Meram'da kentsel dönüşüm başlıyor

Meram'da kentsel dönüşüm başlıyor

Kentsel Dönüşüm Projesi'ni tanıtan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Şehrin, Meram'ın yarınları artık daha aydınlık. Dönüşüm ile mimaride karakterli, estetik ve özgün bir geleceğe yürüyoruz" dedi

Meram Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Projesi tanıtım toplantısı Dedeman Otel'de yoğun katılımla gerçekleşti. Tanıtım toplantısına iş ve siyaset dünyasının yanı sıra çok sayıda muhtar ve Meramlı katıldı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, toplantıda katılımcılara Kentsel Dönüşüm Projesi'ni anlattı. 18 yılı aşkın bir süredir kentsel dönüşüm çalışmalarında faaliyet gösterdiğini belirten Toru, dönüşümle ilçenin hızla kalkınacağını ifade etti.

YAPILARIN BÜYÜK KISMI GÜVENLİ DEĞİL

Çarpık kentleşmenin ciddi sorunlara neden olduğuna dikkat çeken Toru, "Artık dünya düzeni değişiyor. Merkezler kayıyor. Batı'da ekonomik kriz siyasi krize dönüşürken, Ortadoğu'da da ciddi sıkıntılar var. Türkiye'nin ise jeopolitik önemi her geçen gün artıyor. Türkiye hızla büyüyor. Bu büyüme birçok alanda kendini hissettiriyor. Kentsel alanda da dönüşüm süreci başladı. Kırsaldan şehre göç devam ediyor. Planlama yapılmadığı için gece kondular arttı. Çarpık kentleşme ciddi bir sorun olarak karşımıza çıktı. 2007 yılına kadar inşa edilen yapıların büyük kısmı sağlıklı ve güvenli değil. Afetlerde can ve mal güvenliğinin yaşanmaması için önlem alınmalı. Bu önlemler kapsamında dönüşüm çalışmaları başladı" diye konuştu.

ŞEHRİMİZİ RANTA KURBAN ETMEYECEĞİZ

Kentsel dönüşüm projelerinin devlet politikası haline geldiğini söyleyen Toru, kentlerin hızla kendini yenilediğini belirterek, "Dönüşüm bizim, Meram'ın en önemli gündem maddemiz oldu. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettiğinde, şehir yıkılmış, yorgun bir vaziyetteydi. Fatih, İstanbul'u yeniden ayağa kaldıracağını söyledi ve şehir eski ihtişamını kısa sürede kazandı. Şehirler bize emanettir. Şehrin madde planında sokaklar ve binalar varken mana noktasında inancımız ve değerlerimiz vardır. Şehirlerimizi rant odaklı yaklaşımlara kurban etmeyeceğiz. Çöküntü alanları şehre yeniden kazandıracağız. Bölgesel gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak için dönüşüm başlattık" sözlerini kullandı.

KAÇAK VE KÖHNE ALANLARI YENİLİYORUZ

"Sorunlu kentsel alanlar için dönüşüm bir ihtiyaç oldu. Yasalara aykırı ve köhne alanları yeniliyoruz" diyen Toru, şunları söyledi: "Kentsel dönüşüm çok katmanlı ve aktörlü bir alandır. Dönüşümün sosyal, ekonomik, çevresel ve kültürel etkileri var. Meram zengin bir tarihi, doğal ve kültürel mirasa sahip. İlçede yapıya yasak tarım arazileri var. Orman ve askeri alanlar da fazla. Meram'daki yapı stoğumuz yüzde 60-70'i eski yapılardan oluşuyor. Binaların önemli bir kısmı 40-50 yaşında. Bunlar plansız ve denetimsiz yapılar. Bu yapılar risk oluşturuyor. Bunların yeniden inşa edilmesi gerekiyordu. Bu nedenle Meram'da gelişim düzeyi istenilen seviyeye ulaşamadı. Dönüşüm çalışmalarında diğer belediye başkanlarımız ve halkımız bize destek verdi."

MERAM'IN DEĞERİ HIZLA ARTIYOR

Kentsel dönüşüm projelerinin ilçe için büyük önem arz ettiğini ve Meram'daki alanların değerinin hızla arttığına vurgu yapan Toru, "Ev ve yol yapmak yeterli değil. Sosyal donatılara da ihtiyaç vardır. Özel sektör eliyle dönüşüm hızlanıyor. İmar planlaması da sürüyor. Dönüşüm kolay bir süreç değil. Zor bir süreç. Kullanışsız binaların yıkılması, dönüşüm projelerinin halk tarafından kabul görmesi hayli zor oldu. Bu çapta master plan yapan ilk belediye Meram Belediyesi oldu. Meram'ın geleceği, kalkınması için bu süreci önemsiyoruz. Plan yapılan bölgelerde kapsamlı araştırmalar ve anketler yapıldı. Şehrin nefes almasını sağlayacak yeşil alanlar yapacağız. Şehir merkezinde atıl kalmış yapıların ekonomiye kazandırılması için çalışma başlattık. Dönüşüm, ilçenin kalkınmasına ivme kazandıracak, yaşam kalitesini artıracak" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum