Merkez'in Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Yüzde 7,6

Merkez'in Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Yüzde 7,6

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, “2014 enflasyon tahminimizi Nisan seviyesinde olduğu gibi yüzde 7,6 seviyesinde sabit tuttuk. Hedefimiz yüzde 5.” dedi. Başçı, yıl sonu enflasyon tahminlerinde maliye politikasından...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, “2014 enflasyon tahminimizi Nisan seviyesinde olduğu gibi yüzde 7,6 seviyesinde sabit tuttuk. Hedefimiz yüzde 5.” dedi. Başçı, yıl sonu enflasyon tahminlerinde maliye politikasından kaynaklanan bir güncellemeyi yapmadıklarını belirterek, para politikasında sıkı duruşun süreceğini söyledi.

Erdem Başçı, yılın üçüncü Enflasyon Raporu'nu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Para politikasındaki sıkı duruş ve makro ihtiyadi tebbirlerin etkisi ile toparlanmanın kademeli ve ılımlı olacağını tahmin ettiklerini aktaran Başçı, “Bu çerçevede yurtiçi talep koşullarının enflasyona düşüş destek vermesini ve cari açıktaki iyileşmenin süreceğini beklemekteyiz.” diye konuştu. Ayrıca yakın dönemdeki jeopolitik gelişmelerin doğrudan ticaret kanalı ve petrol kanalı ile büyüme ve dengelenme süreci açısından izlenmesi gereken riskleri barındırdığını kaydetti.

Enflasyon tahminlerinde gıda, enerji tahminleri ve ithalat fiyatlarının önemli bir rol oynadığına değinen TCMB Başkanı, yılın ikinci çeyreğinde petrol fiyatlarının öngörülerinin üstünde, ithalat fiyatlarının ise bir miktar altında gerçekleştiğini anlattı. Mevcut durumda petrol fiyatlarının ve ithalat fiyatlarının dengelediklerini öngördüklerini ifade eden Başçı, “Bu çerçevede yılsonu enflasyon tahminleri üzerinde bir güncelleme yapmadık.” şeklinde konuştu.

Başçı konuşmasında para politikasında sıkı duruşun süreceğini ve küresel likidite koşullarında yaşanan gelişlerin süreceğini söyledi. Alınan makro ihtiyadi tedbirlerin katkısı ile yıllık büyüme oranlarının 2014’ün sonun doğru yüzde 15 düzeyinde istikrar kazanacağı bir çerçeveyi esas aldıklarını bildirdi. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2014 sonunda orta noktasının yüzde 7,6 olmak üzere 6,7 ile yüzde 8,5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini aktardı. Başçı’nın 2015 sonu ise tahminlerinin ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere, yüzde 3,3 yüzde 6,7 aralığı şeklinde. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini belirtti.

Başçı, yıllık enflasyonun döviz kurundan kaynaklanan maliyet seyir nedeni ile yüzde 5 hedefinin üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini ekledi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.