‘Merhaba’ dönüm noktam oldu

‘Merhaba’ dönüm noktam oldu

10 yıl önce Merhaba Gazetesi’nde gördüğü eleman ilanı ile lojistik sektörüne eleman olarak başlayan Mehmet Özoğlan, şimdi bünyesinde 7 personel ve 5 araç bulunan UPS Kargo Karatay Şubesi acente sahibi

MERHABA İLANI İLE İŞE BAŞLADIM

Askerden geldikten sonra ailesinin ‘kendi ayaklarınız üzerinde durun artık’ mesajı üzerine iş aramaya başlayan Mehmet Özoğlan, lojistik sektörüne nasıl girdiğini şöyle anlattı: “Her gün bir gazeteciden Merhaba Gazetesi alıyordum, bir çaycıda çay içerken iş ilanlarına bakıyordum. Bir gün Yurtiçi Kargo’nun Karatay Sanayi Şubesi için bir eleman ilanını gördüm. Başvuruda ilanı nereden gördüğüm soruldu; ‘Merhaba’da gördüm’ dedim. Başvurum kabul edildi. Merhaba Gazetesi ile işe başlamış oldum.”

İŞ ARAYANLAR BU GAZETEYİ KULLANMALI

-Çalıştığı firmanın 5 yıllık değerlendirme toplantısında kendisine söz verildiğinde ilk sözünün “Gazete ilanı ile başladığım bir işletmede firma sahibi oldum, işyeri sahibi oldum, kariyer sahibi oldum” olduğunu söyleyen Özoğlan, “20-25 kuruştu tam hatırlamıyorum ama aldığım bir Merhaba Gazetesi benim kariyerimin önünü açtı. Her insanın bir dönüm noktası vardır. Eğer biz başarılı isek bu gazete ile başladı. İş beklentisi olan arkadaşların Merhaba Gazetesi’nin verimliliğini kullanmalarını tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.

4-2.20151228101358.jpg

**Biraz kendinizden bahseder misiniz?

-1984 Konya doğumluyum. Aslen Aksaraylıyız. Meram Ticaret Meslek Lisesi Muhasebe Bölümü 2001 mezunuyum. Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nde halen okuyorum. Evliyim bir erkek çocuğum var. Dedemin ismi Mehmet, Babamın ismi Mehmet, Benimki Mehmet, oğlumun ismi de Mehmet. Ben esnaf çocuğuyum. Kenar mahalle dediğimiz bir yerde babamızın ekmek fırını vardı. Çok popüler bir mahalle esnafının çocuğuyduk. İkiz kardeşimle 3 ay arayla askere gittik, tesadüfen askerliğimiz aynı yere çıktı.

**İş hayatına nasıl atıldınız?

-Askerden geldikten sonra aile toplantısı yaptık. Babam ‘ne yapacaksınız, ne işle uğraşacaksınız’ diye sordu. Annem de yılların yorgunluğu vardı. Defalarca hastalandı, ameliyat geçirdi. Annem dedi ki, “Sabah kahvaltısı ve akşam yemeğini beraber yiyebileceğiniz, sabah beraber çıkıp, beraber döneceğiniz bir iş yapın dedi. Yani bize ‘kendi ayaklarınız üzerinde durun artık’ demek istedi. Kardeşim özel bir firmada distribütörlüğe başladı. Ben de iş aramaya başladım. 2006 Şubat-Mart aylarıydı. Hatırladığım, hava çok soğuktu, her yer kar, buzdu. Sabah 9-10 gibi evden çıkıyordum, bir gazeteciden Merhaba Gazetesi alıyordum, bir çaycıda çay içerken iş ilanlarına bakıyordum. Gittiğim yerlerde form dolduruyordum. Bu gittiğim yerlerde de seçici davranıyordum. Bu süreç yaklaşık 1 ay sürdü, Merhaba almaya devam ettim. Bir gün Yurtiçi Kargo’nun Karatay Sanayi Şubesi için bir eleman ilanı gördüm. “Diksiyonu düzgün, prezantabl, müşteri ilişkileri iyi olan çalışma arkadaşları arıyoruz” diyordu. Şube ye gittim sorumlu arkadaş işin koşullarını anlattı. Nereden gördüğümü sordu, başka gazetelerde de ilanları varmış. Merhaba’da gördüm dedim. Başvurudan bir saat sonra haber geldi. Üzerime düzgün şeyler giyip şube müdürü ile görüşerek işe başladım. Merhaba Gazetesi ile işe başlamış oldum.

4-3.20151228101409.jpg

**İşe başlangıç vesilesi gördüğünüz Merhaba Gazetesi kariyerinize ne kattı?

-Merhaba benim için dönüm noktası oldu. İşe başladıktan bir süre sonra daha Merhaba Gazetesi almaya devam ettim. Acaba bu iş olur mu olmaz mı diye tereddüt ediyordum. 2010’da Akyokuş Şubesi’ne geçtim. 3 ay sonra da Meram Şubesi’ne geçerek acenteliğini aldım. Gazete ilanıyla 5 araç ve 13 personel çalıştıran bir işyerinin sahibi oldum. Yurtiçi Kargo 5 yıllık başarı değerlendirme plaket toplantısında herkese şirketteki geçmişi ile ilgili söz veriyorlardı. Sıra bana gelince ilk sözüm buydu; ‘Gazete ilanı ile başladığım bir işletmede firma sahibi oldum, iş yeri sahibi oldum, kariyer sahibi oldum’ O gün cebime 5 lira alır, bunun olmazsa olmaz payı gazete parasıydı. Gazeteyi mutlaka alırdım. Eleman ilanlarını sürekli takip ederim. Gazete ile hiç sermaye olmadan, babamın da bize bir sermaye sunmadığı, bu kariyer basamaklarını tırmanmam gazetenin getirdiği bir şeydir. Büyüyünce kargocu olacağım falan dememiştim ama hayat sizi bir yerlere yönlendiriyor. O dönem 20-25 kuruştu tam hatırlamıyorum ama aldığım bir Merhaba Gazetesi benin kariyerimin önünü açtı. İnanılıp çalışılırsa başarılabileceğini burada gördüm. Her insanın bir dönüm noktası vardır. Eğer biz başarılı isek bu gazete ile başladı. İş beklentisi olan arkadaşların Merhaba Gazetesi’nin verimliliğini kullanmalarını tavsiye ediyorum.

**UPS Kargo’ya geçiş süreciniz nasıl gerçekleşti?

-2013 yılının ortasına kadar Yurtiçi Kargo’da hizmet ettim. Bunun 4 yılını personel olarak, 3,5 yılını ise yönetici olarak devam ettim. 2013 Haziran aylarında bir sendikanın yapılaşması sonucu personellerin çoğunluğu o sendikaya geçince şubenin kapanması gibi bir durum ortaya çıktı. Bu sebepten Yurtiçi Kargo’dan ayrıldım. Sonrasında hazır bilgi-sermaye sahibi olduğumuz için bütün kargo firmalarından teklifler geldi. Bana yatkın olan ve kazanabildiğimi düşündüğüm için UPS Kargo’yu tercih ettim. 2,5 yıldır da işletmeci olarak devam ediyorum. 7 Personel ve 5 araç ile çalışıyoruz.

img_9996.jpg

**Artan dijital platformlara rağmen siz ısrarla ‘gazete’ diyorsunuz. Bunun sebebi ne?

-İnsanların dijital platforma geçişi hem iyi hem kötü. Mecmuanın kaybolması bizim için çok kötüdür. Okuma kültürü azalıyor. Gazete dergi alan sayısı çok düştü. Bunun kaybolmamasından yanayım. Zamanımızın çoğunluğunu dijital platformlarda harcadığımız için pek çok şeyi kaçırıyoruz. Eğer iş arayanların ellerinde bir meslekleri yok ise bulamadığı pek çok işi gazeteler vasıtasıyla bulabileceğine inanıyorum. Gazete çok iyi bir rehber. Ben hala gazeteden yanayım. Eskiden sabah kahvaltısı yapılır, kahveyle birlikte gazete okunurdu. Bu kültürün devam etmesi lazım. Gazete dışında da kitap okumaya vakit ayırıyorum. Sosyal medyayı da zaman zaman kullanıyorum.

**Bundan sonraki süreçte kendinizi nerede görmek istiyorsunuz? Hedefleriniz nelerdir?

-İlk günden beri hedefim var. Daha çok insana iş kapısı sağlamak ve hizmet verebilmek. İnsanlar ikiye ayrılıyor. Sağ lobu kuvvetli olan insanlar muhasebe yönü kuvvetli olan insanlardır. Genellikle yönetim değil, muhasebe işi yaparlar. Sol lobu kuvvetli olan kişiler ise konuşmayı, satışı, iletişimi kuvvetli insanlardır. Benim sol lobum daha kuvvetli. İşimi büyümeyi ve uzun süre bu sektörde faaliyet göstermeyi düşünüyorum. Bu işte bir bölge müdürlüğü yapabilirsiniz fakat masa başında emirler vermesi zor olur. Köln’de mesela bizdeki gibi ayrı ayrı şubeler yok tek bir şubeden dağıtım yapılır. İleride Konya’da da böyle olursa tüm Konya’nın dağıtımını biz yaparız diye hedefliyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum