Mücadele adamı Hakk'a yürüdü

Mücadele adamı Hakk'a yürüdü

Kırk iki yıl önce Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılmasına karşı çıktığı için Bangladeş hükümeti tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Cemati İslami Lideri Prof. Dr. Gulam Azam tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetti.

Bangladeş Eski Cemaati İslami Lideri, Rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın yakın dostu 92 yaşındaki Gulam Azam tutuklu bulunduğu cezaevinde Hakk'a yürüdü. Azam, için Türkiye genelinde gıyabi cenaze namazları kılındı

Kırk iki yıl önce Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılmasına karşı çıktığı için Bangladeş hükümeti tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Cemati İslami Lideri Prof. Dr. Gulam Azam tutuklu bulunduğu cezaevinde hayatını kaybetti. 2010'da Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında Pakistan'la işbirliği yaptığı iddiasıyla tutuklanan Azam için Türkiye ve pek çok ülkede de destek yürüyüşleri yapılmıştı. Azam, çeşitli konferanslara ve Anadolu Gençlik Derneği'nin düzenlemiş olduğu İstanbul'un Fethi kutlamalarına pek çok kez katılmıştı. Uluslararası Hukukçular Birliği (UHUB), Bangladeş’te insan hakları ihlalleri ile ilgili raporunda Azam ve Cemaati İslami'ye uygulanan hukuksuzluk şu şekilde dile getirilmişti: "Görüştüğümüz tüm kişiler başta Gulam Azam olmak üzere Cemaat-i İslami Partisi’ne mensup bütün tutukluların suçlu olduklarını peşinen kabul etmiş görülüyorlar. Oysa iddia ettikleri suçlar 1971 ve öncesine ait söylentilerdir. O dönemde Bangladeş’in Pakistan’dan ayrılmaması için söylenen konuşmalar ve beyanatlar bugün savaş suçu olarak iddia edilmektedir. Oysa savaş suçu ülkenin kendi vatandaşına karşı iddia edebileceği bir suç değildir. Vatana ihanet suçu olsa zamanaşımı iddia edileceğinden böyle bir suçla suçlanmaktadırlar. Tamamen siyasi olan bu dava her yönüyle temelsiz ve asılsız iddialar üzerine kurulmuştur."

GULAM AZAM KİMDİR?

Azam, başkent Dhakan'in Bibaria bölgesinde 7 Kasım 1922 tarihinde doğdu. Öğrencilik hayatı boyunca çeşitli din ve bilim üstatlarından tefsir, hadis, fıkıh dersleri gördü, Dakka Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans yaptı. Öğrencilik hayatı boyunca birçok harekette öğrenci lideri oldu. 1945-1946 yıllarda Doğu Pakistan Kültür Birliğinin Sekreter Yardımcısı oldu. 1946-1947 dönemin Dakka Üniversitesi, Fazlul Haque Müslüman Hall Öğrenciler Birliği teşkilatı ve 1947-1949 yıllarında Dakka Üniversitesi Merkez Öğrenci Birliği teşkilatının Genel Sekreteri seçildi. 1957 de Doğu Pakistan Cemaat-i İslami'nin Genel Sekreteri oldu. 1964'te Genelkurmay Başkanı Ayub Han tarafından hapse atıldı. 1969 da Doğu Pakistan Cemaat-i İslami'nin Emiri (Genel Başkan) oldu. Prof. Gulam Azam Bangladeş Kurtuluş Savaşına destek vermedi. Zira savaşın Doğu Pakistan sorunlarını çözeceğine inanmıyordu. Her zaman 'Birleşik Pakistan' yönünde kampanyaya devam etti. Kurtuluş savaşı sırasında, Birleşik Pakistan için çağrıda bulunmaya devam etti. Pakistan ordusu tarafından Bangladeş halkına karşı kullanılan ve dozu iyiden iyiye artan şiddetlere de sert tepki gösterdi. Bangladeş halkına yapılan saldırıları durdurmak için, General Tikka Han dâhil olmak üzere, Pakistan Ordusu'na sürekli çağrıda bulundu. 2000 yılına kadar Cemaati İslami'nin liderliğini sürdürdü. 2000 yılında de aktif siyaseti bıraktı. Bu tarihten sonra kaleme aldığı 'Jibone Ja Dekhlam' (Hayatımda Gördüklerim) eseri Bengal Edebiyatında önemli bir hatırat olarak yerini aldı. 2010'da Bangladeş Kurtuluş Savaşı sırasında Pakistan'la işbirliği yaptığı iddiasıyla tutuklandı ve idama mahkum edildi. Aynı zamanda Bangladeş İslam düşünürleri ve politikacılarına rehber olan orijinal makale ve mülakatlar meşgul oldu. Azam'ın İslam, siyaset, din ve tarih ile ilgili konular hakkında birçok dile çevrilmiş 70'ten fazla kitabı bulunuyor.

merhabahaber.com

KONYA'DA AZAM İÇİN CENAZE NAMAZI HABERİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.