Mezarlıklar doldu

Mezarlıklar doldu

Konya'da Hacı Fettah Mezarlığı doldu. Üçler ve Musalla Mezarlığı da dolmak üzere. Vatandaş ise ailesinin bulunduğu mezarlığa gömülmek istiyor. Bu da mezarlıkların kapasitesi üzerinde kabirlerin açılmasına neden oluyor

Konya'nın en eski mezarlıklarından biri olan Hacı Fettah Mezarlığı doldu. Konya'nın en büyük diğer iki mezarlığı Musalla ve Üçler Mezarlığı'nın da yaklaşık 10 yıl sonra dolması bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi ekipleri Üçler Mezarlığı'nın dolmasını engellemek için genişletme çalışmalarını tamamladı. Musalla Mezarlığı'nın ise şehrin ortasında kalması ve doğal sınırlarına ulaşmasından dolayı genişletme çalışmaları yapılamıyor. Mezarlıklar Vakfı Başkanı Ali Rıza Kapçı, Konya merkezdeki mezarlıkların doluluk oranı hakkında bilgi verdi. Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçe ve beldelerdeki mezarlıkların büyükşehire bağlandığını kaydeden Kapçı, “Konya'da beldelerle birlikte 160'ın üzerinde mezarlık bulunmaktadır. Bu mezarlıklardan en önemli olanları şehrin ilk kurulduğu günden bu yana var olan Üçler Mezarlığı, Musalla Mezarlığı ve Hacı Fettah Mezarlığı'nı söyleyebiliriz. Bunlar içerisinden Hacı Fettah Mezarlığı şu anda dolmuştur. Cenazenin birinci derece yakınları arzu ederse cenazenin vefatından 5 yıl geçtikten sonra aynı yere ikinci ve üçüncü mezar yapılabilmektedir. Ancak bu cenazenin birinci derecede yakınlarının vereceği karar doğrultusunda olmaktadır” dedi.

10 YIL SONRA DOLACAK

Üçler ve Musalla Mezarlığı'nda ise imkanlar doğrultusunda genişletme çalışmalarının yapıldığını belirten Kapçı, “Üçler Mezarlığı'nda geçtiğimiz yıllarda düzenleme yapılmış ve genişletilmiştir. Bu düzenlemeden sonra Üçler Mezarlığı'nda 10 yıl yetecek kadar mezarlıklar yapılmıştır. Musalla Mezarlığı; Emniyet Müdürlüğü, Ankara ve Nalçacı Caddesi nedeniyle doğal sınırlarına ulaşmıştır. Musalla Mezarlığı da 10 yıla yakın bir sürede dolacaktır. Araplar, Yediler ve Uluırmak Mezarlıkları da geniştir. Musalla Mezarlığı dolunca burulara yine mezarın üstüne defin işlemi gerçekleşebilir. Bize mezar ayırtmak için geldiklerinde onlara önemli olan mezarın yeri değil, kişinin amelleri olduğunu söylüyoruz. Aynı şekilde yurt dışından Konya'ya da öldükten sonra gömülmek isteyen çok kişi var. Böyle gelenler olanı belediyemiz yer bulmakta sıkıntı cekmez. Dünyanın yakından tanığı birçok kişi Hz. Mevlana'dan dolayı Konya'ya gömülmek istiyor. Üçler Mezarlığı'nda bu şekilde yabancı kişiler var. Mevlana'nın etkisinden kopamayarak öldükten sonra da onun yakınında yatmak istiyorlar” diye konuştu.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE TALAN EDİLDİ

Konya'nın mezarlık yönünden herhangi bir sorununun olmadığına dikkat çeken Kapçı, “Son açılan büyük mezarlıklar yeni yerleşim yerlerine açılmıştır. Yazır ve Bosna Hersek Mahallesi'ne açılan yeni mezarlıklar yolu, ağaç ve defin düzeni ile son derece iyi hizmetler verilmektedir. Mezarlıklar Müdürlüğü'nün bu konudaki çalışmalarını yerinde buluyorum. Kaynaklara baktığımızda da Cumhuriyet dönemine kadar Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki mezarlıklar hep korunmuş ve gittikçe büyümüş. Ancak Cumhuriyet ile birlikte eskiyi silmek adına mezarlıklar yerle bir edilerek imara açılmış. Kimisi park yapılmış kimisine de konut yapılmış. Büyüklerimizden hep duyarız. Mevlana türbesinin karşısındaki katlı otoparktan Kadınlar Pazarı'na kadar bölge. Yine Larende Caddesi ve Muhacir Pazarı'nın olduğu yerden istasyona kadar sağlı sollu mezarları olduğunu büyüklerimiz anlatırdı. Bir yer mezarlıktan çıkmış ise buraya mezarlık haline dönüştürmek mümkün değilse kamuya dönüşebilir. Mezarlık alanları bir vakıftır ve kıyamete kadar korunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KİMSESİZLERE SON GÖREV

Vakıfları hakkın da bilgi veren Kapçı, “Mezarlıklar Vakfı 1995 yılında Büyükşehir Belediyesi ile istişare edilerek kurulmuştur. Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerine Sivil Toplum kuruluşları olarak destek olmak amacıyla kurulmuştur. Mezarlıklar Vakfı olarak vefat edenlere son görevimizi yapmak amacıyla çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve müftülüklerle koordineli bir şekilde hizmetlerimiz devam etmektedir. Kabirlerine tam bakamayan ve Konya'da olmayıp da yılda birkaç kez gelenlerin yakınlarının mezarlarına da bakım ve onarım yapıyoruz. Kabir bakım hizmetleri kapsamında mezarlara gül, çiçek ve çimen dikiliyor. Vatandaş, yakınlarının mezarlarına geldiğinde temiz bir şekilde mezarı görüyor. Vatandaştan bir yıllık hizmet karşılığı 80 lira alıyoruz. Cenaze malzemeleriyle ilgili her türlü teçhizat 24 saat boyunca hizmete hazırdır. Konya'da iki tane merkezimiz var ve her saat hizmet ediyoruz. Ayrıca talep edildiği takdirde cenazenin defin sonunu kadar her türlü dini faaliyetleri yapıyoruz. Özellikle kimsesi olmayanlara bu son görevimizi yapıyoruz. Belediyelerimiz de son yıllarda mezarlıklara olan hizmeti artırdı. Biz de bu şekilde kendimizi günün şartlarına göre yenileyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.