Meyve fiyatları el yakıyor

Meyve fiyatları el yakıyor

Başta kayısı olmak üzere meyve fiyatları el yakıyor. Don nedeniyle kayısının kilosu 10 lirayı buldu. Tüketiciler meyve almakta zorlanıyor. Pazarcılar ise zamlar nedeniyle satışların düştüğünü belirtiyor

Pazarda kayısının kilosu 10 lirayı buldu. Pazarcılar yazın sonlarına yaklaştığımız bugünlerde satışlarının artacağını umuyor. Özellikle salça yapımında kullanan domatesin satışında, her yıl olduğu gibi bu yaz da patlama olması bekleniyor. Yerli meyve yemek isteyen vatandaşlar pazardan eli boş dönüyor. Bayram tatili bitmesine rağmen bir çok vatandaşın halen tatilde olmasından dolayı pazar biraz hareketsiz. Pazarcıların bir kısmı da tatilde olduğundan dolayı, pazarda çok az bir pazarcı bulunuyor. Perşembe Pazarı'nda satış yapan Ahmet Yalçın, "Ramazan ayındaki satışlardan memnunuz. Ramazan ayında vatandaşlar öğleden önce veya ikindi üzeri geliyordu. Çünkü öğlen sıcağında oruçlu bur şekilde pazarda gezmek istemiyorlardı. Ramazan'ın ilk haftası sadece satışlarımızda düşme yaşandı. Ancak daha sonra vatandaşlar orucu alışınca rahatça pazara çıkar oldu. Satışlarımızın artacağını düşünüyorum. Özellikle salça yapım döneminde domates satışlarımızda patlama oluyor. Yetiştiremiyoruz" dedi.

EN PAHALI MEYVE KAYISI

Bu yazın en pahalı meyvesinin kayısı olduğunu söyleyen Yalçın, "Vatandaşlar pazarda yerli meyve bulamıyor. Bu sene dolu ve don olayları, meyveleri özellikle de kayısıyı olumsuz etkiledi. Pazarda şu an yerli kayısı yok zaten. Malatya'dan bir ara az miktarda gelmişti. Ancak orada da aynı sıkıntı yaşanıyor. Hal böyle olunca da meyve fiyatları tavan yapıyor. Vatandaşların ilk sorduğu şey, yerli olup olmadığı oluyor. Yani vatandaşımız Konya'nın meyve-sebzesini yemek istiyor. Şuanda yerli sebzeler pazardaki yerini aldı. Domates, salatalık, patlıcan, biber, marul, fasulye, kabak hep yerli ürünler. Böyle olunca da fiyatları normal. Yaz ayında kurutmalık biber satışlarımız oluyor. Ayrıca vatandaşlar kendi eliyle seçmek istiyor. Ben domates dışında tüm ürünlerimi seçtiriyorum. Vatandaşın beğenmediği ürünü zaten tezgaha koymam. Ancak domatesi seçerken biraz eziyorlar. Zarar verdikleri için domatesi biz koyuyoruz. Koyarken de alıcıya göstererek koyuyoruz" diye konuştu.

LİMON ZAM ŞAMPİYONU OLDU

Meyvelerin dışında limon fiyatı da bu yıl yükselişe geçti. Vatandaşların artık tane olarak limon satın aldığını belirten Yalçın, "Limonun fiyatı bu yıl yükselişe geçti. Limonun kilosu şuan 6-7 liradan satılıyor. Marketlerde biraz daha fazla tabi. Domatesin kilosu 1 buçuk lira, salatalığın kilosu 75 kuruş, patlıcan ve fasulye 2 lira, kabak 1 lira, biber 2 liradan tezgahta satılıyor. Yaz sonuna kadar bu fiyatlar böyle devam eder. Tarımda bu yıl tam anlamıyla bizim açımızdan bir afet oldu diyebilirim. Vatandaşlar da bunun bilincinde olduğu için fiyatlara razı olmak durumunda kalıyor. Daha az alıyorlar. 1 kilo limon alan devamlı müşterim şimdi sadece 2 tane alıyor. Vatandaş da haklı, parasını düşünmek zorunda. Ancak bizim elimizde olan bir durum değil. Allah'ın emri, havalar böyle olunca fiyatları da arttırmak durumunda kalıyoruz. Ancak satışlarımızın beklediğimiz düzeyde devam ediyor" ifadelerini kullandı.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.