Meyve rekoltesi düşecek

Meyve rekoltesi düşecek

İki gün boyunca Ova'da yaşanan don olayları ürünleri olumsuz etkiledi. Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Çiçek ağaç meyve ağaçları ve sebze fideleri büyük zarar gördü. Bu yıl meyvelerde rekolte kaybı bekleniliyor” dedi

İki gündür etkili olan dolu ve kar yağışı Ova'da ürünleri olumsuz etkiledi. Sebze ve meyvelerde ciddi oranda zarar meydana geldi. Geçtiğimiz gün yağan kar ürünlerin donmasına neden oldu. Erken çiçek açan bir çok üründe yüzde 50-60'lara varan zarar oluştu. En çok zararı sebzelerin gördüğünü ifade eden Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Celil Çalış, "Dolu ve ardından yağan kar yağışı sırasında hafif bir esintinin olması biraz içimizi rahatlattı. Dondan en az zararla çıktık diyebilirim. En çok zararı açık tarla sebzeciliğinde erken ekenler gördü. Bu arkadaşlarımızın zararı yüzde yüzlere vardı. Elma ve armutta şu an için risk görünüyor. Ancak sebzeler kadar değil. En çok zararı sebzeler aldı. Domates ve biberde ciddi zarar olduğunu gördük. 15- 20 gün önce çiçek açanlar bu dondan etkilenmedi. Eğer bu dolu ve kar yağışı sırasında rüzgar olmasaydı ürünlerimiz çok büyük zararlar görebilirdi. En az zararı ise hububatlar gördü. Bunun yanında mısır gibi ürünlerde mevsim gecikmesi oldu" ifadelerini kullandı.

YAĞIŞLI HAVALARI İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ GEREKİYOR

Bu yıl iklimlerin son yaşanan dolu ve don olaylarına kadar istenildiği biçimde, bol yağışlı geçtiğini belirten Çalış, "Aslında son olaylara kadar istediğimiz gibi bir iklim yaşadık. Şubat, Mart ve Nisan ayında gereken yağışı aldı ürünler. Son yaşanan don olayı olmasaydı ürünlerimizdeki rekolte ve kalite yüksek olacaktı. Çiftçilere tavsiyem sık sık arazilerini kontrol edip, olumsuz bir şey gördüklerinde bir mühendise danışsın" diye konuştu. Geçen yıl olduğu gibi Ova'da büyük bir rekolte kaybının yaşanmayacağını dile getiren Çalış, "Dolu ve kar yağışı olsa da gece hava sıcaklığı 3 derecenin altına düşmedi. Dolayısıyla ciddi bir don yaşanmadı. Geçen yıl hem ürünler erken çiçek açmış, hem de don olayları yaşanmıştı. Yüzde yüzlük zararlar gördük geçtiğimiz yıl. Fakat bu yıl geçtiğimiz yıl kadar büyük bir zarar görmedik. Geçtiğimiz yıl 29-30 Mart'ta eksi 10'lara varan hava sıcaklıkları görüldü. Bu yıl daha yüksekti hava sıcaklığı" şeklinde konuştu.

TARIM SİGORTASI YAPTIRIN

Geçtiğimiz yıl ve bu yıl yaşanan don olayları neticesinde tarım sigortasının önemine dikkat çeken Çalış, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıl tarım sigortası yaptırmayan bir çok çiftçi büyük maddi kayıplar yaşadı. Bu yıl da geçtiğimiz yıl kadar olmasa da yine tarlada ciddi anlamda bir zarar yaşandı. İki yıldır yaşanan olumsuz hava koşulları da bizlere gösteriyor ki, tarım sigortası son derece önemlidir. Özellikle don olaylarının sıkça görüldü Konya Ovası gibi bölgelerde tarım sigortası bir zorunluluk olsun. Cüzi miktarlar karşılığında anında çiftçinin zararı karşılanıyor ve çiftçi mağdur olmuyor."

OVA'DA EN ÇOK MEYVELER ZARAR GÖRDÜ

İlçelerdeki durum hakkında bilgi veren Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin ise, “İki gün boyunca yaşanan olumsuz hava koşulları, ürünleri ciddi anlamda etkiledi. Özellikle çiçek açan ürünlerimizde zarar daha çok hissedildi. Bazı ürünlerimizde zarar yüzde yüz oranında diyebiliriz. Badem, şeftali, erik, kiraz, ceviz ve çilek en çok zararı alan ürünlerimiz. Haşhaşta kaybımız geçen yıldan da yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Hüyük bölgesi için söylüyorum, kirazda geçtiğimiz yıl yüzde 40'lık bir rekolte kaybı yaşandı. Bu yıl kirazdaki rekolte kaybı yüzde 90'lara kadar çıkabilir. Hüyük'ün ünlü meyvesi çilektir. Çilekte de büyük zarar gördük. Son olaylara kadar iklim istediğimiz biçimde ilerliyordu. Kimse Nisan'da dolu yağacağını beklemediğinden ürününü ekmeye başladı. Erken çiçek açtıktan sonra da don vurdu” sözlerini kullandı.

DEVLET ÇİFTÇİNİN YANINDA OLMALI

Ova genelinde tarımdaki zararın milyonlara vardığını söyleyen Şahin, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Ova'nın genelinde toplamda milyonlarla ifade edeceğimiz zarar mevcut. Devletin burada çiftçilerin yanında olması gerekiyor. Bir çok arkadaşımızın tek gelir kaynağı ektiği tarlalar olduğu için alınan zararla birlikte büyük maddi kayıp yaşayacak. İlçe tarım müdürlüğü ile bir hasar tespiti yapacağız. Yaptığımız tespit sonucunda bir rapor hazırlayıp, bunu il tarım müdürlüğüne göndereceğiz. Gerekirse bakanlığa da göndeririz. Yetkililer de çiftçinin zararını görsün.”

BERKHAN PARLAK merhabahaber.co

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum