A. Galip Doğan

A. Galip Doğan

Muharrem Ayı ve Aşûre

Muharrem Ayı ve Aşûre

Hocam! Muharrem Ayı ve Aşûre günü ile ilgili bizi bilgilendirir misiniz?
Cenâb-ı Hakk (c.c) nasıl ki İnsanlar arasında birini diğerine üstün kılmışsa canlı ve cansız varlıklar arasında da farklı üstünlükler kılmıştır. Peygamberler, İnsanlar içinden seçilmiş ve diğer İnsanlara üstün kılınmıştır. Muhammed Ümmeti de diğer ümmetlere şahit ve bütün Peygamberleri tasdik edici olarak üstün kılınmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Peygamberler içinden Hâtemü’l-Enbiyâ olarak üstün kılınmıştır. Ramazan Ayı dışında aylar içinden Muharrem Ayı üstün kılınmıştır. Bunun birçok sebep ve hikmetleri vardır. Muharrem Ayında bir çok olaylar vuku bulmuştur. Aşûre günü Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem Ayının onuncu günüdür. İslâm kültüründe önemli bir yeri ve kıymeti olan bir gündür. Aşûre günü sadece Müslümanların değil, Hıristiyan ve Yahudilerinde önemsedikleri kutsal bir gündür. Aşûre kelimesi, Arapça rakam olan “Aşara” yani 10.günü ifade eder. Muharrem Ayının 10.gününün büyük faziletleri vardır. Hz.Ömer (r.a) bir gün Peygamber Efendimiz (s.av)’e şöyle sordu; “Ya Rasûlallah! Allah-u Teâla Aşûre günü’nü neden üstün kılmıştır.” Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu; “Allah (cc) yedi kat semayı, yeri, göğü, Aşûre gününde yarattı. Güneşi, Ayı, Yıldızları bu günde yarattı. Kalemi, Levhi Mahfuzu, Arşı, Kürsiyi, bugünde yarattı. Cebrail (a.s)’i, ve Melekleri Allah (cc) bugünde yarattı. Adem (a.s)’e ruhu o gün verdi. Hz.Havvayı da o gün yarattı. İbrahim (a.s) o günde doğdu. Nemrut’un şerrinden o gün kurtuldu. İsmail (a.s) kurban olmaktan gökten koç indirerek Allah (cc) o gün kurtardı. Adem (a.s) ile Havva’nın tövbesini Allah (c.c) o gün kabul etti. Musa (a.s) o gün doğdu. Firavunun zulmünden o gün kurtuldu. Firavun o gün denizde boğuldu. İsa (a.s) o gün semaya çekildi. İdris (a.s) o gün semaya çekildi. Yunus (a.s) balığın karnından o gün çıktı. Süleyman (a.s)’a mülk ve saltanat o gün verildi. Yeryüzüne ilk yağmur o gün yağdı. Nuh (a.s)’ın gemisi Cudi dağına o gün oturdu. O gün karaya ayak bastı. Ve kıyamet o gün kopacak. Mahşer günü de o gün kurulacaktır. (Bustanü’l-Vâizin, s.302)
Muharrem Ayına girmemiz hasebiyle okuyucularımızın bir çoğu Aşûre günü ile ilgili soru sormuşlar. Bu soruları topluca cevaplandıralım. Aşûre günü Muharremin 10.günüdür. Aşûre günü diğer günlere göre bir çok faziletleri vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir Hadis-i şeriflerinde “Kim Aşûre günü bir Mü’mine iftar ettirirse bütün ümmeti iftar ettirmiş gibi sevap kazanır. Kim Aşûre günü bir yetimin başını okşarsa, Allah (c.c) o yetimin başındaki saçları adedince Cennet’te o’na dereceler verir. Günahlarını bağışlar. Kim o gün bir fakiri giydirirse bütün ümmeti giydirmiş gibidir. Allah (c.c) Cennet’te o’na 70 Hulle giydirir. Bir kimse Aşûre günü bir hastayı ziyaret ederse, bütün Peygamberleri ve bütün hastaları ziyaret etmiş gibidir. Kim Aşûre gecesi 4 rekât namaz kılar, her rekât’ta Fatiha’dan sonra 15 İhlâs suresi okuyarak namaz kılarsa, 50 yıllık geçmiş ve gelecek küçük günahları bağışlanır. Kim Aşûre günü oruç tutarsa, Allah (c.c) ona 60 yıl nafile oruç tutmuş, 60 yıl nafile namaz kılmış gibi sevap verir. Kim Aşûre günü oruçlu olursa, Allah (c.c) o yıl hac ve umre yapanların sevaplarından o’na da verir.” Buyurdu.

