Mevsimlik işçiler kaza kurbanı olmasın

Mevsimlik işçiler kaza kurbanı olmasın

Ekmek parasını kazanmak için farklı şehirlere çalışmaya giden mevsimlik tarım işçileri, ihmal yüzünden trafikte can veriyor. Kantardan kaçmak için gece yola çıkan ve kapasitesinden fazla tarım işçisi taşıyan şoförler, kazalara davetiye çıkarıyor

Mevsimlik işçilerin çalışma dönemi başladı. Konya'ya her yıl 10 bine yakın mevsimlik işçi geliyor.Yaz dönemi boyunca tarım ürünlerinin hasadını yaparak geçim kaynaklarını sağlayan ve ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen mevsimlik tarım işçileri, zor şartlar altında çalışıyor. Havaların ısınmasıyla tarlalarda çalışmak üzere yollara çıkan mevsimlik tarım işçilerinden yine kötü haberler geliyor. 15 Mayıs günü Konya'da mevsimlik işçileri taşıyan minibüsün kontrolden çıkarak takla atması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 işçi hayatını kaybetti, aralarında çocukların da bulunduğu 7 kişi yaralandı. Bu kaza, yapılan tüm uyarılara rağmen gerekli önlemlerin henüz alınmadığını bir kez daha gün yüzüre çıkardı. Tarım ile uğraşan işçilerin büyük çoğunluğuna göre yaşanan kazaların önemli kısmının, şoförlerin kantara girmek istememesinden kaynaklandığını söyledi.

ŞOFÖRLER KANTARA GİRMEMEK İÇİN OYUN YAPIYOR!

Konya'ya mevsimlik işçilerin yoğun bir şekilde geldiğini söyleyen Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Başkanı Ahmet Bestil, tarım işverenlerinin daha fazla kâr elde edebilmek için gerekli iş güvenliği önlemlerini almadıklarını dile getirdi. İşçileri taşıyan şoförlerin ağır girdi maliyetleri karşısında kantara girmek istemediklerini söyleyen Başkan Bestil, “Şoförler, bu yüzden de yola gece çıkmayı tercih ediyor” dedi. Bazı işçilerin şehir merkezinden minibüslerle köylere çalışmaya gittiğini, bazı işçilerin ise halâ kamyon ve kamyonet kasasında seyahat ettiğini hatırlatan Bestil, “Şoförlerin girdi maliyetleri yükseldi. Daha fazla kâr elde edebilmek için tek seferde ne kadar yolcu ve yük varsa taşımaya çalışıyor, şoförler. Kantara girdiğinde de ceza yiyeceklerini biliyorlar. Bu yüzden yola gece çıkıyorlar ve haliyle de uykusuz oluyorlar. Kantarda yazılan cezaları uygun bulmadıkları ve ödemek istemedikleri için bu kez de tarım işçilerinin canlarını tehlikeye atıyorlar. Bu sebepten ötürü gece yola çıkmaya çalışan çok şoför var. İşçileri taşıyan şoförler, genelde de tek başına yola çıkıyorlar ve yoruluyorlar. Ayrıca daha fazla yolcu taşımak için traktörün arkasına ekstra römork takanlar da var. Bunlar, Allah'a emanet yolculuk yapıyorlar. Ana yollardan ziyade ara yollar kullanılıyor. Bu kazalar, bu zihniyet ile her yıl yaşanır. Her yıl kapasitesinden fazla işçi taşıdığı için kazaya karışan araçların haberlerini duymaktan yorulduk. Ölümlü ve yaralanmalı kazalara üzülüyoruz. Birileri kendi cebini ve menfaatini düşünüyor. Oysa işverenler için önemli olan işçi hakkını öncelikli tutmaktır. İnsanlar, merhametini kaybetmemeli” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

 

Foto altı:

Ahmet Bestil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.