Ramazan Kural

Ramazan Kural

Mevsimlerden kış

Mevsimlerden kış

Kış mevsimi zorluklarla doludur. Kar, yağmur, soğuk, fırtına… Bu kelimeler insana çok uzak ve sevimsiz gelse de kış mevsiminin zorlukları ile birlikte güzellikleri de vardır.

**

Kış mevsimi insanların bir araya gelmesine yardımcı olur. Yazın tatil amacı ile kendilerini sokaklara atan, farklı, farklı yerlere dağılan insanlar kış mevsiminin gelmesini ile birlikte evlerine geri döner, evlerinde daha çok zaman geçirmeye başlar. Bununla birlikte sıcacık yanan bir soba, sobanın üstündeki kestaneler pişirip çok güzel zamanlar geçirmiştik. Tabi o zamanlar akıllı telefonlar yoktu, sadece tüplü küçük televizyon karşısında film izler bolca muhabbet ederdik. Günümüzde çok fazla rastlanmasa da kış mevsiminin güzelliklerinden bazılarıdır.

**

Kış mevsimi denilince akla ilk gelen şeyler kar, kartopu ve kardan adam gelir. Bu kavramlar her ne kadar soğuk olsa da bizlere çocukluğumuzu hatırlatarak içimizi ısıtır. Hangimiz çocuk olmadık, hangimiz karda kardan adam yapmadık ki?

Kış mevsiminde sokaklarda kalan insan ve hayvanları da düşünmek gerekir. Onlara yardım etmeli, onlar için imkânlarımız doğrultusunda sıcak ortamlar oluşturmalıyız. Bu nedenle kış mevsiminin bir paylaşma mevsimi olduğunu da söyleyebiliriz.

**

Türkiye Kasım ayını mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıkla geride bıraktı. Kasım, birçok ilde deyim yerindeyse bahar havasında geçti. Bu durum, doğal gaz tüketiminde de kendini gösterdi. Önceki yıllara göre (illere göre değişmekle birlikte) yüzde 20 ile yüzde 30 daha az gaz tüketildi. Aralık ayıyla birlikte sıcaklık azaldı ve doğal gaz tüketimi arttı.

**

Elektrik ve gaz tarifeleriyle ilgili kısa bir anımsatma yapalım. Türkiye'de elektrik tarifesi üçer ay arayla, doğal gaz tarifesi de aylık gözden geçiriliyor. Maliyetlerdeki artış fiyatlara yansıtılıyor.

BOTAŞ, bu yıl içinde doğal gaza ağustos ve eylül aylarında birikimli olarak toplam yüzde 37 oranında zam yaptı. Ekim ve Kasım aylarında konutlara satılan gazın fiyatı değişmedi. Artık vatandaşlar doğal gaz ve elektriğe yılda kaç kez zam geldiğini hesaplayamıyor bile!

**

Yaz aylarında çok fazla hissetmesekte kış ayına girdiğimiz şu günlerde cep yakmaya başladı. Zaten kıt kanaat geçinmeye çalışırken 2019 yılı, zam yılı olarak geçti. 2020 yılında daha iyi olmasını temenni ederim.  

Yakınlık ne zamanla ne mekanla sınırlıdır… Eller Allah’a açıldığında akla ilk gelen sevilenler dir… Aklımda yüreğimde ve duamdasınız…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR