Mesleki eğitim şart

Mesleki eğitim şart

KSO Başkanı Memiş Kütükcü, "Mevcut sanayi yapısında insan kaynağı bulmakta zorlanıyoruz. Yüksek nitelikli insan kaynağı ihtiyacı artacak. Mesleki eğitime önem vermek zorundayız" dedi

Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından şehre kazandırılan Innopark Konya Teknolojileri Geliştirme Bölgesi'nde "İnnovasyon" ve "Endüstri 4.0" konulu bilgi günleri programı düzenlendi.  Programa Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili  Mahmut Sami Şahin, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici AŞ. Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Botsalı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, panelistler ve çok sayıda davetli katıldı.

HALA REKABETÇİ BİR ÜLKEYİZ

Açılış konuşmasını yapan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, programda geleceğin sanayi üretimini şekillendirecek konukların olduğunu ve 2 gün sürecek programın sonunda herkesin aklında kalıcı şeyler olacağını söyledi. Kütükcü,"Hepimizin bildiği gibi dünya ticaret hacmi çok sınırlı bir şekilde artıyor, hatta bazı dönemlerde düşüyor. Dünyada artık üretmekte, rekabet etmekte, satmakta eskisi kadar kolay değil. Ülke olarak dezavantajlarımız olsa da, halen rekabetçi bir ülkeyiz. Büyümeye istekli sanayi yapımız ve esnek üretim kabiliyetimizle, imalat sanayinde en fazla ihracat yapan 30 ülke içerisinde en rekabetçi ülkelerden biriyiz. Mesela ortalama doğrudan üretim maliyetlerimiz, Almanya'nın yüzde 23, Amerika'nın yüzde 2 altında. Ancak bu rekabet avantajımızı malesef sahaya yansıtamıyoruz. Rekabetlerimiz yeterince rakamlara yansımıyor"dedi.

İŞSİZ 5 MİLYON GENÇ PİYASAYA DAHİL EDİLMELİ

Yatırımların artık ucuz işgücüne doğru değilde kalifiye işgücüne doğru kaydığını belirten Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü işsiz gençlerin kalifiyelendirilmesini önemle vurguladı.  Kütükcü,"Maalesef  5 gencin biri işsiz olduğu halde, mevcut sanayi yapısında dahi, insan kaynağı bulmakta zorlanıyoruz. Genç nüfusumuz halen bizim için en büyük avantaj iken, 5 milyon gencimiz ne okuyor ne de çalışıyor. Dolayısıyla belki de işe, bu geçlerimizi işgücü piyasasına dahil edecek reformlara başlamalıyız. Yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde yetkinlik düzeyi düşük, aynı işi tekrar ederek yapan insanların istihdamı düşecek. Yüksek nitelikli insan kaynağı ihtiyacı artacak" diye konuştu.

EKONOMİK FAALİYETLERDE GELİŞİM SAĞLAYACAĞIZ

Innopark Konya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici AŞ. Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, Innopark'ın Konya bölgesinde innovasyona dayalı ekonomik büyümeyi sağlamak, bölgede yüksek teknoloji ürünlerinin üretimini ve ihracatını artırmak amacıyla Konya Sanayi Odası önderliğinde başlatılan Konya bölgesinin öncelikleri ve ihtiyacları göz önüne alınarak kurgulanan bir kalkınma girişimi olduğunu belirtti. Botsalı, "Innopark'ın amacı bölgemizde ekonomik faaliyetlerde bir eksen değisikliği oluşturmak, bölgemizde orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin üretim ve ihracatını artırmaktır. Innopark bu amaç doğrultusunda, bünyesinde farkı ülkelerden gelen araştırmacıların ve girişimcilerin bulunduğu, sınırları içinde yeni ve teknoloji odaklı ürünler üretilen, ulusal ve uluslararası ağlara dahil olmuş, iyi çalışan global ölçekte etkin bir teknopark olmak için yoğun bir çaba sarfetmektedir. Innopark bölgedeki kuruluşlar arasında inovasyon odaklı kümelenmeler oluşturmasına büyük önem atfetmektedir. Bu amaçla, Innopark bünyesinde profesyonel uzmanların istihdam edildiği bir kümelenme merkezi çalıştırmaktadır" ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ ZAYIF

Üniversite sanayi işbirliğinin yeterli düzeyde olmadığını ve böyle programlar yolu ile gelişeceğini söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın,"Biz Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak üniversite sanayi işbirliğinin yeterli düzeyde inovasyon ve inovasyon kültürüne, sanayinin rekabetçi gelişimine ve tüm potansiyeline katkısına yeteri kadar katkı verebildiğimiz kanaatinde değiliz. Bu yüzden de bütün yaptığımız toplantılarda üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmeye yönelik nasıl tedbirler alabileceğimiz konusunda üstünde durarak çalışmalar yapıyoruz. Tabiki de bu tek taraflı olacak birşey değil. Dolayısıyla bu tür platformlar aynı zamanda üniversite öğretim elemanlarıyla sanayicilerinde bir araya geldikleri, daha ortak hareket edebilecekleri bir ortam oluşturması bakımından da büyük bir önem teşkil etmektedir. Üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesi için bu tür programların daha çok olması lazım. Bu tür programlar gelişmelere yeni bir bakış açısı kazandırıyor" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından programa katılan panelistlerin verdiği eğitim konuşmalarıyla devam etti.

TOLGA PARLAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.