Mevlana İkliminde Dostluk Ve Kardeşlik Buluşması Gerçekleşti

Mevlana İkliminde Dostluk Ve Kardeşlik Buluşması Gerçekleşti

Irak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Mevlana İkliminde Dostluk ve Kardeşlik Buluşması" gerçekleştirildi

Irak Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin düzenlediği bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Mevlana İkliminde Dostluk ve Kardeşlik Buluşması" gerçekleştirildi.

Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa, AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı, MHP Konya Milletvekili Sait Gönen, AK Parti 24. Dönem Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, MHP Konya İl Başkanı Murat Çiçek, Türkmeneli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Aydın Beyatlı, Irak Türkmen Milletvekili Riyaz Sarıkahya ve davetliler katıldı.

"TÜRKİYE GÜÇLENMELİ"

Düzenlenen programda konuşan Türkmeneli Dernekler Federasyonu Başkanı Aydın Beyatlı, “Irak’ın dününden bugüne gelen sürece baktığımız zaman dün bizimle beraber aynı hendekte Saddam’a karşı savaş veren gruplar dün mazlumken maalesef bazı grupların bugün zulmettiğini görmekteyiz. Halkların birbirleriyle sıkıntıları kesinlikle yoktur Irak’ta. Ancak hakların sözde yöneticisiyim ve halkçılık yapıyorum kendi adıma diyenlerin, birçok süre geçtikten sonra net bir şekilde ortaya çıktı ki yalnız ve yalnız kendilerini düşündüklerini kendi ceplerini düşündüklerini yoksa gerçekten halkı düşünmüş olsalardı, bugün Ortadoğu’nun belki de önde gelen ekonomik olan ülkelerin başında gelebilecek, Irak bugünkü halde bugünkü rezil ve zor durumda olmazdı” diye konuştu.

20150803aw491688_01.jpg

Bölgenin en güçlü ülkesinin Türkiye olduğunu belirten Beyatlı, “Değerli kardeşlerim Türkiye güçlenmeli. Türkiye son dönemlerde hafif bir bocalama hissedildiği zaman Kerbela da bu durumu teneffüs ettim. Buradaki Türkiye’nin hafif geçiş süresinde bir bocalama olduğu zamana oradaki insanların ne kadar farklı bir şeklide ortaya çıktığını hatta ve hatta tarihi düşmanlıkları nasıl ortaya çıkarılmak istenildiğini gördüm. Türkiye güçlenmeli Türkiye’nin güçlenmesi yalnız Türkiye’nin değil, yalnız bölge için de değil geçekten de İslam aleminin de güçlenmesi için bu şarttır ve elzemdir. Bu meyanda ve bu mefkure ile bugün ikincisini düzenlediğimiz Mevlana iklimi de kardeşlik iklimini düzenliyoruz. Mevlana iklimi nedir? Bu bastığımız topraklar bize ne demekte? Ne olursan ol gel diyor. Bunu çok iyi anlamalı, bu felsefeyi de çok iyi bilmeliyiz. Bu felsefeyi teneffüs edip Irak’a götürmeli ve Irak’taki kardeşlerimize Arap ise Arap, Kürt ise Kürt, Türkmen ise Türkmen oradakilere de bunu anlatmalıyız. Gerçekten bugüne kadar Konya valimiz başta olmak üzere, belediye başkanlarımız, ilçe başkanlarımız, AFAT, Kızılay, TİKA gerçekten Irak’ın yanında durdu ve gereğini fazlasıyla yaptı kendilerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

"BAĞDAT’IN KUZEYİNDE DEVLET KAVRAMI HEMEN HEMEN HİÇ KALMADI"

