Muhasebe fırsatı: itikaf

Muhasebe fırsatı: itikaf

İnsanın kendisini muhasebesine bir vesile olan, Peygamber Efendimiz’in sünneti itikaf, Hanefi mezhebine göre son 10 günde daha eftal kabul ediliyor

Sözlükte “ibadet veya başka bir gaye için bir yerde kendini tutmak, kalmak, insanlardan tenha bir yerde kalmak, bir şeye bağlanmak” gibi anlamlara gelen ve Peygamberimizin bir sünneti olan İtikaf, dinî bir kavram olarak ise ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek anlamına geliyor. Ramazan ayında itikafa girmek Peygamber Efendimiz'in sünneti. Hz. Peygamber (sav.), Medine’ye hicret ettikten sonra her yıl Ramazan ayının son on gününde itikafa girdi. Bundan hareketle Hanefîler, Ramazan’ın son on gününde itikafı, kifâî nitelikli müekket sünnet kabul etti. Yani cemaatten biri itikafa girince bu görev diğerlerinden düşüyor. İtikâfa giren kimse, camide yer içer, uyur. Bunlar için camiden dışarı çıkamıyor; çıkarsa itikaf bozuluyor. Tuvalete gitmek, abdest almak ve gerektiğinde gusletmek için camiden dışarı çıkabiliyor. İtikâfa giren kimse, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allâh’a yöneliyor; ibadetle meşgul oluyor, tefekkür ederiyor, zikir yapıyor.

TEFEKKÜR FIRSATI

Ramazan ayını en güzel şekilde değerlendirmeye özen gösteren Allah Resulü, Ramazan ayının son on gününe daha da önem verir ve itikafa giriyordu. Hz. Ayşe’nin söylediğine göre “Resulullah (sav) itikafa gireceği vakit, Ramazanın son on gününün ilk gecesinden önceki sabah namazını kılar ve Mescid-i Nebevi’nin itikaf yerine giderdi ve itikaf yapmaya başlardı. Kendisi bu değerli zaman dilimini ihya ettiği gibi ailesinin de aynı feyz ve bereketten faydalanmasını ister ve geceleri aile fertlerini ibadet için uyandırırdı.  Allah resulü vefat edinceye kadar Ramazanın son on gününde itikafa devam etmiştir. Günümüzde insanlar hayatın yoğun stresine ve sorunlarına karşı, reiki, meditasyon, yoga gibi bazı uygulamalarla kendisini rahatlatacak yöntemler aramaktadır. İtikaf, Müslümanlar için de modern zamanda iş ve güçlerden zaman ayırarak sadece ibadet yapmak, tefekkür etmek, daha doğrusu kendimize zaman ayırmak için önemli bir fırsattır. Camilerin açılış-kapanış süresi belirli saatler arasında olduğu için itikaf için kaymakamlıkların camilere izin vermesi gerekiyor. Buna göre İl Müftülüğü tarafından açıklanan Konya'da itikafa girilebilecek camilerin sayısı 194.

İTİKAFIN SINIRLARI

İtikafın sahih olmasının  şartları var. Bu şartlar şunlardır: "Niyet etmek, oruçlu olmak, itikafı 5 vakit cemaatle namaz kılınan camide yapmak. Kadının itikafı ise camide değil, evinde namaz kıldığı odada yapılır. Kadın itikafa girecekse ay hali ve lohusa halinde olmamalıdır. İtikaf esnasında boş şeyler konuşmamak, Kur’an, Hadis-i Şerif, peygamberimizin hayatına ait kitaplar okumak. Temiz elbise giymek ve güzel koku sürünmek, itikafın adabındandır. İtikafa giren kimse camide yer, içer, uyur ve lazım olan şeyleri camide alır. Bunlar için dışarı çıkarsa itikafı bozulur. İtikafa giren kimse tuvalete gitmek, abdest almak ve gerekli ise gusül yapmak gibi tabi ihtiyaçlar için camiden dışarı çıkar. Cenaze namazı için dışarı çıkamaz. Kendisine ve malına bir zarar geleceği korkusu ile başka bir camiye geçmek üzere camiden çıkabilir. Bu zorunlu haller dışında camiden çıkarsa itikafı bozulur. Yine itikafta olan kimse eşi ile cinsel ilişkide bulunması itikafı bozduğu gibi dokunmak ve öpmekle de ihtilam olursa yine itikafı bozulur. Ancak uykuda ihtilam olursa itikafı bozulmaz.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum