Mezun olmakla iş bitmiyor

Mezun olmakla iş bitmiyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Birlik Vakfı’nda “Yüksek Öğretimin Ülke Geleceğine Katkısı” konulu bir sunum yaptı.

Prof. Dr. Muzaffer Şeker, üniversitelerin 2547 sayılı kanunla kurulduğunu, üniversitelere kiliseden Masonlara kadar geniş bir yelpazede birçok kesimin ilgi gösterdiğini, 12 Eylül Anayasası ile etliye sütlüye karışmayan düzenlemeler yapıldığını belirtti. Ülkemizde 104’ü devlet, 80’i vakıf olmak üzere 184 üniversite bulunduğunu söyleyen Şeker, “Üniversitelerimizde 22 bin 416 profesör, 15 bin 23 doçent, 35 bin 301 yardımcı doçent, 11 bin 820 öğretim görevlisi, 10 bin 295 okutman, 3865 uzman, 47 bin 373 araştırma görevlisi, 21 çevirici istihdam edilmektedir. 2015-2016 Öğretim Yılında 6 milyon 689 bin185 öğrenci üniversitelerde öğrenim görmektedir. Eğitim süreci; uzaktan eğitim, açık öğretim, sürekli eğitim merkezleri ve özel sertifikasyon olarak ayrılıyor. Temel bilim alanları; Sosyal Bilimler, Eğitim Bilimleri, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sanat Bilimleri’dir. Üniversitelerdeki akademik birimler. MYO, Yüksek Okullar, Konservatuvarlar, Fakülteler, Enstitüler, Araştırma Merkezleri’dir” dedi. Prof. Dr. Muzaffer Şeker üniversitelerin içinde bulunduğu durumla ilgili olarak şu tespitlerde bulundu: “Bilgiye ulaşmak artık kolaylaştı. Fakülteden mezun etmekle iş bitmiyor. 2 milyon 285 bin 406 kişilik ön lisans eğitiminin yüzde 75’i sadece mezun olsun diye yapılıyor.

MYO’larda ilk öce Alman sonra da İngiliz eğitim sistemi örnek alındı. 28 Şubat süreciyle çöküş süreci hızlandı. Ticaret ve Meslek Liselerinin canına okuduk. Bugün sanayide Suriyeliler çalışıyor. Usta kendi çırağını yetiştiriyor. Hadim, Taşkent’teki MYO’ların kapatılması için raporlar gönderildi. Siyasilerin devreye girmesiyle işleme konulmadı. İlahiyat Fakültelerinde okuyan öğrencilerin yüzde 65’i bayanlardan oluşuyor. Devlet kademelerinde yoğun bir şekilde bayan ağırlığı görülmektedir. Bu durum Türk aile yapısını bozmaktadır. Şu anda en büyük KİT üniversitelerdir. Mutlaka sözleşmeli akademisyenlik getirilmelidir. ” Farabi, Mevlana ve Erasmus projeleriyle ilgili Türkiye’nin, AB projelerini 700 milyon Euro fonladığını, karşılığında 70 milyon Euro’sunu kullanabildiğini belirten Prof. Dr. Muzaffer Şeker, ciddi projelerim üretilmediğini, devletin yurtdışına gönderdiği öğrenciler büyük paralar harcamasına rağmen bunlardan yararlanılamadığını, Güneydoğu’da yeni açılan üniversitelerin bir üst çatı altında toplanması gerektiğine dikkat çekerek “Necmettin Erbakan Üniversitesinde 82 ülkeden öğrenci eğitim görmektedir” dedi. Üniversite hocalarının sadece derse giren değil, kendini geliştiren kişiler olması gerektiğine de değinen Prof. Dr. Muzaffer Şeker, konuşmasının sonunda 20 civarında üniversitenin denetime açıldığını, 5 yılda bir denetimin üniversitelerin sağlıklı gelişmesi için şart olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.