Nurten Selma Çevikoğlu

Nurten Selma Çevikoğlu

Mubârek Aylar Geldi

Mubârek Aylar Geldi

Zaman sel gibi akıyor. Ömür takviminden yapraklar bir bir düşüyor. Daha geçen sene uğurladığımız mübârek aylar yine kapımıza dayandı. Ne çabuk geçti bir sene sanki dün gibi giden rahmet ve feyiz dolu ayları yeni uğurlamıştık. İşte yine geldi ve yine gelip geçecek.

Uyandır bizi ya Rab! Uyandır kalplerimizi! Ömür sermâyemizi gaflet içinde boşa harcamamıza müsâde etme. Al bizi emânetine. Koru bizi meleklerin vasıtasıyla nefsimizin ve şeytanların şerlerinden. İyilerle yaşat ve sevdiklerinin arasına kat bizi. Sev, sevindir ve sevdir bizi. Razı olduğun ve beğendiğin kullarından eyle.

Gün gün mutlak vuslata yaklaşmaktayız. dünyâda çıktığımız vuslat yolculuğumuz, Seyyidimiz Efendimiz Muhammed aleyhissalâtü vesselam’ın dediği gibi; ‘Ya cennet bahçelerinden bir bahçe ya da cehennem çukurlarından bir çukur’ ile noktalanacak. Hayat o menzile doğru akıp gitmekte. Biliniyor ki bu mutlak âkibetten kurtuluş yok. Var mı kurtulan bu sondan?

Hani anne ve babalarımız?

Hani dede ve nenelerimiz?

Hani ahbap ve dostlarımız?

Bâki kalan var mı?

Hani o servetine, makam ve mevkiine güvenenler hayatta kaldılar mı? Toprağın bağrında değil mi hepsi? Evet, evet…

Hani dünyâda en ufak bir eziyetten rahatsız olanlar, toprağın bağrında acaba ne durumdalar? Ah insan!

Bunlar düşünmemiz gereken en önemli hususlar dostlar. Ebedi âleme hazırlanınız. Ölüm hak, âkıbet mutlak. Kaçış yok. Hızla kazançlara yönel. İşte bir kazanç mevsimi daha geldi. Yarın üç aylar başlıyor. Recep, Şaban ve Ramazan her biri ayrı bir güzellik, bereket ve feyiz dolu aylar. Mübârek bir iklim başlıyor. Bir kazanç iklimine giriyoruz. Ilık ılık rahmet yağdıracak ibâdetler biz Müslümanları bekliyor. Ahiret adına nasiplenmemiz için fırsat ayları bunlar. Özelliklede bu aylar içinde inşallah Perşembe günü idrak edeceğimiz Regâib gecesi ve devâmında da Miraç, Berat ve Kadir geceleri sınırsız rahmet ve mağfiretle dopdoludur.

AbdulKadir Geylâni(r.a)’nin Günyetüt-Tâlibîyn adlı eserinde üç ayların faziletleriyle ilgili muhteşem sözler var. Buraya almadan geçemeyeceğim;

‘Recep, cefâyı terk içindir. Şaban, amel ve vefa içindir. Ramazan, sıdkı safa içindir. Recep, tevbe ve nedâmet ayıdır. Şaban, muhabbet ayıdır. Ramazan, kurbeti(ilâhi yakınlık) ayıdır.

Recep, hürmet ayıdır. Şaban, hizmet ayıdır. Ramazan, nimet ayıdır.

Recep, ibâdet ayıdır. Şaban, dünya sefasını terk edenlerin ayıdır. Ramazan, ibâdetlerin mükâfâtını artıran aydır.

Recep’te yapılan iyiliklerin sevâbını Cenâbı Hak ziyâdesiyle verir. Şaban ayında ise, günahlar affolunur. Ramazan ayına da kerâmet umulur.

Zunnûnî Mısrî(ks) der ki: Recep âfeti terk içindir. Şaban taatı yapmak içindir. Ramazan kerâmeti beklemek içindir.Bir kimse kötülükleri bırakmaz Şaban’da ibâdet etmez ve Ramazanda kerâmeti ummazsa o kimse cezâyı hak edenler zümresinden olur.

Yine buyurdular ki: Recep ekme ayıdır. Şaban sulama ayıdır. Ramazan toplama ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer. Ne yaparsa cezâsını çeker. Bir kimse ziraati zâyi etse hasat günü ekmediğine pişman olur. Kıyâmet günü kötü vaziyete düşer ve düyâdaki zannının aksi zuhur eder, demiştir.

Bazıları da; Recep Allah(c.c)’dan mağfirete, Şaban şefaate, Ramazan hasenâtın ziyâdesine Leylei Kadir rahmetin müminler üzerine dökülüp saçılmasına, Arefe günü dînin kemâline vesiledir. Nitekim Cenâbı Hak buyurmuştur ki; Cuma günü duaların kabul olunacağına, Bayram günü müminlerin ateşten azad edilmesine mahsustur, demişlerdir.’

Böylesine mükemmel ve muhteşem günlere biz ulaştıran Rabb’imize hamt olsun. Gereğince değerlendirmeyi nasip etsin inşallah.

Efendim önce üç aylarınız sonrada Perşembe günü idrak edeceğimiz Regâib kandiliniz şimdiden mübârek olsun. Regâib, kâinâtın kutlu Nebisi Peygamberimiz aleyhissalâtü vesselam efendimizin hürmetine, Allâhü Teâlâ’nın rahmet, nimet ve mağfiretinin müminlere bol bol ihsan edildiği gece anlamındadır. Geçmişten beri Müslümanlar bu güzel geceyi ibâdetle gündüzünü oruçla geçirmişlerdir. Bu nurlu kandil gecesinde Kur’an okuyarak, zikrü tesbihatlar yaparak, nafile namazlar kılarak Mevlâ’nın rahmetinden istifâdeler edelim inşaalah. Ve birbirimize dualar edelim.

Sizlere ibâdeti taatı bol ve bereketli günler diliyorum.       

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nurten Selma Çevikoğlu Arşivi
SON YAZILAR