Mobilyacıların keyfi sunta zammı tepkisi

Mobilyacıların keyfi sunta zammı tepkisi

Mobilya imalatçıları özellikle sunta ücretlerinde yapılan yüzde 100’ü geçen zamlar nedeniyle tepkili. Diğer girdi ücretlerine de yapılan zamlara dayanamayan mobilyacılar zamların tekelleşmeden kaynaklandığını söylüyor

İthalatın 4 katı ihracat yapılan ve 13 yıldır dış ticaret fazla veren mobilya sektöründe üreticiler zor durumda. Yerlilik oranı çok yüksek olan mobilya sektöründe imalatçılar, girdi malzeme ücretlerinde yapılan ve yüzde 100'ü geçen zamlarla ne yapacağını şaşırdı. 2016 yılında 75 lira olan sunta ücreti 2017 başında 90 liraya, 2018 yılında ise 165 liraya çıktı. Üreticilerin sadece suntadan girdi maliyetinde yüzde 100'e yakın artış oldu. 2 yılda döviz kurundaki artış ise yüzde 5'te kaldı. Girdi fiyatlarındaki artış sadece sunta ile ede sınırlı kalmadı. Sünger fiyatlarında da 1 yılda yüzde 150 civarında zam yapılırken diğer girdileri oluşturan hırdavat malzemelerinde de ciddi artışlar yaşandı. Mobilya imalatçıları yapılan zamların keyfi olduğunu ve tekelleşmeden kaynaklandığını belirtiyor.

Girdi fiyatlarındaki artışın henüz tam manası ile tüketiciye yansıtılmadığını ifade eden üreticiler önümüzdeki aylarda mobilya fiyatlarında ciddi bir artışın olabileceğine işaret ederek düğün yapacaklara da kötü bir haber verdi. 20 bin liraya ev düzen düğün sahipleri artık bu rakamı 30 bin liradan aşağı bulamayabilir.

İHRACATI ENGELLEMEYE Mİ ÇALIŞIYORLAR?

Balım Dekor Mobilya Sahibi Hasan Bal, özellikle sunta fiyatlarına her ay gelen zamlarla artık bıktıklarını ifade ederek, “Yapılan zamların artık keyfi olarak yapıldığına kanaat getirdik. Her ay yüzde 15’e yakın zam geldi. 2017’nin 6. ayından sonra yapılan zamları dövizdeki artışa bağladılar. Döviz düştü, zamlar hala devam etti. 2017’nin başında 90 liraya aldığımız sunta 155-160 liraya çıktı. Bu artışı dayanılabilir mi?” diye konuştu.

Mobilya imalatçılarının suntayı 3-4 firmadan almak zorunda oluğunu söyleyen Bal, şöyle konuştu: “Bu firmalardan başka bir firmadan malzeme alma şansımız yok. Bir fiyat belirliyorlar, mecbur almak zorundayız. Suntanın yaptığımız işlerde maliyeti yüzde 40’lar civarında. Bu da ciddi bir rakam. Maliyetler çok arttı. Bu firmalar tekel oluşturmuş, fiyatları istediği gibi, hiçbir neden olmadan artırıyor. Mobilya dış ticaret fazlası verdiğimiz bir sektör. Bunu engellemeye mi çalışıyorlar? Sunta dışında yan malzemelerde de ciddi fiyat artışı oldu. Şu anda fiyatlarda artış yapmadık, cebimizden gidiyor. Yetkililer buna önlem almalı.”

EV DÜZECEKLERE KÖTÜ HABER

Elvin Mobilya Sahibi Adem Turna da yaptığı açıklamada yapılan zamları art niyetli olarak gördüklerinin altını çizerek, “Mobilya önemli bir ihracat ve istihdam alanı. En çok ihracat yapılan sektörlerden biri. Bu düzene çomak sokmaya çalışıyorlar” dedi.  Sunta, sünger ve metal başta olmak üzere tüm girdi maliyetlerinde artış yapıldığını ifade eden Turna, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl 3 bin 500 liraya sattığımız koltuk takımını bugün o fiyatla biz bile alamıyoruz. Fuarlara gittiğimiz zaman aynı koltuğu 4 bin liradan aşağı alamıyoruz. Dünya genelinde bir sıkıntı, artış oyk ama ülkemizde girdi maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde artıyor. 3-4 aydır suntaya ciddi zamlar yapıldı. Süngere 1,5 yılda yüzde 150 zam yapıldı. Zamlar bize göre keyfi. Döviz düşüyor, bunlar zam yapıyor. Sunta üreticileri arasında tekelleşme mi var?  Bu artık zulme dönüştü. Yetkililer bu keşfi zamları durdurmalı. Şimdi bu zamlar piyasaya yansımadı ama ileride yansıyacak. Yüzde 60’a şakın fiyat farkları oluşabilir. 20 bin liraya ev düzen biri yapılacak zamlarla bence 30 bin liraya artık ev düzemez. Buna önlem alınmalı.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum