Milli hafızamız elden gidiyor!

Milli hafızamız elden gidiyor!

Türkiye'nin milli hafızası olan yazma eserler dünya çapında popüler internet siteler üzerinden satılıyor. Gözünü para hırsı bürümüş bir takım kişiler bu eserleri yurtdışına satışı yasak olmasına rağmen satıyor

Son yıllarda kıymete binen ve Türkiye'nin farklı bölgelerinde kurulan kütüphanelerle koruma altına alınan yazma eserler hala internet üzerinden satışa çıkartılıyor. Bazı eserler ise yurtdışından gelen araştırmacılar tarafından Türkiye'de satın alınarak, yasadışı yollardan ülke dışına çıkarılıyor. Yazma eserlerin satışının yasak olmasına rağmen bu konuda ciddi bir denetimin olmaması fırsatçıları iştahlandırıyor. E-buy isimli dünya çapında popüler olan alışveriş sitesi üzerinden çok sayıda yazma eser fiyatları 100 ila 2000 dolar arasından satılıyor.  İnternet üzerinden satılan eserler üzerinden eserler arasında Osmanlıca ve Arapça yazma eserlerin yanı sıra Osmanlı döneminde basılmış Fransızca eserler de yer alıyor. Bazı eserler Türkiye'den satılırken, bazı eserler ise Japonya, Sırbistan, ABD, Fransa ve İngiltere gibi ülkeler üzerinden satılıyor.

4-1-052.jpg

KÜLTÜREL MİRASIMIZ KORUNMALI

2863 sayılı yasa ile tarihi eserlerin yurtdışına satışı yasaklanmıştı. Basit bir arkeolojik bir eserin bile yurt içinde ve yurtdışında satışı yasak iken kültürel mirasımız olan bu eserlerin rahatça internet üzerinden satışının önüne geçilmesi gerekiyor.  Kültür ve Turizm Bakanlığı geçmişte bazı eserlerin satışlarına engel olmuştu.  Konya'daki Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nden 17 yıl önce çalınan "Şerh el-Kanun fiʼt-Tıb" isimli eserin İngiltere'de satışa sunulacağını öğrenen Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, bu eserin Türkiye Cumhuriyeti devletine ait olduğunu ispatlayarak satışını durdurmuştu. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye'nin girişimleri üzerine bazı yazma eserler Türkiye'ye iade edilmişti.

BU ESERLER TARİHİ BİR VESİKA

Bugüne kadar ne kadar yazma eserin yurtdışına satıldığı belli değil. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan ihbarlar sonucu bazı yazma eserlerin satışı geçmişte defalarca engellenmişti. Avrupa ülkelerinde ve ABD'de bazı kitap şirketleri senelerdir Arapça ve Osmanlıca yazma eserler satıyor. Türkiye'den de bazı kişiler üzerinden yurtdışına kaçırılan bu kitaplar Türkiye'nin hafızası ve tarihi bir vesika niteliği taşıyor.

İNSANLARIMIZ DA BİLİNÇLENMELİ

Yetkililer, yazma eserlerin yurtdışına satışının kesinlikle yasak olduğunun altını çizerek, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ihbarda bulunması gerektiğini söyledi. Yurtdışına defalarca kitap satışının engellenmesi için bakanlığın mücadele ettiğini kaydeden bir yetkili, "Hollanda'da Bouwman Books adında bir şirket, senelerdir Arapça ve Osmanlıca yazmalar satıyor. Türkiye'den bir araştırmacı arkadaş bu satıcıda müellif hattı bir Osmanlı eserini gördüğünü ve İstanbul'dan bir kütüphaneye bildirerek satın alınmasını sağladığını söylemişti. Bu yazmaları Türkiye'den bu satıcıya temin eden birileri olmalı. Kapalıçarşı'da bir Kur'an yazması gördüm. Fiyatını sormak için girdiğim dükkânın sahibi, birçok yazmayı yurt dışına sattığını, bunun hiç problem olmadığını söyledi bana. Maalesef; kendi insanlarımız da bu konuda yeterli bir bilince sahip değil. İnsanlarımızı da bu konuda bilgilendirmek zorundayız" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum