Millet ‘iradesine’  sahip çıktı

Millet ‘iradesine’ sahip çıktı

FETÖ mensubu bir grup asker, 15 Temmuz 2016 gecesi ülke yönetimine el koymak için darbe girişiminde bulundu. Meclis bombalandı. 250'ye yakın kişi hayatını kaybetti. Darbe kalkışması püskürtüldü. Türkiye ise girişime karşı tek yürek oldu

Dönem dönem askeri darbelerle büyük sarsıntılar yaşayan, darbelerin maddi ve manevi tahribatını millet  olarak yıllarca göğüslemek zorunda kalan, askeri müdahalelerin psikolojik derin izlerini uzun yıllar üzerinden atamayan Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi bir darbe girişimiyle daha karşı karşıya kaldı. Emir-komuta zincirinin dışındaki “kalkışma” girişimi karşısında beş-altı saatlik bilinmezlik ve kaos ortamına sokulan Türkiye, bu büyük sınavı iktidarıyla-muhalefetiyle bütün siyasi partilerin kenetlenmesi ve milletin sağduyusuyla aşmasını bildi. Genciyle yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle

hatta çocuğuyla 78 milyon geceyi ayakta geçirdi. Camiler sabaha kadar açık kaldı, şerefelerin ışıkları yakıldı ve minarelerden ezan-ı şerifler okundu. Darbe girişiminde daha önce görülmemiş bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi bombalandı. Darbeciler İstanbul Boğazı'nı trafiğe kapattı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı gözaltına aldı.  Türkiye genelinde 250'ye yakın kişi hayatını kaybetti. Darbe püskürtüldü. 6 binden fazla asker gözaltına alındı. Türkiye ise girişime karşı tek yürek oldu.

YÜZLERCE ŞEHİT VERİLDİ

FETÖ - PDY tarafından planlanan darbe girişimi sırasında 62'si polis, 5'i asker, 173'ü de sivil 240 kişi şehit oldu. Olaylarda bin 535 kişi yaralandı; darbecilerden 24'ü ölü, 50'si yaralı ele geçirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup tarafından gerçekleştirilen kalkışmanın ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bunlar milletin, fakir fukaranın paralarıyla alınan silahları bu millete yöneltecek kadar alçaktır. Türkiye'nin büyümesini hazmedemiyorlar" dedi. Kimse bu milletin iradesi ile oyun oynayamaz. Milletin üstüne ateş açanlar alçaktır. Bu alçakça girişime karşı koyan komutanlarımıza ve askerlerimize teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı. 

SOSYAL MEDYA DİRENİŞİN ARACI OLDU

15 Temmuz darbe girişimi sırasında sosyal medya sitelerine 22:50'den itibaren iki saat boyunca erişim kısıtlandı. Günde ortalama 6 milyona yakın Türkçe tweetin atıldığı Twitter'da erişimin saat 01:00'in ardından normale dönmesiyle 16 Temmuz'da toplam 18 milyon 666 bin tweet paylaşıldı. Çevrimiçi platformlar üzerinden gerçekleştirilen çağrılar, yapılan haberler ve canlı yayınlar ile sağlanan bilgi akışı, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında önemli rol oynadı.

KONYA DA AYAĞA KALKTI

Bir grup askerin Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve idaresine el koyma girişi Tüm Türkiye’de ve Konya’da şok etkisi yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gece saatlerinden yaygın televizyon kanallarına cep telefonu ile bağlanarak vatandaşları sokağa çıkmaya ve demokrasiye sahip çıkmaya çağırması ile vatandaşlar sokaklara döküldü. Belediyelerden oda ve STK’lardan vatandaşların cep telefonlarına ‘sokağa çıkın’ mesajları geldi. Gece saatler ilerledikçe vatandaşlar meydanlara akın etmeye devam etti. Bu sıralarda camilerin hoparlörlerinden ezan ve salalar okundu, tekbirler getirildi. Ankara ve İstanbul gibi şehirlerde askerin meydana inmesi ile yaşanan çatışma ve gerginlik Konya’da yaşanmadı. Türkiye’ye karşı darbe girişiminin ardından Konya’da vatandaşlar sokağa döküldü. Haftalarca süren demokrasi nöbetinde vatandaşlar meydanda darbecilere karşı ayakta durdu. Yüz binlerce vatandaş Mevlana Meydanı ve valilik binası başta olmak üzere askeri kışla önlerinde, hava üssünde ve meydanlarda darbecilere karşı nöbet bekledi. Araçlarıyla sokaklara çıkan vatandaşlar uzun konvoylar oluşturarak korna çalıp darbeyi protesto etti. Günlerce süren sokak nöbeti sonrası ‘eve dönün çağrısı’ ile sokaklar eski sükunetine kavuştu.

BELEDİYE OTOBÜSLERİ SET OLDU

Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Sokağa çıkın’ çağrısı ile sokaklar hareketlendi. Konya’da Jandarma önlerine yaklaşık 13 otobüs, hava lojmanlarına 4 otobüs, şehitlik önüne 3 otobüs koydurularak askeriye kontrolündeki bu yerlere giriş ve çıkış engellendi.

DÜNYA BASININDA YANKI UYANDIRDI

Türkiye'deki darbe girişimi, dünya basınında gece boyunca canlı olarak geniş yer buldu.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin başladığı dün akşam saatlerinden itibaren konuyu flaş olarak duyurmaya başlayan dünya basını, gece boyunca gelişmeleri canlı takip etmeyi sürdürdü.

DİRENİŞİN SİMGESİ OLDU

15 Temmuz darbe girişiminde  darbeye karşı direnişin temsili haline gelen isimlerden birisi de Ömer Halisdemir oldu. Ömer Halisdemir, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın emrine, sonunda şehadet olduğunu bilerek itaat etti. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmek isteyen darbeci Tuğgeneral Semih Terzi’yi gözünü kırpmadan öldürerek darbenin engellenmesinde büyük rol oynayan Kahraman Halisdemir, olay yerinde darbeci askerler tarafından defalarca kurşunlanarak şehit edildi. Şehit Ömer Halisdemir, 1999 yılında Piyade Astsubay olarak Türk Silahı Kuvvetlerine katıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yurt içinde ve yurt dışında görevler yapan Halisdemir, 15 Temmuz gecesi gösterdiği kahramanlıkta adını unutulmazların arasına yazdırdı.

HÂLİD ŞEN

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum