Merhaba Gazetesi 50 yaşında

Merhaba Gazetesi 50 yaşında

20 Ağustos 1969’da Ziya Tanrıkulu tarafından kurulan ve  Türkiye’de Yarın adıyla yayın hayatına başlayan, 1991 yılında ise isim değişikliğiyle yayın hayatına devam eden Merhaba Gazetesi 50 yaşında

Konya basının amiral gemisi Merhaba Gazetesi 50 yaşında. 20 Ağustos 1969 tarihinde Türkiye’de Yarın ismiyle yayın hayatına başlayan ve 1991’de isim değişikliğiyle yoluna devam eden Merhaba Gazetesi 50. Yaşında. 22 yıl Türkiye’de Yarın adıyla yayınlanan gazete, 15 Mart 1991 tarihinden itibaren adını Merhaba Gazetesi olarak değiştirdi. Gazetenin şu anki Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Tankut, İmtiyaz Sahibi ise Halid Şen’dir.  Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken, Spor Müdürü Ferhat Türkoğlu, İstihbarat Şefi ise Emre Özgül’dür.

AKADEMİK SAYFALAR MARKA OLDU

Merhaba Gazetesi 50 yıllık yayın hayatına Konya kültür hayatına önemli katkılarda bulunan çok sayıda eseri de kazandırdı. 15 yıl boyunca gazete bünyesinde haftalık “Akademik Sayfalar” çıktı. . Merhaba Gazetesi, Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Uz yönetiminde haftada bir yayınlanan Akademik Sayfalar Eki ile şehrin, bölgenin kültürüne önemli bir hizmette bulundu. Akademik Sayfalar eki Konya kültür ve sanat dünyası tarafından ciddi bir şekilde takip edildi. Konya’nın önemli kültür adamlarından Mehmet Ali Uz ve ekibi tarafından çıkarılan Akademik Sayfalar’da Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Caner Arabacı, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Ali Işık, Serdar Ceylan gibi önemli kültür adamları yazılar yazdı. 

6-açiliştan-001.jpg

MERHABA ŞEHİR YENİ BİR SOLUK GETİRDİ

Konya’da dergiciliğe yeni bir soluk getiren Merhaba Gazetesi Merhaba Şehir dergisiyle de adından sıkça söz ettirdi. Merhaba Şehir dergisi Konya’da dergicilikte marka dergilerden biri haline geldi. Merhaba Şehir dergisi kısa sürede Konya’da aranan dergilerden biri haline geldi. Önemli dosya haberlerin, yurtdışı gezi yazılarının ve röportajların yer aldı Merhaba Şehir Dergisi yayın hayatına devam ediyor.

ARAPÇA MERHABA İLE BİR İLKE İMZA ATILDI

Merhaba Gazetesi, 2014 yılında Türk basın tarihinde bir ilke imza attı. Merhaba Gazetesi Türk basın tarihinde ilk defa Arapça Gazete çıkararak, önemli bir yayıncılık hizmetini hayata geçirdi.  2014 yılında yayın hayatına başlayan Merhaba Arapça, 2016 yılının Aralık ayında yayın hayatını sonlandırdı. Arapça Merhaba, Konya’daki Suriyeli, Iraklı, Sudanlı ve Somalili mültecilerin entegrasyonu konusunda önemli bir misyonu yerine getirdi. 

img_5967.jpg

KONYA BASININDA ÖDÜLLERE ABONE OLDU

‘Anadolu’nun Gücü’ sloganıyla 18 Haziran 2005’ten itibaren kendi hizmet binasında faaliyete başlayan Merhaba Gazetesi, toplumun kendisine biçtiği misyonu yerine getirmeye, halkın nabzını tutmaya, devam etmektedir. Merhaba Gazetesi bugüne kadar Türkiye’nin önde gelen prestijli medya ödüllerini de almıştır. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Konya Gazeteciler Cemiyeti ve Erdemli Belediyesi’nin düzenlediği yarışmalardan ödüllerle döndü. Türkiye’nin önde gelen prestijli medya ödüllerine abone olan Merhaba Gazetesi’nde başarı ve ödül almak bir gelenek haline geldi.

KONYA BASINI İLE BİRLİKTE YÜKSELDİ

Merhaba Gazetesinin gelişimi ile Konya Basınının yükselişi paralellik göstermektedir. ‘Anadolu Basını’nın en güçlü olduğu birkaç ilden birisidir Konya. Konya basınının hem tarihimizde, hem de günümüzde özel bir yeri vardır. Kurtuluş Savaşı’nda aktif rol üstlenen Babalık, Öğüt gibi gazetelerle kökleri sağlam bir şekilde atılan Konya basını, sonraki yıllarda da Yeni Konya, Yeni Meram gibi güçlü yayın organlarıyla halkın sesi olmayı başarmıştır. Merhaba gazetesinin temeli ise rahmetli Ziya Tanrıkulu ve arkadaşları tarafından 20 Ağustos 1969 yılında ‘Türkiye’de Yarın’ ile atılmıştır. Toplumsal talebin neticesinde kurulan ‘Türkiye’de Yarın’, kısa bir süre içerisinde saygın bir gazete hüviyetini kazandı. 70’li ve 80’li yıllarda başarılı bir çizgi ile yayıncılık yapan Türkiye’de yarın 1990’lı yıllara gelindiğinde teknolojik atılıma ve değişime ihtiyaç duyuyordu. 14 Mart 1991’de Türkiye’de Yarın’ın okurlarına veda etmesinin ardından, tipo baskı sisteminden ofsete geçilmiş ve 15 Mart’tan itibaren Merhaba Gazetesi, okurlara ‘herkese merhaba’ diyerek yayına başlamıştır. Merhaba, sabit bir okur kitlesine sahip olan Türkiye’de Yarın’ın aksine, çok daha geniş kitlelere açılma hedefi ile birlikte toplumun renklerini yansıtmaya başlamış, Konya basınına yenilikler getirerek, gerek içerik, gerekse teknolojik açıdan öncülük yapmıştır. Merhaba ile birlikte gazete daha nezih bir çalışma ortamına da kavuşmuş oldu. Türkiye’de Yarın’ın idare merkezi, önce Mevlana civarında, sonra da İnce Minare Medresesi’nin yanında bir bodrum katta bulunuyordu. Merhaba’nın kurulması ile birlikte yapılan atılımlar, teknoloji ve içerik boyutu ile sınırlı kalmadı. Belediye İşhanı 8. Kat’ta hizmete başlayan Merhaba, nezih bir ortama sahip olan yerel gazete olarak da öncülük yaptı. Merhaba, kuruluş yıllarında zorlu sınavlardan geçti. Kapak sayfalarının renkli olarak yayınlanmaya başlanması ile birlikte bu alanda da Konya basınında öncülük yapan gazete, ilk 6 aylık dönem zarfında ücret karşılığında çeşitli matbaacılık şirketlerinde basıldı. Daha sonra gazetenin kendi matbaa tesislerine kavuşması ile birlikte bu sorun çözüldü. Merhaba, Konya basınında pek çok ilki gerçekleştirdi. Kuruluş döneminde gazete kağıdını tek renkli makineden 4 kez geçirerek, 4 renkli gazete bastı. Bu, Konya basınında bir ilkti. Türkiye’de Yarın’dan bu yana abonelik sistemi ile de okurlara ulaşan gazete, bu alanda da önemli bir hizmetin öncülüğünü yaptı. Merhaba, kısa bir süre içerisinde aynı zamanda bir ‘basın okulu’ hüviyeti de kazandı. Türkiye’de Yarın’dan Merhaba’ya ve günümüze uzanan çizgi takip edildiği zaman dikkat çeken en önemli unsur; bu çizginin bir okul olduğudur. 

MERHABA GAZETECİLİK OKULU

Konya Basınında çeşitli kademelerde görev yapmakta olan pek çok değerli ismin yolu bu okuldan geçmiştir. Sadece yerel ve ulusal basın camiasında değil, Konya ve ülke yönetiminde, iş aleminde yer alan pek çok değerli insan da Merhaba Ekolünde haberci, köşe yazarı olarak bulunmuştur. Bu zenginlik ve ideallerin oluşturduğu birlikte bizi dinamik tutan, kararlı kılan temel unsurlardandır. 1 Eylül 1995’ten itibaren gazetenin Karaman’da temsilciliğinin açılması ile bölgesel hüviyet kazanmaya yönelik ilk adımlar atıldı. Merhaba halen Konya ve ilçelerinin yanı sıra Karaman ve Aksaray illerine de ulaştırılmaktadır. İnternette Merhaba İçerik ve eleman açısından kendisini yenileyen Merhaba, internetten yayınlanmaya başlanan ilk yerel gazetelerden birisiydi. 1997 yılının sonundan itibaren başlayan ve günlük olarak güncellenen internet yayını, kesintisiz devam etmektedir.  Merhaba gazetesinin Konya’da yıldızını yükselten, kitlelerin önemsediği olaylar karşısında takındığı tutumdur. İlk yıllarında kamu bilinci oluşturmaya çalışan Merhaba, 1992’de de yer verdiği Bosna Hersek’te yaşanan insanlık dramına, 1993 yılından itibaren geniş bir şekilde eğilir. Bosna Hersek’te yapılan katliamları ve bölgedeki mazlumların çığlığını yansıtan Merhaba, kapak sayfa yayınları ile halkın yardım için seferber olmasını sağlamıştır. Ayna dönem içerisinde PKK terörü nedeniyle şehit edilen askerlerimizin ve yakınlarının dramını da Merhaba, yayınlarıyla başarılı bir şekilde ortaya koymuştur. Merhaba, ilerleyen yıllarda aynı hassasiyeti Çeçenistan’daki kardeşlerimiz için göstermiştir. 

KONYA YATIRIMLARININ TAKİPÇİSİ 

Konya’nın sorunlarının ve yapılacak yatırımların sıkı bir takipçisi olan Merhaba, inşaatı yıllardır tamamlanamayan Mevlana Kültür Merkezi’ni sık sık gündeme getirdi. “Neden pota altı? Hz. Mevlana’yı Anma Törenleri, spor salonunda yine pota altında başlıyor?” şeklindeki yayınları bu sorunun çözümü için kamuoyu oluşturulması noktasında etkili oldu. Aynı şekilde Mavi Tünel Projesi ile ilgili Merhaba’nın duyarlı tavrı bu alanda olumlu gelişmelerin yaşanmasına katkı yaptı. 17 Ağustos 1999’da meydana gelen Gölcük Depremi sonrası Merhaba, yine toplumsal hassasiyetin oluşması için gayret sarf etmiş bunda da başarılı oldu. Merhaba’nın yayınlarının da katkısı ile o dönemde düzenlenen yardım kampanyaları neticesinde depremzedelerin ihtiyaçları karşılandı. 2 Şubat 2004’te meydana gelen Zümrüt Faciası da Merhaba’nın sayfalarında tüm boyutları ile ele alındı.  Merhaba, çevre sorunlarına duyarlı yaklaşımları ile de takdir topladı. Yer altı sularındaki düşüş, hava kirliliği, Tuz Gölü’nün durumu vb. konuları sık sık sütunlarına taşıyan Merhaba, çözüm yollarını da gündeme getirmiştir.  Milli ve manevi konularda toplumsal hassasiyetin gerektirdiği gibi yayıncılık yapan Merhaba, ulusal meselelere gösterdiği duyarlılık sayesinde Konya’da adeta ‘toplumsal muhalefetin temsilcisi’ haline geldi. 

YENİ MEKÂNA MERHABA

Türkiye’de Yarın Gazetesi, 20 Ağustos 1969’da Mevlana Türbesi’nin yanında küçük bir mekânda yayın hayatına başlamış, daha sonra İnce Minareli Medresesi’nin izbe bir bodrumda, güç şartlarda faaliyetlerini sürdürmüştü. 1991 yılında Merhaba dönemi ile birlikte, daha geniş, ferah ve çalışmaya elverişli bir mekânda faaliyet de başlamış oldu. Merhaba’nın ortaya çıkışı ve getirdiği yayıncılık anlayışı, her yönüyle Konya basınında devrim niteliğinde sonuçlar getirmişti. Merhaba’nın o dönemdeki mekânsal atılımı Konya basınına örnek olmuştu. Okurlarıyla bütünleşen ve bölgenin sorunlarını sahiplenen Merhaba, kabına sığmadı, hem kurumsallaşma çalışmalarına start vermek, hem de daha geniş ve ferah bir mekanda hizmet verme ihtiyacı duydu. 2005 yılının başında Konya’nın işlek yollarından biri olan Sultanşah Caddesi kenarındaki eski binayı öz kaynakları ile alarak restore eden Merhaba, yeni binasında geleneksel motifleri ve çağdaş mimariyi birleştirdi. Merhaba, hizmet binası ile toplumsal bir mesaj veren ve kültürel işgale karşı duruşu temsil ediyor. Yürütülmekte olan bozundurma ve dönüştürme operasyonları ile dezenformasyon ve manipülasyonların yıkıcı etkilerine karşı güçlü bir yerel kalkan görevi üstlenen Merhaba, aynı zamanda bölgedeki yapılaşma ile ilgili de bir alternatif sundu. 

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.