"Irak Türkmen Milletvekili Riyaz Sarıkahya da, Irak’ın sıkıntılarının yeni başlamadığını söyleyerek, “Iraktaki sıkıntılarda 30 yıldır var. Irak Harbi, Kuveyt Harbi ondan sonra Amerikan işgali ondan sonra sağlıksız bir demokrasiye geçişte... Irak’ta bugün devlet kavramı hemen hemen Bağdat’ın kuzeyinde hiç kalmadı. Irak’ta sınır bugün Bağdat’tır. Irak yönetimi sağlığına kavuşuncaya kadar bölgenin başka güçler tarafından yönetilmesini biz arzu ediyoruz. En azından güvenlik açısından. Irak’ın kuzeyi de bugün Irak devletidir ama 1991’den beri bir genel bölgesi vardı. Sonradan bu Kürdistan Federasyonu’na dönüştürüldü. Bir an önce bu gibi projelerin devreye girmesi gerektiğine inanıyorum. Yoksa bu bölge her yeri yakar. Bundan herkes zarar görür Türkiye de İran’da. Onun için bu ateş büyümeden söndürülmeli. Biz bu vesile ile başta Türkiye Devleti olmak üzere Türk Halkına, Konya Valiliği’ne, belediyesine Konya’daki sivil örgüt ve kuruluşlarına canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Abdullah Ağralı ise, “Biz emperyalizmin oyunlarını biliyoruz. Bir yere insan hakları demokrasi adı altında bir operasyon yaparlar. Bunu Afganistan’da, Irak’ta nasıl yaptıklarını biliyoruz ve İslam coğrafyasında nasıl yaptıklarını biliyoruz. İşin acı tarafı tabi onların sistematik çalışmaları değil İslam coğrafyasındaki Müslümanların bütün grupların dağınıklığı. Bu benzer tabloyu biz haçlı seferlerinde de gördük ve orada haçlı seferlerinde bizi üzen onların güçlü olması değil Müslümanların dağınıklığıydı. Onun için biz inanıyoruz ki bütün bu coğrafyada bütün bu emperyalist güçlere karşı dimdik ayakta duran bir ülke var, Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Ve bu devlet ve bu bayrak ilelebet özgür ve hür dalgalandıkça bu coğrafyaya huzur getirecektir” ifadelerini kullandı.

"BU ATEŞİ SÖNDÜRMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya milletvekili Sait Gönen, “Önce Irak’ta daha önceden Sunni hakimiyeti varken sonradan bir bölge Barzani Kürt federal bölgesi, bir bölge Şii bölgesi, önce Sunnilerle bir istikrarsızlaştırıldı ve Sunnilerin olduğu yerde cihatçı gruplar kendilerine uygun bir zemin buldular. Ve Irak’ın istikrarsızlaştırılması diğer bölgeleri de tetikleyerek bölgemiz Ortadoğu Coğrafyası sınırları karıştı ve sınırların yeniden çizileceği istikrarsız yerlere dönüşmeye başladı. Ben bu birlik beraberliği çok önemsiyorum. İnşallah bu birlik beraberlik bölge insanına da herkese örnek olur ve bu fay hatlarını derinleştiren değil birlikteliklerimiz beraberliğimiz ön plana çıkaran projeler bundan sonra geliştirilir diyorum" dedi.

AK Parti 24. Dönem Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı da, bu ateşi söndürmekten başka çarenin olmadığını belirterek, “Şimdi esas olan başkalarını oyun kurması değil, esas olan bizim coğrafyamızın bu işlere müsait olması. Esas sıkıntı orada ama ben bu birlikteliği önemsiyorum. Eğer bugün burada Türkmen’i Kürdü Arap’ı Alevi’si Sunni’si hep bir araya geldiyse bunu önemsiyorum” diye konuştu.

Irak göçmen Türkmen temsilci Abdul Vasbi ise, “ Biz bugün buradayız yarın inşallah bir gün memleketimize döneceğiz. Biz Türkmeniz Türkmen kalacağız. Bütün Irak Türkmenlerine buradan seslenmek istiyorum. Ey Türkmen kardeşlerimiz Irak’ta hiç üzülmeyin sizin burada Türk kardeşleriniz var 300 milyon adetle sizin her zaman yanınızdalar” dedi.

Program sonrasında dernek başkanı ve milletvekilleri sahneye çıkarak göçmen vatandaşların sıkıntılarını dinleyip not aldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.