Müsiad Başkanı: 'Tobb, Deik Yönetiminde Bulunacak' Diye İfade Edildi Bize

Müsiad Başkanı: 'Tobb, Deik Yönetiminde Bulunacak' Diye İfade Edildi Bize

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyeliğinden istifasıyla ilgili, "TOBB,...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu üyeliğinden istifasıyla ilgili, "TOBB, Rifat Hisarcıklıoğlu şahsen bulunmasa da yine DEİK içerisinde, yönetimde bulunacaktır.' diye ifade edildi bize. Önümüzdeki günlerde kimle temsil edileceğini elbette hep birlikte göreceğiz." dedi.

Sakarya'nın Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen toplantıda Eylül ayı Satınalma Müdürleri Endeksi Verilerini (SAMEKS) açıklayan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, gündeme ilişkin soruları da cevapladı. Olpak, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun, 28 yıldır TOBB'a bağlı olarak faaliyet gösterirken torba yasa ile feshedilen ve Ekonomi Bakanlığı'na bağlı olarak oluşturulan yeni DEİK yönetiminde yer almaması ile ilgili soru üzerine, istifa ile ilgili süreci basından öğrendiğini söyledi. Olpak, "Sayın bakanımızın da o toplantının sonrasında basına yapmış olduğu açıklamaların benzerini bizde içeride toplantıda yaptığı kadarıyla biliyorum. İki kişinin arasında geçen konuşmanın daha detaylarını sizin bildiğinizden bir adım ileriye bilmiyoruz. Ama bir husus orada ifade edildi bize 'TOBB, Rifat Hisarcıklıoğlu şahsen bulunmasa da yine DEİK içerisinde yönetimde bulunacaktır' diye ifade edildi. Önüzmüdeki günlerde kimle temsil edileceğini elbette hep birlikte göreceğiz. Birlikte çalışmaya da devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

DEİK'in yeni yönetim kurulu toplantısının geçen Pazar günü gerçekleştirildiğini, 35 kişilik yönetim kurulunun içerisinde çok büyük bir kısmının, yarıdan fazlasının bir önceki yönetim kurulunun da üyeleri olduğunu dile getiren Olpak, şöyle devam etti:

"İlave olarak gelenler de yine iş aleminin temsilcileri. Kamuoyunda şöyle bir algıda var. DEİK'in yönetim kurulu üyelerinden birisiyim. MÜSİAD'ı temsilen orada bulunuyorum. 'DEİK'in Ekonomi Bakanlığı'na bağlandıktan sonraki süreci' diye bir algı kullanılıyor. 25 tane DEİK yönetim kurulu üyesinin hiç birisi kamudan gelmiş kişiler değil. Bunu çok net bir şekilde söyliyeyim. 'Kamudan gelmiş değil' derken yarı kamu durumunda olan TOBB'un temsilcileri 3 tane değerli oda başkanımız var. Ya da TİM'in temsilcilerini kamu diye düşünüyorsak onlar dünde vardı, bugünde varlar. Ama onlarda yarı kamuyu temsil eder gibi gelselerde neticede iş aleminin temsilcileri. Kendi işletmelerinin sahibi kişiler. Kamuda çalışan her hangi bir görevli değiller. Bu gözle bakıldığında yönetim kurulunun bütün üyeleri bugüne kadar olduğu gibi dün neyse bugünde iş aleminin temsilcileri. Değişen şu oldu belki. Bu algı nasıl oluştu. Onu da bilmiyorum. Ekonomi Bakanlığı bu 35 kişinin içerisinden, yönetim kurulunun içerisinden kimin başkan olacağını belirleme yetkisine sahip oldu. Bu da 'sonucu çok fazla etkileyecek bir unsurdur' diye düşünmüyoruz. Biz pazar günü yaptığımız toplantının içerisinde başkanın seçilmesinden sonraki başkan yardımcıları, icra kurulunun seçimlerini tamamen kendi içimizde bir süreliğine bize katılan sayın Cumhurbaşkanımız ve iki sayın bakanımızın ayrılmasından sonra kendi içimizde gerçekleştirdik. Bundan sonra da aynı şekilde devam edecektir."

SATINALMA MÜDÜRLERİ ENDEKSİ VERİLERİ

Nail Olpak, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS bileşik endeksiyle ilgili olarak da endeksin eylül ayı içerisinde 52,39 puan değerinde olduğunu ifade etti. Endeksin 50 puan çizgisinin üzerinde olduğu süre içerisinde pozitif değerlendirdiklerini vurgulayan Olpak, şu bilgileri verdi:

"Bileşik endeksimiz eylül ayı içerisinde de 52.39 değerindedir. Ancak ağustosdaki 54 değeriyle bakıldığında bileşik endekste aşağı yönlü bir hareketlenme var. Sanayi ve hizmet endeksini ayrı ayrı değerlendirdiğimizde ise hizmet endeksinde bir düşme sanayi endeksinde ise bir artma görüyoruz. Hizmet endeksi ağustos ayında 53,75 değerindeydi. Bu ay 50,69'a inmiş. Hizmet endeksinde yaklaşık 3 puanlık, hala 50'nin üzerinde kalmakla birlikte bir düşüş var. Sanayi endeksi ise 54,93'den 56,54'e geçmiş. Sanayi endeksinde ise yaklaşık 1,5 puanın üzerinde bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Sanayi endeksinde ki bu artışın satın alma tarafında 3,56, tedarikçilerin teslim süresinde 1,90 ve istihdam da ise yaklaşık 1,6 puanlık artışlardan kaynaklandığını görüyoruz. Hizmet endeksinde 50'nin üzerinde olmakla birlikte bir düşme var. Peki bu düşme nerelerden kaynaklanmış. Satınalmaya baktığımızda yaklaşık 6 puan hizmet sektörünün satın almalarında bir gerileme olmuş. Tedarikçilerin teslim sürelerinde de 3,7 puanlık bir gerileme var. İstihdamda da 3,7 puanlık bir gerileme olduğunu görebiliyoruz."

Olpak'on

; "Çokça konuşulan küresel likititenin azalması önemli faktörlerden birisi. Bunu enflasyonun etkisi de faizler üzerinde ki baskısıyla birlikte değerlendirdiğimizde temel itibariyle yatırım kararlarının belli bir ölçüde ertelenmesi şeklinde söyleyebiliriz. Ama bütün bunların neticesinde 50 baz puanın bu endeks açısından kritik olduğunu değerlendirdiğimizde hala endeksin geçmiş aylardan itibaren kırıldığı iki noktayı ayrıştıracak olursak onlardan bir tanesi 2013 yılında Gezi olaylarından sonra haziran ve temmuz da görmüş olduğumuz 50'nin üzerine inen kırılmadır. İkincisi ise 17 Aralık ve 25 Aralık'ta ki sürece yönelik olarak da 50 baz puanın altına gelen kısmıdır. Yaklaşık 19 aylık süre içerisinde iki kırılmanın dışında 50 baz puanın üzerinde olmasını da olumlu olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.