Mevsimlik işçiler gülecek

Mevsimlik işçiler gülecek

Zor şartlar altında çalışan mevsimlik tarım işçilerine yönelik iyileştirici adımlar atılıyor. İşçi ve ailelerinin yaşam standartlarının yükseltilmesi için hazırlıklar yapıldı. Barınmadan eğitime mevsimlik işçiler için birçok konu hayata geçiriliyor

Mevsimlik tarım işçilerinin omuzlarındaki yük azalıyor. Konya tarım sektöründe genelde Suriyeli ve Afgan işçiler çalışıyor. Senede 10 bine yakın da mevsimlik tarım işçisi Konya'ya geliyor. Önceki günlerde işçilere yönelik bir genelge resmi gazetede yayımlandı. Bu genelge ile artık mevsimlik tarım işçilerinin eğitim, sağlık, barınma gibi hakları düzenlenip koruma altına alınacak. Tarım sektörünün kalbinin attığı Konya'da da uygulama hayata geçirilecek. Valiliklerce mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde eğitim ve sosyal faaliyetleri ile işçilerin temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri ortak kullanım alanları olan geçici yerleşim alanları oluşturulacak. Ayrıca geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan binanın çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılması sağlanacak.  Yetkililer, aynı zamanda işçilerin maddiyattan ziyade sosyal hayatta zorluklar yaşadığını belirtiyor.  Zorunlu eğitimini tamamlamak zorunda olan çocuklarının olması, sorunların en büyüğü olarak görülüyor.

SORUNLARIN EN BÜYÜĞÜ EĞİTİM

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, Konya'nın her yıl azımsanmayacak oranda mevsimlik tarım işçisi aldığını kaydetti. Konya'da mevsimlik işçilerin işe pancar çapası ile başladığını aktaran Çalış, “Patates, nohut ve kimyon toplamak için işçiler gelir. Bu işçiler yılın belli dönemlerinde belli yerlere giderler. Aslına bakılınca barınma ve maddi sorunları da çok olmaz. Onlar için en büyük ayak bağı, eğitimini tamamlama yaşında çocuklarının olması. Çocuklar, bu anlamda eğitimden uzak kalıyorlar. Atılan adımı anlamlı buluyoruz. Yeni düzenleme sağlıklı. Çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valilikler tarafından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları amacıyla da temin edilebilecek” açıklamalarında bulundu.

İŞÇİLER İBADETHANE İSTİYOR

Geçmiş yıllarda işçilerin büyük sıkıntılar yaşadığını ve yaşanan sıkıntıların bu yıl itibariyle azalacağını dile getiren Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil de mevsimlik tarım işçilerinin 14-15 kişiyle aynı çadırda kaldığını hatırlattı. Bestil, en büyük sorun işçilerin çocuklarının eğitimini tamamlayamaması şeklinde konuştu. Bestil, daha sonra şunları söyledi: “Genellikle işçiler Urfa'dan geliyor. Nisan ayının sonuna doğru gelirler ve 3 ay Konya'da çalışırlar. Önceki yıllarda elektrik, su çadırlarda yoktu. Bu yıl iyileştirme yapıldı. Özellikle işçiler, yetkililerden ibadethane istiyor.”

EMRE ÖZGÜL  merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.