Mest tarihe karışıyor

Mest tarihe karışıyor

Mest üretimi, her geçen yıl azalıyor. Zorunlu eğitim sistemi ile birlikte her sektörde olduğu gibi artık bu sektörde de eskisi nitelikli eleman yetişmiyor. Mest ustaları ise "Nasıl ayakta durabilirimin" hesabını yapıyor

Soğuk kış günlerinde ibadeti kolaylaştırmak için kullanılan meste artık eskisi gibi ilgi gösterilmiyor. Evlerin kalorifer ve doğal gazla ısınması, her arabada klima kullanılması meste olan yönelimi azalttı. Ayrıca zorunlu eğitim sistemi ile birlikte her sektörde olduğu gibi mest üretim sektöründe de eskisi gibi ara eleman yetişmiyor. Usta sayısının da her yıl düzenli bir şekilde azaldığı mestin çeşitliliği ve gösterişi artırılarak üretici çekilmeye çalışılıyor.

AYAKTA DURMAK ZORLAŞTI

Can Mest İşletme Sahibi Muammer Can, yaklaşık 40 yıldır bu işle uğraştıklarını belirtti. Baba mesleğini yaşattıklarını ifade eden Can, Konya'da meste ayrı bir ilgi duyulduğunu aktardı. İlginin artmasına rağmen, mest üretiminin her yıl düzenli olarak azalışa geçtiğini kaydeden Can, mest ustasının da azaldığını söyledi. Zorunlu eğitim sisteminin bir çok mesleğe darbe vurduğu gibi mest üretim sektörünü de ağır faturalar ödettiğini ifade eden Can, şunları kaydetti: "Yeni nesil yetişenler var fakat bu eğitim sistemi, ara eleman kavramını aradan çıkardı. Bu ülkenin üretime de ihtiyacı var, emeği ile üretene de. Her mesleğin kendine göre zorlukları var. Mest yapımı, ayrı bir emek ister. Sabır ve güçlü bir el emekçiliği ister. Yüzde yüz deriden yapılır. Ama biliyoruz zahmet olmadan da rahmet olmaz. Yurt dışına açılmasak ayakta zor dururuz. Mest de unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Kazakistan'a, İsveç'e mal gönderiyoruz. Geçtiğimiz günlerde Rusya'dan arayanlar oldu. Numune göndereceğiz. Çarkı bu şekilde şimdilik dönderiyoruz."

MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT!

İki makinesi olan bir atölyede günlük 100 ile 150 arasında mest yapılabileceğini dile getiren mest ustası Muammer Can, bu sayının üzerinde çıkacak mestin kalitesinin bozulacağına dikkat çekti. Bir mestte olması gereken en önemli özelliğin, mestin yapılacağı derinin yüzde yüz hakiki olması gerektiğinin altını çizen Can, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Mestin derisi kadar, işçilikte büyük önem taşımaktadır. Bazısı eti ciğer yapar bozar, bazıları da ciğeri et yapar. İş, en fazla ustada biter. Mest üretimini merdiven altı yapanlar da var. Bu işi kitabına göre yapanla, merdiven altı yapanların ürünlerinin aynı kalitede olmasını kimse bekleyemez. Ayrıca bizim mest sezonumuz her yılın 9, 10 ve 11. ayıdır. Aralık ayı da bazen olabilir. Mestçiler yılın 3-4 ayı iş yapar."

USTA SAYISI SÜREKLİ AZALIYOR

Mest fiyatlarındaki artışa da değinen Usta Can, "Döviz kurundaki dalgalanma ile birlikte deri fiyatlarında da bir artış oldu. Isparta tarafında Kazakistan'dan keçi derisi getirilir. Bizim işlenmiş derimiz ise Isparta, Bor gibi yerlerden gelir. Dolarda bir düşüş oldu ama fiyatlarda geriye çekilme yok. Bir de aklıma gelmişken bir şey daha söyleyeyim. Mest ustasının azaldığını belirtmiştim. Şimdi evler kaloriferli, doğal gazlı, arabalar yine klimalı olduğu için eskisi gibi mest de tercih edilmiyor. Ürün satışımız düştü. Bu durum aslında çeşitliliği de beraberinde getirdi. İnsanlar, farklı bir arayışa girdi. Onların bu talebi bizim mest üretim çeşitliliğimizi artırdı. Eskiden tek ürün vardı, şimdi model çoğaldı. Farklı renkte ve çeşitte mest var" şeklinde konuştu.

M. ALİ NURULLAHOĞULLARI

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.