Dr. İbrahim Büyükeken

Dr. İbrahim Büyükeken

Mevlana tüketim metası olmasın!

Mevlana tüketim metası olmasın!

Hz. Mevlana'nın ismi geçmişte rastgele yerlere veriliyordu. Mevlana isminin korunması için çeşitli çalışmalar yapılmıştı. Geçtiğimiz hafta MEVKA'nın 12. Kalkınma Kurulu Toplantısı'nda Vali Muammer Erol, Mevlana ismini yeniden gündeme getirdi ve Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA)'nın isminin değiştirilmesini önerdi. Değişiklik önerisi kabul görmedi. Ama sayın Valimiz bu konuda sonuna kadar haklı.
**
Hz.Mevlana'nın ismi bir eğitim kurumuna verilir anlarım, bir kütüphaneye verilir anlarım. Ama para dağıtan bir kuruma Mevlana'nın isminin verilmesinin bir anlamı yok.  MEVKA'nın adı değişmelidir. Vali Muammer Erol'un önerisi tekrar düşünülmelidir. Konu Mevlana isminden çıkmışken, şehrimizdeki bazı yerleri de yazmak istiyorum. Mevlana Vergi Dairesi diye bir vergi dairemiz var. Hz. Mevlana ile verginin ne alakası var. Vergi dairesine başka isim bulunamadı mı?
**
Mevlana Katlı Otopark'ı var bir de.  Hem de her gün binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir bölgede burası. Yurt dışından bir yabancı gelse ve katlı otoparkın tepesindeki 'Mevlana' yazısını görse orada bir kültür merkezi var sanır. Hz. Mevlana ile otoparkın en ilgisi var. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Buranın ismi acaba ne zaman değişecek? Başkan Tahir Akyürek sözünü ne zaman tutacak çok merak ediyorum. Belediye bile Hz. Mevlana'nın ismini anlamsız bir yerde kullanıyorsa,  vatandaş ne yapsın? Balık suyun içindeyken suyun kıymetini bilmez ya tam öyle bir şey. Hz. Mevlana'nın isminin ticaret ve reklam malzemesi yapılması özellikle Konya dışından gelenleri üzüyor.
**
Örneğin etli ekmeğin kıymalı-peynirli karışımına Mevlana denilmesi. Bir böreğe “Mevlana” isminin verilmesi ne kadar doğru. Lokantada garson sipariş alırken, vatandaşın “1.5 Mevlana istiyorum” sözünü duymak insanın yüreğini burkuyor. Geçtiğimiz yıl Kahramanmaraş'ta keşfedilen bir böceğe milli kahramanlarımızdan “Sütçü İmam”ın adının verilmesi ne kadar yanlışsa Hz.Mevlana'nın isminin bir böreğe verilmesi de o kadar yanlıştır. Bunun savunulacak bir tarafı yoktur. Bu konu yıllarca konuşuldu ama hala devam eden bir sorun ve çözüm bulunamamış bir sorun olmaya da devam edecek gibi.
**
Bir de Mevlana şekerimiz var. Şehir dışından veya yurt dışından misafirlerim geldiği zaman bu şekerden mutlaka alıyorlar.  “Neden Mevlana şekeri” diye soruyorlar. Ben hala bunun cevabını veremiyorum. Ama esnafımız şekerlerin kaplarının üzerine “Mevlana Şekeri” diye yazabiliyor. Kötü niyetli değiller. Ama yine de ticari bir amaca alet edilmesi doğru değil. Hz. Mevlana'nın ismi ilim merkezlerinde, eğitim yuvalarında, kültür merkezlerinde yaşatılsa daha doğru ve yerinde olmaz mı? Esnafımız, belediyemiz, kamu kuruluşlarımız, bu konuda örnek bir duyarlılık göstermeli ve Mevlana ismini ticarete alet etmekten vazgeçmeli.
**
Hz. Mevlana bir gönül eriydi. Onun derdi şan, şöhret, mevki ve makam değildi.  Onun üzerinden rant sağlamak, ticari kazanç sağlamak, ayıptır, günahtır. Hz. Mevlana'nın ismini daha anlamlı yerlerde kullanmak en güzeli olacaktır.  Hz. Mevlana bir Allah dostudur, gönül eridir. Bir tüketim metası değildir. Sayın valimizin dediği gibi “Hazreti Mevlana ile ilgili ucuz, kolay tüketimlerin önüne geçilmelidir.” Vali Muammer Erol'un Mevlana ismine sahip çıkmasını sonuna kadar destekliyorum. İnşallah önerisi tekrar düşünülür ve kabul edilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dr. İbrahim Büyükeken Arşivi
SON YAZILAR