Modern Türkiye’yi masonlar inşa etti

Modern Türkiye’yi masonlar inşa etti

Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, Osmanlı ile yakın tarih arasında meydana gelen önemli sosyal ve siyasi olaylar ile 15 Temmuz’u ele aldı.

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde bu hafta 'Yakın Dönem Siyasi Tarih' ve masonlar dile geldi. Konuşmacı Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, Osmanlı ile yakın tarih arasında meydana gelen önemli sosyal ve siyasi olaylar ile 15 Temmuz’u ele aldı. 

Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbete “Batı’nın uzun süredir modernleşme diye yaydığı yaşama tarzı, yâni 'modern hayat' millet olma bilincini yok eden, sürü haline, kitle haline getiren bir hayat tarzıdır. Batı millet olma bilincini yok etmiştir. Kapitalist bir üretim tarzına uyum sağlayabilmeniz için millet olma bilincini kaybedeceksiniz” tesbitini yaparak başlayan Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu, Türkiye’nin de modernleştiğinin düşünüldüğüne işaret ederek “Fakat 15 Temmuz’daki o gece olup bitenleri tüm dünya şokta izledi, izliyor” şeklinde konuştu.

Gençliğe tarih bilinci aşılamak adına Osmanlı ve yakın tarihte cereyan eden olaylardan hareket ederek 1,5 saate yakın konuşan Prof. Dr. Topçuoğlu, İngilizlerin 19. yüzyılın başından itibaren Osmanlı coğrafyasıyla çok yakından ilgilendiğini ve en çok sevdiği bölgenin de Suriye ve Irak bölgesi olduğunu belirterek, “Osmanlı’da, İskoç Locası’na ilk olarak kaydedilen Mason paşalar arasında matbaayı ilk getiren İbrahim Müteferrika, devşirme 28 Çelebi Mehmet Efendi ile Fransız ajanı olduğu sonra anlaşılan Kumbaracı Ahmet Paşa üye kaydedilmiş. Bunlar Osmanlı’da özenle adam yetiştiriyorlar. Son on sene içerisinde biz makam peşinde koşarken birileri adam yetiştiriyordu. Yetiştirdikleri adamlar 15 Temmuz’da karşımıza çıktı. Osmanlı döneminde de bir adam yetiştirdiler. Tarih kitapları o kişiyi hep es geçer. O isimlerden birisi de Mustafa Reşit Paşa’dır. Mustafa Reşit Paşa, Türkiye Cumhuriyeti’nin Batı’nın elinde oyuncak olarak inşa edilmesinin temellerini atan adamdır. 2000 yılının temelini atan adamdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.