Müsiad Bursa Siyah İncirini Masaya Yatırdı

Müsiad Bursa Siyah İncirini Masaya Yatırdı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez ve Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Tarımda Türkiye’nin Yükselen Değerleri Dünyanın İncisi Bursa Siyahı’ konulu Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Zirvesi, sektör...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkez ve Bursa Şubesi tarafından düzenlenen ‘Tarımda Türkiye’nin Yükselen Değerleri Dünyanın İncisi Bursa Siyahı’ konulu Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Zirvesi, sektör temsilcileri, incir yetiştiricileri, akademisyenler ve Bursa protokolünün katılımı ile gerçekleşti. Zirvenin açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni, “Cari açığı ortadan kaldırmanın bir numaralı yolu katma değeri yüksek tarımsal ürünlerimizi ön plana çıkarmaktır.” dedi.

Bursa Siyah İncirinin enine boyuna masaya yatırıldığı zirvenin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ, Bursa siyah incirinin kendileri için oldukça önemli olduğunu belirterek, “İnsan yamalı elbise ve yırtık çorapla geziyor ama aç gezemiyor. Allah’ın Kuran-ı Kerim’de övdüğü incir meyvesini gündeme getirdiğiniz için teşekkür ediyorum. Kestane, şeftali ve armuttan sonra Bursa denilince akla gelen en önemli meyve incirdir. Bursa’nın toprakları oldukça verimli fakat günümüzde bakımsız kaldılar. İnşallah MÜSİAD gibi derneklerimizin katkılarıyla eski haline gelecektir. Türkiye’nin önümüzde çok önemli hedefleri var. Bunlara ulaşmak için bizler de yoğun çaba sarf ediyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak, ülke ve Bursa ekonomisine yararlı olacak her türlü konuda işadamlarının yanında olacağımızı belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin çok önemli bir tarım ülkesi olduğunu dile getiren Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı şöyle konuştu: “Ülkemiz, yaklaşık 77 milyon insanımızın ve 35 milyon turistin gıda ihtiyacını karşılayan ve 192 ülkeye bin 681 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülkedir. Türkiye`de otomotiv sektörü, 21 milyar dolarlık ihracatı ile 1 milyar dolarlık katma değer sağlarken, tarım sektörü 17,7 milyar dolarlık ihracatıyla, tam 17 milyar dolar katma değer yaratmaktadır. Yani otomotiv sektörünün, ülkemize tarımsal ihracat kadar katma değer yaratabilmesi için, 340 milyar dolarlık ihracat yapması gerekmektedir. Bu rakamlar da bizlere, tarım sektörünün ve sektörde şehrimizin önemini açıkça göstermektedir. Bizim şehrimiz tüm paydaşları ile bir bütün olarak çalışmayı başarabilen ender şehirlerden biridir. Bunu neden söylüyorum, çünkü bunu daha önce ‘Bursa siyahı incir’ ile kanıtladık. Bursa siyahı inciri, ülkemizi marka haline getiren ve uluslararası meyve pazarında Türkiye`nin rakibi olmayan tek üründür. Ülkemizin yapmış olduğu toplam incir ihracatının yüzde 60`ını Bursa siyahı incir tek başına oluşturmaktadır. Valiliğimiz tarafından 2010 yılının ‘Bursa siyahı inciri’ yılı ilan edilmesiyle başlayan ve tüm şehirde ayrı bir sinerji yaratan bu durum, Bursa siyahının tüm dünyada tanınmasına, bir marka olabilmesine katkı sağlamıştır. Ve sonuç olarak Bursa olarak bizler bunu başarabildik ki; bugün İngiliz Kraliyet Ailesi bile, Bursa siyahından şifa bulmaktadır. Bursa iyi bir sanayi şehri fakat çok büyük bir tarım şehridir. Her şehir markaları kadar zengin, ürettiği kadar söz sahibidir.”