Hocam! Aşûre orucunu ne zaman tutacağız?
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Muharremin 10.günü oruç tutmuştu. Ashab-ı kiram (a.s), Ya Rasûlallah! Yahudiler de bu gün oruç tutuyorlar dediler. Peygamber Efendimiz (s.a.v); “Öyleyse biz onlara muhalefet edelim. Muharremin 9-10 ve 11.günlerinde oruç tutalım.” Buyurdular.

Hocam! Muharremin Onunda bir gün oruç tutsak yeterli olur mu?
Sadece onuncu gün oruç tutmak mekruhtur. Çünkü Yahudiler sadece o güne mahsus oruç tutarlardı. Sünnet olan 9-10-11. günleri üç gün oruç tutmaktır. Üç gün tutamayanlar ise, Bir gün öncesinden veya bir gün sonrasını ilave ederek 2 gün oruç tutmuş olurlar.
Hocam! Aşûre günü evimize 10 çeşit erzak alınması hususunda halk arasında bir inanış var bu doğru mudur.?
Bu inanış Hadis-i şeriflere dayanmaktadır. Ancak 10 çeşit erzak alınması şart değildir. Her kes durumuna göre istediği kadar evine erzak alır. Bu meselenin hikmeti o gün Aşûre günü olduğunu çocuklara ev halkına hissettirmek ve onları sevindirmektir. Ayrıca Ogün’e hürmet etmek ve bir sünneti yerine getirmektir. Maddi durumu zayıf olan biri, borca girerek 10 çeşit erzak alacam diye kendisini zorlamasın.
Aşûre günü Aşûre Çorbası pişirilir. İslâm kültürünün meşhur geleneklerindendir, Aşûre ismi verilen tatlının ortaya çıkışına dair bir inanış mevcuttur. Aşûre Çorbası denilen bu tatlı, Nuh (a.s)’un tufandan kurtulduktan sonra, geminin ambarında kalan erzakı karıştırıp, bir tür tatlı yiyecek hazırlamasıyla ortaya çıktığı rivayet edilir. Aşûre günü Aşûre pişirmek sadece bir gelenektir, dini bir önemi yoktur, bir ibadet değildir. Ancak güzel bir adettir. Bu vesile ile fakirler, yetimler, çocuklar sevindirilmiş olur. Komşulara, akrabalara ikramda bulunulur ve onlarında duası alınır.
Ülkemizde Alevi yurttaşlarımızda bu günü farklı kutlarlar. Şii İnancında Aşûre günü çok önemlidir. Hicri 61 yılında Muharremin 10. gününde, Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in torunu Hazret-i İmam Hüseyin (r.a.) 55 yaşında iken Kerbelâ'da hunharca şehit edilmiştir. Bu günü Şiiler matemle kutlarlar. Ancak Ehli Sünnet bu günü matem içinde kutlamazlar.
Bu vesile ile tüm okurlarımızın Muharrem Aylarını ve Aşûre günlerini kutlar Rabbimden sağlık, afiyet ve daimi huzur dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
A. Galip Doğan Arşivi
SON YAZILAR