Müfredatta köklü değişiklik olmadı

Müfredatta köklü değişiklik olmadı

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, “Müfredat değişikliği, önemli bir adım. İhmal edilen kavramlar, yeniden elden geçirildi ama beklenildiği gibi büyük bir değişim olmadı” dedi

Eğitim alanında planlanan sistem, yıllardır bir türlü rayına oturtulamadı. Öğrenciler, deneme tahtası haline getirildi. Ülkenin kanayan yarası haline gelen eğitim sisteminde, yeniden müfredat değişikliğine gidildi. 2016-2017 eğitim öğretim yılı başladığından bu yana ise toplamda 51 müfredat ekseninde değişiklik çalışmaları yapıldı. Değişiklik ile ezberci sistemin önüne geçmek, dersleri öğrencilere daha çekici hale getirmek ve sevdirmek isteniyor. Yeni sistem ile müfredatın daha sade ve anlaşılır olması için çaba gösteriliyor. Müfredattaki değişiklikler; bu yıl  1,5 ve 9. sınıf öğrencileri için uygulamaya konulacak. 15 Temmuz girişimi, Sosyal Bilgiler dersi kapsamında öğrencilere anlatılacak.  Zorunlu Din dersi müfredat taslağında da karmaşa sürüyor. Taslağın, önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.  Derslerin teorik işleyişten çok, uygulamalı anlatılması ve akıllarda daha kalıcı olması hedefleniyor. Öğrencilerin analitik düşünme yeteneğini geliştireceği öngörülen yeni müfredatın olumlu ve olumsuz sonuçları, yeni yılın sömestr tatilinde değerlendirmeye alınacak.

latif-selvi.jpg

ANA EKSENDE DEĞİŞİKLİK OLMADI

Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, müfredat değişikliğinin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirdi. Selvi, 2016 yılında müfredat değişikliği noktasında önemli çalışmaların yapıldığını belirtti. Fiili adımların atıldığını ve değişikliğin katılımcı mantık ile hazırlandığını aktaran Selvi, müfredatta reform ihtiyacının uzun zamandır tartışıldığını da kaydetti. “Herkesin yeni değişikliğe katkı sunulması istendi. Katılımın farklı kesimlere sunulması gayet önemli bir gelişme oldu. Gerçekten de bir reforma ihtiyaç vardı. Sadeleştirme ve özellikle de tartışma haline gelmiş konularda bilgilendirici düzenlemeler yapıldı. Ancak değişiklik, beklediğimiz ana eksendeki değişiklik olmadı” açıklamalarında bulundu.

EĞİTİM İDEOLOJİK OLMAKTAN ÇIKMALI

Değişiklik ile yapılan birtakım güncellemelerin ise doğruluğuna değinen Selvi, eğitimde yeni bir sürecin işleyeceğini ifade etti. Değişikliklerin devam ettirilmesi gerektiği talebinde bulundu. Kendilerinin de sendika olarak 8 aylık bir çalışmalarının olduğunu ve uzmanların görüşleri ile sahada aktif bir şekilde müfredat ile ilgili kapsamlı araştırmalara yer verdiklerini söyleyen Selvi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Eğitim, ideolojik olmaktan ziyade pedegojik olmalı. Farklı fikri aksiyonları devreden çıkarmak doğru değil. Güçlüyü haklı kılan bir anlayış içinde eğitim sürdürülemez. Kendi inanç ve kültür değerlerimiz ile eğitimi yoğurmalıyız.”

MERDİVEN ALTI BİLGİ VERDİLER

Selvi, zorunlu din eğitimi ile ilgili doğru bilinen yanlışlara da parmak bastı. Selvi, devletin farklı kesimlerdeki insanların taleplerine karşılık verebilmek için çabaladığını dile getirdi. Din eğitimi ile ilgili yanlış algıların kırılmasının öneminin altını çizen Selvi, “Din eğitiminin seçmeli olmasını doğru bulmuyoruz.Tecrübemiz var. Din eğitimi almayan öğrencilerin, eğitim alacağı başka mekanizma olmuyor. Yaz aylarında Kur'an-ı Kerim kursları açılıyor. Seçmeli olduğu takdirde yaşanan sorunlara hepimiz şahit olduk. Çocuklarımıza merdiven altından kirli dini bilgiler verdiler” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.