Mimarlık robotu, mimarlık bürolarını tanıtıyor

Mimarlık robotu, mimarlık bürolarını tanıtıyor

Mimarlık bürosu sahibi olanlar çok iyi bilir. Mimarlıkta reklam yapılmaz. Yapılırsa da faydası değil zararı olur.

Mimarlık bürosu sahibi olanlar çok iyi bilir. Mimarlıkta reklam yapılmaz. Yapılırsa da faydası değil zararı olur. Çünkü reklam yapan bir mimarlık bürosunu görenler, mimarın yeterince tanınmadığını düşünür. Başarılı bir mimarın zaten ister istemez meşhur olması beklenir. Yani ticari reklam yapması hiç hoş karşılanmaz. Mimarlar isimlerini projeleri ile birlikte duyurmalıdır. Şurayı yapan mimar, burayı tasarlayan mimar olarak anılmalıdır. Mimarlıkta reklam ancak bu şekilde yapılır. 

Medyada yer alarak ismini duyurmaya çalışan pek çok mimar vardır. Mesela dergiler buna çok iyi bir örnektir. Özellikle iç mekan tasarımcıları genelde bu yola başvurur. Tanınan, medyatik kişilerin işlerini yapmak isterler. Böylece iş biter bitmez hemen bir dergiye yaptığı işle beraber çıkabilecek ve adını duyuracaktır. O meşhur kişinin konutunu yapan mimar olarak, akıllarda kalacağını iyi bilirler. Ancak ne sıklıkta bir mimarın karşısına böyle fırsatlar çıkabilir ki? Dergilerde yer almanın sürekliliği olmadığından, bu yöntemde pek etkili bir reklam aracı sayılmaz. Kaldı ki, dekorasyon dergilerini okuyanların sayısı teknolojinin de ilerlemesiyle gün geçtikçe azalmaktadır. Dergilere çıkmak havalı da olsa, bilinirlik sağlamaz ve okuyucu üzerinde çok kısa süreli bir etkisi olur. Derginin bir sonraki sayısı çıkana kadar...  

Yarışmalara katılmak da bir yoldur, ismini duyurabilmek için. Tabi eğer işin sonunda ödül kazanılacaksa... Pek çok mimarlık ofisi bu yola başvurur. Ancak buradaki sorun, nı ve kazananları takip edenler yine hep mimarlık camiasından olan kişilerdir. Üniversite hocaları, üniversite öğrencileri, diğer yarışmacı mimarlar gibi. Amaç mimarlık camiasında bilinmek ise, yarışmalar kesinlikle faydalı olacaktır. Ama bu camiadan olmayanların mimarlık yarışmalarını takip ettiği söylenemez. Dolayısı ile ödül alan bir mimar, aldığı ödülü bile duyurabilmek zorundadır. Yani ödülüne ve tüm başarısına rağmen yine reklama ihtiyaç duymaktadır. Aksi halde elde ettiği başarıdan kimsenin haberi olmayabilir. 

Sosyal çevresi geniş olan ve etkili kişilere ulaşabilenler, muhtemelen bu konudaki en avantajlı kesimdir. Kulaktan kulağa, kısa sürede yayılan bazı mimarların isimlerinin nasıl da bu kadar hızlı markalaşabildiğine şaşırmışızdır. Ne var ki, çevresi bu kadar geniş olan mimar sayısı da çok azdır.

İşin özeti, firmasının reklamını yapamayan bir mimar her zaman sadece kendi iş ve sosyal çevresinden, yani erişebildiği çok kısıtlı bir kesimden iş almaya mahkum oluyor. Belli ki reklam konusunda, mimarlık ofislerinin içinde bulunduğu bu kısır döngü birilerinin canını sıkmış. Ve mimarlık robotu yada kısaca mimarobot denilen sistemin kurulmasına da vesile olmuş.

Mimarobot’un kuruluş amacı herkese hitap eden bir mimarlık sistemi yaratmak. Bir diğer deyişle, mimar olanlar ve olmayanlar arasında köprü görevi görmek. Mimarların işlerini ve isimlerini duyurmak. Mimar arayanların ihtiyacına cevap verenleri, robotun aracılığı ile önermek ve tanıtmak.

Mimarobot’un ofisler galerisinde yer alan bütün aynı zamanda mimarlık robotu tarafından, mimarını arayanlara öneriliyor. Veri analizi yapabilen mimarlık robotu ofislerin özelliklerini, arama yapan kişinin ihtiyaçları ile karşılaştırıp hedef odaklı tavsiyelerde bulunuyor.

Bu sayede galeride yer alan mimarlık ofisleri reklama ihtiyaç duymadan işlerini ve isimlerini kendi çevrelerinin dışına da duyurabiliyor. Mimar arayanlar ise, tam ihtiyaçlarına göre hizmet alabilecekleri mimarlık ofislerini saniyeler içinde belirlemiş oluyorlar. Aralarından diledikleri ile görüşebiliyor ve geriye bir tek aralarından seçim yapmak kalıyor. Robot her iki tarafın hayatını da kolaylaştırıyor.

Mimarlık robotunun sunduğu hizmetler elbette bununla kısıtlı değil. Keşfetmek isteyenler adresinden Mimarobot’a erişebilir. Mimarlık ofisleri ile Türkiye çapında bütün illerden arama yapanlar arasında birleştirici bir köprü görevi üstlenen mimarlık robotunu kullandıkça daha çok seveceğinize inanıyoruz. Mimarobot ile neler yapabileceğinizi öğrenmek ve detaylı bilgi almak isterseniz, genel bilgilendirme sayfasına tıklamadan geçmeyin.     

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum