Mhp, Passolig Uygulamasını Tbmm Gündemine Taşıdı

Mhp, Passolig Uygulamasını Tbmm Gündemine Taşıdı

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Passolig uygulamasından kaynaklanan olumsuzluğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı. Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın cevaplaması istemiyle...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Passolig uygulamasından kaynaklanan olumsuzluğu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı. Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Türkkan, tribünlerin boş kalmasıyla ilgili bir tedbir alınıp alınmadığını sordu.

14 Nisan 2014 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan yeni yasal düzenleme ile kağıt biletler yerini Passolig kartlarına bıraktığını, maçlara artık sadece Passolig Kart ile girilmekte olduğunu dile getiren Türkkan, "Passolig Kart, Çalık Grubu'na ait Aktif Bank'a ait bir karttır. Bu kartı almak isteyenlerden TC Kimlik Numarası ile birlikte bütün kimlik bilgileri ve fotoğraf istenmekte ve bu bilgiler sisteme kaydedilmektedir." diyerek, şu ifadeleri kullandı:

"Kart fiyatı olarak 4 büyük kulüp taraftarları 25 TL ödemekte, diğer kulüpler kartı 15 TL'den satmaktadır. Passolig Kart vize bedellerinin 7,95 TL'si banka kesintisi olarak mahsup edilirken kalan bedel takımlara dağıtılmak üzere Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) aktarılmaktadır. Ayrıca maçlarda 2 TL turnike geçiş parası alınmakta, bunun 1,06 TL'lik tutarı bankaya kalmakta 0,94 TL'lik kısmı ise takımlara dağıtılmak üzere TFF'ye aktarılmaktadır.

Passolig uygulaması ile Türk futbolunun büyük sorunlarından biri olan stadyum olaylarının en aza inmesi hedeflenmiş, böylelikle daha fazla seyircinin maçlara gelip takımlarını desteklemesi amaçlanmıştır. Ancak Passolig, Anadolu kulüplerinin zaten kısıtlı olan seyirci sayısını minimize etmiş hatta bitirmiştir. Passolig uygulaması ile Aktif Bank'a zorunlu müşteri kazandırılmakta, vatandaş fişlenmekte, maçlar boş tribünlere oynanmaktadır."

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, şu soruları yöneltti:

- Yıllardan beri maçlara girişlerde uygulanan kağıt biletlerin yerini alan Passolig Kart'ın yalnızca Çalık Grubu'na ait Aktif Bank tarafından verilmesinin gerekçesi nedir? Hükümet bu uygulamayla kendisine yakın olan bir bankaya kazanç mı sağlamaktadır, bu uygulama için neden bu banka seçilmiştir?

- Passolig kartını almak isteyenlerden neden fotoğrafları ile birlikte kimlik bilgileri istenmektedir, bu uygulama maç izlemeye gidenlerin fişlenmesi anlamına gelmez mi?

- Kart fiyatları neye göre ve nasıl belirlenmiştir, banka kesintisi olarak neden 7.95 TL kesilmektedir, bunun yanında maçlarda 2 TL turnike geçiş parası alınmasının nedeni nedir, Passolig kart sahipleri ödedikleri para yanında neden ayrıca her maç için 1.06 TL ödemek zorunda bırakılmaktadır?

- Passolig uygulamasının Türk futbolunun büyük sorunlarından biri olan stadyum olaylarının en aza inmesine nasıl katkısı olacağı düşünülmüştür?

- Daha fazla seyircinin maçlara gelip, takımlarını desteklemesi amaçlanmasına ragmen Passolig'in uygulamaya girdiği tarihten itibaren maçlarda tribünlerin boş kalması ne ile açıklanabilir?

- Passolig uygulamasının ya da benzeri bir uygulamanın gerçekleştirildiği başka ülkeler de var mıdır, bu uygulama hangi ülke ya da ülkeler örnek alınarak hizmete sokulmuştur?

- Bu uygulama ile taraftar gruplarının kontrol altına alınması mı hedeflenmiştir?

- Bu sisteme geçmeyen kulüpler var mıdır, bu konuda bir yaptırım uygulanmakta mıdır?

- Passolig uygulaması nedeniyle tribünlerin boş kalmasına karşı herhangi bir tedbir ve önlem alınacak mıdır, bu uygulamanın kaldırılması düşünülmekte midir?

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.