"Milletimiz borç ve faiz batağına saplanmıştır"

"Milletimiz borç ve faiz batağına saplanmıştır"

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen “2017 Bütçesi” üzerine bir açıklama yaptı.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen “2017 Bütçesi” üzerine bir açıklama yaptı. Kalaycı, açıklamasında ülkemizin yatırım ihtiyacı olduğunu ve yatırımların arttırılması için gerekli tedbirler alınması gerektiğini belirterek, “Yatırımların az olmasının temel nedenlerinin başında yurt içi tasarrufların yetersizliği gelmektedir. Diğer bir nedeni ise hukuk sisteminin iyi çalışmaması, istikrarsızlık ve belirsizliktir. Eko­no­mi, iç si­ya­set ve dış po­li­ti­ka­da gi­de­rek ar­tan be­lir­siz­lik­ten dolayı ya­tı­rım­cı önü­nü görememektedir. Oy­nak kur gir­di maliyetlerini, be­lir­siz fa­iz kay­nak ma­li­yet­le­ri­ni yük­sel­tmekte, is­tik­rar­sız­lık ve gü­ven kay­bı, ya­tı­rım­cı­yı cay­dı­rmakta, ya­tı­rım­la­ra dar­be vu­rmaktadır” dedi.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI AZALIYOR

2016 yılının ilk yarısına dair gerçekleşme rakamlarına göre yatırımların azaldığını söyleyen Kalaycı, şöyle konuştu: “Tüketime dayalı bir büyüme sürdürülmüştür. 2016 yılının ilk yarısında yerleşik hanehalklarının tüketimi yüzde 6,1, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 13,5 artarken özel sektör yatırımları yüzde 1,2 azalmıştır. Özel sektör yatırımları iki çeyrekte de 0,8 ve 1,6 düzeyinde düşüş göstermiştir. Bilhassa özel sektör makine teçhizat yatırımlarındaki düşüş oldukça dikkat çekicidir. Bu yatırımlar birinci çeyrekte yüzde 4,8, ikinci çeyrekte yüzde 5,3 düşmüş ve böylece ilk altı ayda yüzde 5,1 azalmıştır. İşsizlik oranı 2016 yılı Temmuz döneminde yüzde 10,7’ye çıkmıştır. Diğer yandan ne eğitimde ne istihdamda olan yani çalışmayan ve eğitim görmeyen gençlerimizin oranı da yüzde 26,3’e çıkmıştır. Sayıları 5 milyon 339 bine yükselen bu atıl gençlerimiz ne yapıyor, acaba Hükümet buna kafa yoruyor mu? Vergilerdeki adaletsizlik sürmekte, harcamalar ekonomiyi büyütecek, ekonomide ar-ge ve yenilikçiliği teşvik edecek mahiyette değildir. Düşük büyümelere ve petrol fiyatlarındaki düşük seviyeye rağmen cari açığın milli gelire oranı hala yüzde 4,3 düzeyindedir. Ülkenin borç düzeyi sürekli olarak artmaktadır. Türk ekonomisi borçlanma yoluyla geleceğini bağlamıştır. AKP hükümetleri, Cumhuriyet tarihinin en fazla borçlanan iktidarı olmuş, alınan borçlarla tarihi rekorlar kırmıştır. Toplam dış borcumuz 2002 sonundaki 129,6 milyar dolarlık seviyesinden 2016 ikinci çeyrek itibarıyla 421,4 milyar dolara çıkmıştır. Dış borçlar yüzde 225,2 oranında 291,8 milyar dolar artmıştır. Milletimiz de borç ve faiz batağına saplanmıştır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.