Mermer Ocaklarında Çalışanlar Toza Karşı Uyarıldı

Mermer Ocaklarında Çalışanlar Toza Karşı Uyarıldı

İş yerinde maruz kalınan tozlu ortamın sonucu geri dönüşü olmayan kalıcı meslek hastalıklarına sebebiyet verebileceği belirtildi. Hastalığa bir kez yakalanıldıktan sonra, solunan havadaki toz oranında azalma olsa da akciğer dokusundaki...

İş yerinde maruz kalınan tozlu ortamın sonucu geri dönüşü olmayan kalıcı meslek hastalıklarına sebebiyet verebileceği belirtildi. Hastalığa bir kez yakalanıldıktan sonra, solunan havadaki toz oranında azalma olsa da akciğer dokusundaki hasarın kalıcı olduğu ifade edildi.

Eflani Aile Sağlığı Merkezi'nde görevli Aile ve İş Yeri Hekimi Dr. Mustafa Mantı, mermer ocaklarında çalışan işçilere mermer tozu, insan vücuduna zararları ve korunma yöntemleri hakkında seminer verdi.

Eflani, mermeri ile ünlü bir ilçe. Dr. Mustafa Mantı, bu çalışanları başta mermer tozu ve diğer tozlar hakkında iş yerlerine giderek toz nedeniyle oluşabilecek hastalıklar ve tozdan korunma yöntemleri hakkında bilgilendirdi, onlara bazı uyarı ve önerilerde bulundu. Dr. Mantı, şöyle dedi: “Tozlardan meydana gelen meslek hastalıkları aslında en önemli grubu oluştururlar. Zararlı toz parçacıkları madenciler tarafından ve diğer bazı işçiler tarafından solunduğu zaman, zaman içerisinde tozun yapısına, yoğunluğuna ve toza maruz kalma süresine göre akciğerlerde küçük bir iltihabi lezyon oluşturur. Hastada yavaş yavaş öksürük, balgam ve nefes darlığı gelişmeye başlar ve bunlar gün geçtikçe artar. Maruziyetin devam etmesi ve bu tozdan korunulmaması ile birlikte bunlar daha sonra kalıcı hale dönüşür ve sonuç olarak geri dönüşü olmayan kalıcı meslek hastalıklarına sebebiyet verebilir. Hastalığa bir kez yakalanıldıktan sonra, solunan havadaki toz oranında azalma olsa da akciğer dokusundaki hasar kalıcıdır. Kişi sonunda öyle kötü bir döneme girer ki evinden dışarı çıkamaz hale gelir.

Tozun zararlarından şu şekilde korunabiliriz; iş yerinde mutlaka uygun toz maskesi, iş elbisesi ve eldiven kullanılması, kullanılıyorsa sigaranın bırakılması, ıslak çalışma yaparak tozmanın azaltılması, ortamın nemlendirilerek tozun çökmesinin hızlandırılması, tozlu işte çalışma süresinin kısaltılması, ortam toz ölçümlerinin düzenli yapılması ve toz miktarının eşik değerin altında tutulması. Bu korunma yöntemlerine hem çalışanların hem de işverenlerin dikkatle uyması ve üzerilerine düşeni harfiyyen yerine getirmesi halinde hem meslek hastalıkları, hem iş kazaları, hem de iş gücü kayıpları azalacaktır.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.