Bursa denilince akla gelen en önemli ürünlerden birinin Bursa siyah inciri olduğunu söyleyen BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş ise, “Coğrafi ve ekolojik konumu nedeniyle çok önemli bir yerde olan Bursa’mızın, uzun raf ömrü, iri ve albenili yönüyle siyah inciri, kestane ve şeftaliden sonra akla gelen en önemli üründür. Dünyanın önde gelen ülkelerine ihracatı gerçekleştirilen siyah incir, dünyanın en kaliteli inciri olarak dünya pazarlarında yer almaktadır. 2023 yılında ekonomisi büyük ilk 10 ülke arasında yer almak istiyorsak, tarımda da AR-GE ve inovasyona yönelmeliyiz. Ülkemizin ciddi lezzetlerinden olan Bursa siyah inciri, sektörün gelişmesi ve verimliliğin artmasıyla hak ettiği yeri daha da ileri taşıyacaktır” şeklinde konuştu.

Ülkemizin son yıllarda çok hızlı bir yükselme kaydetmekte ve önemli hedefler ortaya koymakta olduğunu vurgulayan MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çepni ise, “Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında bulunmak, onlarla yarışmak, Türkiye’yi önemli yerlere taşımak, iktidarın ve muhalefetin önemli bir hedefidir. Son 10 yılda tarımsal ürün ihracatında 4 milyar dolardan 16 milyar dolara çıkan bir ihracatımız var. 6 yıldır üst üste büyüyen tarımsal ihracatımızın bizleri oldukça mutlu ettiğini belirtmek istiyorum. Kuru üzüm, kuru kayısı ve incirde rekor kıran Türkiye, çok verimli topraklara sahiptir. Birbirinden güzel ürünler yetiştiren sayılı ülkelerden birisi konumunda olan bir ülkeyiz” şeklinde konuştu.

Dünyanın incisi ve parlayan yıldızı incirin Bursa’da yetişmekte olduğunu da sözlerine ekleyen Çepni, şöyle devam etti: “İncir, bugün Bursa’ya 40 milyon doları geçen bir ihracat katkısı yapıyor. Cari açığı ortadan kaldırmanın bir numaralı yolu katma değeri yüksek tarımsal ürünlerimizi ön plana çıkarmaktır. Bizleri şehrin ışıkları pırıl pırılken, köyün ışıkları da yansın istiyoruz. Oranın ışıkları yandığı zaman şehir daha iyi parlayacaktır. Gençlerimizin, cazibesini yitiren topraklarımıza dönüp bakmasını istiyoruz. Köyün ışıklarının yakmanın yolu topraklarımızda yetişen ürünlerimizin değerli olduğunu gençlere anlatmaktan geçiyor. Bu imkânları iyi değerlendirmeliyiz. Endonezya’da çok ciddi tarımsal ürünlerin olduğunu ama 10 milyar dolar un ithal ettiğini gördük. Türkiye, 2023’de en az 100 milyar dolar tarımdan ihracat geliri elde etmelidir. Tarımsal ürünlerin bir taklidi yok. Bu toprak nerede değerliyse o ürün orada yetişebiliyor. O yüzden bu toprakların yetiştirdiği her şey güzel.”

Ülkemizin gıda tarım ve hayvancılık alanındaki en önemli konularından birinin İncir olduğunu söyleyen MÜSİAD Genel Merkez Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı İsa Albayrak da, “Siyah incirin bir inci değerinde olduğunu belirtmek isterim. Dünya ölçeğinde büyük tarım şirketlerinin yenilikçi ürünlerle ön plana çıkmaları, tarımda verim artışı ve katma değerli ürün konularını öncelikle gündemimize almalıyız. İncir, kayısı ve kirazın dünya sofralarında yer almasını sağlamak için en hızlı şekilde dünya pazarlarına ulaştırmak gerekiyor. Bir haftadan daha kısa sürede bozulan bu ürünlerin kamyon ve soğuk hava depolarında bekletilmesi ile dünya pazarına girmemiz mümkün gözükmüyor. Bu nedenle Bursa’da yer alan Yenişehir havalimanının, mükemmel alt yapısı ile en kısa zamanda kargo taşımacılığına geçmesi gerekiyor. Bu şekilde bu ürünlerin yüz milyon dolarlarla ifade edilen ihracat kalemleri kat ve kat aratacaktır. Türkiye’nin 4. büyük şehri olan Bursa’nın otomotiv tekstilin yanı sıra, gıda ürünleri ile de dünya pazarında yer alması, 2023 hedeflerine ulaşma yolunda önemli katma değer sağlayacaktır.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.