Merkez Bankası eriyor!

Merkez Bankası eriyor!

Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın başlattığı faiz tartışmaları sonrasında yaşanan gelişmelerde Merkez Bankası, doları dengelemek amacıyla yaptığı müdahaleler sonrasında iki ayda 10 milyar dolar rezerv kaybetti.

Merkez Bankası, son dönemde önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “faiz indir” baskısı ile yaptığı çıkışlarla dolar hareketlendi. Son haftalarda ise buna ABD Merkez Bankası’nın faiz yükseltebileceği yolundaki işaretlerin de eklenmesi ile dolar tutulamaz hale geldi.

2.65 TL’ye kadar yükselen doları dizginleme görevi, “faiz indir” baskısına uğrayan Merkez Bankası’ndan başkası değildi. Doları dizginlemek için piyasalara her gün dolar satan Merkez Bankası’nın rezervleri hızla erimeye başladı.

16 Ocak’tan 20 Mart tarihine kadar geçen 2 aylık sürede Merkez Bankası, 8.5 milyar dolar döviz sattı. Merkez Bankası’nın son 10 günlük satış rakamları henüz açıklanmadı. Bu dönemde de satışların yoğun bir şekilde sürdürüldüğü hesaplanırsa Merkez Bankası’nın rezervi son iki buçuk aylık sürede rezervleri 10 milyar dolar azaldı.

Döviz rezervlerinin hızlı erimesinin önemli sebeplerinden birisi de kamu enerji şirketlerine toptan döviz satma kararı oldu.  Bir diğer neden ise kısa vadeli borçların faiz ve ana para ödemeleri idi.

MERKEZ BANKASI DEZERVİNİN SON DURUMU

Merkez Bankası verilerine göre, döviz rezervleri altın hariç 102 milyar dolara geriledi. 2015’in Ocak ayı sonunda kısa vadeli dış borçlar 133 milyar dolara yükseldi.

Kısa vadeli borçların geldiği rakam ve Merkez Bankası rezervlerinin hızlı gerileme sürecinde olması, döviz fiyatlarında yeni bir dalgalanmanın tetikleyici olabileceği üzerinde duruluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.