Milyon Dolarların Yurtdışına Gitmesini Önleyecek Reçine Hasadı Başladı

Milyon Dolarların Yurtdışına Gitmesini Önleyecek Reçine Hasadı Başladı

Ülkemizde, milyon dolarlar verilerek ithal edilen ham reçinenin deneme üretimi yüz güldürdü. Kimya, boya, kâğıt, kozmetik, ilaç sektörü ile kauçuk ve lastik sanayide kullanılan reçinenin ilk hasadı Yalova’da sahilçamından yapıldı. Geçtiğimiz...

Ülkemizde, milyon dolarlar verilerek ithal edilen ham reçinenin deneme üretimi yüz güldürdü. Kimya, boya, kâğıt, kozmetik, ilaç sektörü ile kauçuk ve lastik sanayide kullanılan reçinenin ilk hasadı Yalova’da sahilçamından yapıldı.

Geçtiğimiz yıl 44 milyon dolar ödenerek 19 bin ton ithal edilen ham reçinenin yerli kaynaklardan karşılanması çalışması devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü, 90’lı yıllarda kızılçam ormanlarından yapılan reçine üretimini, uzun bir aradan sonra yeniden başlattı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Yalova Orman İşletme Müdürlüğü Armutlu İşletme Şefliği sınırlarında belirlenen sahilçamı ormanlarında, geçtiğimiz yıl deneme mahiyetinde üretim yapıldı. Reçine üretimine uygun 8 bin 500 ağaç belirlenerek başlatılan üretim çalışmalarında, 2013 yılı Ekim ayı sonu itibari ile ağaç başına ortalama 1 kilogram ürün alındı.

Bu yıl ise aynı ağaç ve sahada yürütülen üretim çalışmalarında Ağustos ayı itibari ile ortalama 1,5 kilogram verim elde edildi. Üretim sezonunun sonu olan ekim ayı itibari ile ağaç başına ortalama verimin 2-2,5 kilo olması bekleniyor.

Nitelikli endüstrilerde kullanılacak kalitede elde edilen ürün, sevinçle karşılandı. Ayrıca, sahilçamı ağaçlarının kızılçama göre daha verimli olduğu tespit edildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.