Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Muhammed Şerif Efendi "Esad Efendi zade"

Muhammed Şerif Efendi "Esad Efendi zade"

Sultan III. Selim Han Devri

Şeyhülisalm ve Müftienam -83-

Şeyhülislam Esad Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi 1130’dur. Muhammed Şerif Efendi yirmi bir yaşında sahn-ı tedrise (1) dâhil oldu. Babasının nüfuzundan faydalanarak Diyarbakır (h.1167), Bursa (h.1174) Kadılığı’na, ondan sonra Mekke-i Mükerreme rütbesine nail oldu. H.1180’de İstanbul Kadılığı, Anadolu (h.1185) ve Rumeli (h.1179) Kazaskerliği’ni kazandıktan sonra müftilenam oldu (h.1192). Bir müddet sonra istifa etti. III. Sultan Selim’in cülusunda da ikinci defa meşihat /Şeyhülislamlık makamına getirildi ise (h.1023) de liyakat ve iktidarının derecesi, bilhassa yaşının ilerlemesi vazifesini ifa etmesine mani görüldüğünden dolayı azledildi. (h.1023. )Birkaç ay sonra da vefat etti.
Fetva müddeti dört sene beş küsur ay. Muhammed Şerif Efendi şiir ve nesir yazmaya kadirdi. (Fusulü’l- erâfi şan mülûkü’l vüzera) adında bir risalesi vardır.

Şeyhülisalm ve Müftienam -84-
Kara Hisarlı Seyyid İbrahim Efendi

Kadılardan Osman Efendi’nin oğludur. Doğum tarihi h.1113’dür. İbrahim Efendi H.1127’de İstanbul’a geldi. Amcası ve kayın babası Zeynelabidin Efendi’nin hizmetinde bulundu. H.1130’da stajyer oldu. Ondan sonra Zeynelabid’in Efendi ile birlikte Mekke-i Mükerrreme’ye gitti (h.1174). Dönüşünde müderris (h.1143), Selanik (h.1168), Şam (h.1174) ve İstanbul (h.1182) kadısı oldu. Hicri 1183’ de Nakıbü’l-eşrâf,(2) ondan sonra Anadolu rütbesini kazanarak ikinci defa İstanbul kadısı, Anadolu kazaskeri (h. 1184), ikinci defa Nakıbü’l-eşrâf (H.1187), mükerreren Rumeli kazaskeri ve ulemanın reisi oldu(h.1193). Üç sene sonra meşihat makamını kazandı ise de yaşı ilerlemesi sebebiyle duçar olduğu hastalıktan kurtulamayarak vefat etti (h.1197).
Kabri Sultan Selim civarında Beyceğiz mahallesindedir. Fetva müddeti Sultan I. Hamid devrinde sekiz ay on beş gündür.
Dip Notlar
1. Sahn-ı tedris, medrese eğitiminde bir derece. Sahn-ı seman (İptidayı hariç ve iptidayı dâhil kısımlarından sonra gelen) ( sekiz medrese meydanı). Fatih medresesi, Fatih camiinin iki tarafındaki sekiz medrese. İlmiye (sarıklıların) medrese tedrisatında bir derece
2. Nakıbü’l-eşrâf, peygamber soyundan olanların işlerini görmek üzere içlerinden hükümetçe tayin olunan memur
3. İlmiyye Salnamesi, S.547-550

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR