Mülteci sayısı artıyor

Mülteci sayısı artıyor

Konya'da resmi mülteci sayısı 88 bin 500 olurken, resmi olmayan rakamlara göre bu sayının 100 bini aştığı görülüyor. Ayrıca her gün ortalama 30 Suriyeli bebek doğuyor. İlgili kurumlara 200 kişi de resmi kayıt yaptırmak için başvuru talebinde bulunuyor

Suriye'de yaşanan iç savaşın 7. yılına girildi. 7 yıl içinde milyonlarca insan hayatını kaybederken, milyonlarca insan vatanını terketmek zorunda kaldı. Türkiye'deki mülteci sayısı 3 milyonu buldu. Konya'nın mülteci sayısı ise her geçen gün artıyor. Son alınan verilere göre resmi mülteci sayısı 88 bin 500 olan Konya'da, resmi olmayan rakamlarla bu sayının 100 bini aştığı öğrenildi. Konya'daki mülteci sayısının artmasının en önemli faktörü ise daha önceki yıllarda Konya'ya gelen Suriyelilerin, akrabalarının büyük bir kısmının burada olması gösterildi.

KARDEŞLİK İLKEMİZİ YAŞATMALIYIZ

Konya İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Uysal, Konya'daki mülteci sayısının 100 bini geçtiğini belirterek, “Bu sayı, sürekli artıyor. Almanya'ya 100 bin mülteci gitti, bütün sistemleri alt üst oldu. Bizler İslamın kardeşlik ilkesini yaşatmalıyız” dedi. Uysal, Suriyeliler'e yönelik yapılan olumsuz eleştirilerin varlığının ve bunun büyük çoğunluğunun gereksiz olduğunun altını çizdi.  Konyalılar'a uyarılarda bulunan Uysal, eleştirilere şöyle cevap verdi:  “Avrupa ülkeleri ırkçılık yapıyor. Her toplumda iyi ve kötü insan var. Çeşitli söylemlere hepimiz şahit oluyoruz. En basiti Suriyeliler'e vatandaşlık verilecekmiş deniliyor. Vatandaşlarımızın rakamlara bakmasını istiyorum. 7 yıl içinde Suriyeliler'in sadece 12 binine vatandaşlık verildi. Bulgaristanlı vatandaşların 14 binine, Rusların 7 binine, Afganlıların 7 binine, Azerbeycanlıların ise 8.5 binine vatandaşlık verildi. İçinde bulunduğumuz durumu sabote etmek için çalışanlar var. Suriyeliler, olaylara da fazla karışmıyor. Abartma var. Dikkatli olunmalı” dedi.

HER GÜN KESİNTİSİZ 15 AİLE GELİYOR

Sayısı 100'ü aşkın sivil toplum kuruluşu (STK)'lar da Suriyeliler'e desteğini esirgemiyor. Çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışma içine giren Stk'lar, Suriyeliler'in kanayan yarasına merhem oluyor. Stk yetkilileri, Suriyeliler içinde ciddi manada genç bir kitlenin varlığına dikkat çekti. Geçmiş yıllarda başka illerden gelmiş ve Konya'ya yerleşmiş Suriyeliler'in olduğunu ve hala bu insanların resmiyette görünmediğini aktaran yetkililer, şunları kaydetti: “Günde 10-15 aile Konya'ya geliyor. Suriye'de şuan bir istikrar yok. Savaş bitti, bunlar ülkelerine dönecek algıları ise yanlış. Savaş bitmedi. Türkiye'ye illegal yollarla savaştan kaçıp, gelenler var. Konya'yı daha sık tercih ediyorlar. Bunun iki sebebi var. Birincisi Konya'da yakın akrabaları var. İkincisi ise sınırlarına yakın olan illerde müthiş bir mülteci yoğunluğu var. Konya, ayrıca hayır hasenat şehri.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum