Mültecilere 46 Milyon Euro Ek Yardım

Mültecilere 46 Milyon Euro Ek Yardım

Almanya'nın KRV eyaletinde düzenlenen Mülteci Zirvesi’nden büyük yenilikler çıktı. Hükümetin neredeyse tam kadro hazır bulunduğu muhalefet partileri, kiliseler AWO, Caritas gibi STK’lar ve belediye temsilcilerin katıldığı zirve sonrası...

Almanya'nın KRV eyaletinde düzenlenen Mülteci Zirvesi’nden büyük yenilikler çıktı. Hükümetin neredeyse tam kadro hazır bulunduğu muhalefet partileri, kiliseler AWO, Caritas gibi STK’lar ve belediye temsilcilerin katıldığı zirve sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Hannelore Kraft mültecilere daha önce planlanan 143 milyon Euro’ya ek olarak, 46 milyon Euro daha ayrılmasına karar verildiğini söyledi.

Kuzey Ren-Vestfalya’da mültecilere yönelik şiddet ve kötü muamelelerin gün yüzüne çıkması üzerine harekete geçen hükümet bir dizi tedbirler aldı. Başbakanı Hannelore Kraft’ın daveti üzerine Essen’de yapılan Mülteci Zirvesi’nde hükümetin mültecilerin durumunu iyileştirme çalışmalarında kullanılmak üzere daha önce planlanan 143 milyon Euro’ya ek olarak 46 milyon Euro daha ayrılması kararlaştırıldı. Kraft belediyelerinde rahatlatılacağını şimdiye kadar belediyelere sığınmacı başına verilen paranın yüzde 25 oranında artırılarak toplamda 40 milyon Euro’ya çıkarılacağını ifade etti.

Bunun yanı sıra mültecilere götürülecek diğer hizmetlere de 6 milyon Euro harcanacağı ifade edildi. Diğer yardımların mültecilerin acil ihtiyacı olan psikolojik danışmanlık hizmetleri ve sağlık hizmetleri için harcanacağının düşünüldüğü belirtildi. Başbakan Kraft maddi ek yardımların yanı sıra bir dizi başka yardımların yapılacağını da duyurdu. Bunların başında mültecilerin Almanya’ya geldikten sonraki yerleşimleri ve buraya uyumları konusundaki yardımlar olacağını dillendirdi.

Kraft, mülteciler için yurt ve kamp inşaatlarının kolaylaştırılması, çocukların kreş ve okullara gitmelerinin kolaylaştırılması,çocukların tam gün bakımlarında yenilikler, iş piyasasına ek kurslarla uyumlarının sağlanması ve şikayetlerin daha sağlam değerlendirilerek giderilmesi çalışmalarına kadar birçok yeniliğinde yapılacağını sözlerine ekledi. Kararda ayrıca gönüllü kişi ve kurumlarında yardım yapmalarının önü açılacağı,kimsesi olmayan küçük çocukların ise kardeş ailelere verilmesinin kolaylaştırılması öngörülüyor.

“KARAR TAM BİR ANLAYIŞ DEĞİŞİKLİĞİNİ GÖSTERİYOR”

Zirveye katılan anamuhalefet partisi KRV-CDU lideri Armin Laschet zirveden hemen önce bir dizi yeni tekliflerle dikkat çekmişti. Zirve sonuçlarını değerlendiren Laschet“Belediyelere esaslı sözler verildi.”diyerek temkinli olduklarını dile getirdi. Zirveye katılan kilisler ise ‘tam bir anlayış değişikliği’ ifadesini kullanarak memnun olduklarını belirttiler. Toplantıya Başbakan Kraft’ın yanı sıra KRV İçişleri Bakanı RalfJäger, Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider, Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann, Sağlık Bakanı Barbara Steffens’in yanı sıra muhalefet partileri ile AWO, Caritas gibi STK’lar ve belediye temsilcileri katıldı.

Benzer bir zirveni perşembe günü federal düzeyde yapılması bekleniyor. Federal hükümet adına CDU’lu Peter Altmeier’in eyalet başbakanları ile bir araya gelerek başta mültecilerin iş piyasasına girmelerinin önündeki engellerin kaldırılması olmak üzere diğer yardımların görüşülmesi bekleniyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.