Meram’da aşıklar şöleni

Meram’da aşıklar şöleni

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen “Aşıklar Şöleni”ne ülkenin farklı bölgelerinden çok sayıda ünlü aşık katıldı.

Konya’nın merkez Meram İlçe Belediyesi tarafından düzenlenen “Aşıklar Şöleni”ne ülkenin farklı bölgelerinden çok sayıda ünlü aşık katıldı.

Meram Belediyesi’nce şehrin kültür ve sanat hayatına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Meram Aşkına Kültür, Sanat, Yaşam” programlarında dün akşam Aşıklar Şöleni yapıldı. Konevi Kültür Merkezi’ndeki şölene Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Çalık, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Şölene ülkenin farklı bölgelerinden gelen Öksüz Ozan, Ozan Maksudi, Ozan Ergani, Yaralı Ozan, Ozan Ataroğlu, Aşık Turabi, Yağız Ozan, Ozan Kaptani, Ozan Özhani ve Aşık Aliyar gibi birbirinden önemli aşıklar katıldı.

Şölenin başında Aşık Mehmet Ataroğlu, yaptığı konuşmada, “Aşık olunmaz, aşık doğulur. Nasıl ki bir sarraf altın yapamaz, sadece işler. Onu yaratan Allah’tır. Aşıklar da bülbül misalidir, Allah’ın kainatta yarattığı güzelliklerin dellallığını yapar onlar. Aslında biz millet olarak aşık bir milletiz. Atasözlerimiz, deyimlerimiz çok manidar ve kafiyelidir. Aşıklarımız, sevdalarımızı, türkülerimizi, ağıtlarımızı, hicivlerimizi yapan ustalardır. Bütün aşıklarımıza Konyalı aşıklarımız adına hoş geldiniz diyorum” dedi.

Ozan Maksudi, Ozan Ergani ve Aşık Turabi’nin ‘hoş geldiniz’ karşılamasından sonra Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen halk aşıkları atışma, koçaklama, doğmaca şiir, doğmaca türkü, sözlü ve sazlı güzelleme ve taşlama dallarından örnekler sundu.

Aşıklar, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’dan bir beyit istedi. Başkan Toru da, “Hakikat aşkına ya Hü diyerek, Seherde bülbüller öter Meram’da” beytini söyledi. Bu beyit üzerine âşıklar atıştı.

Yaklaşık 2 saat süren ve katılımcılara hoş bir gece yaşatan şölenden sonra Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, aşıklar adına Ozan Ataroğlu’na çiçek takdim etti.

Konuşmasına ‘Ta ezelden beridir kavlimiz var bizim. Bütün meramımız Meram’dır bizim’ beytiyle başlayan Başkan Toru, “Bu kadar aşığı bir arada görünce ben de bir beyit okumak istedim. Bizlere oldukça keyifli bir akşam yaşattıkları için tüm âşıklarımıza teşekkür ediyorum. Gönüllerine, dillerine, ellerine ve sazlarına sağlık diyorum. Aşıklarımızın hepsi birbirinden güzel ve önemli konulara değindiler. Kah hüzünlendik, kah sevindik, gerçekten çok farklı bir program oldu. Bu tür programların devamının gelmesini arzu ediyoruz. Biz köklü bir medeniyetin çocuklarıyız ve bu medeniyetin kurucu harcı aşktır. Peygamberimiz (S.A.V.) bir aşk peygamberidir ve biz de aşk ümmetiyiz. 700 yıl boyunca farklı coğrafyalarda birçok ırkı barış ve huzur içerisinde yaşatmış bir ecdadın torunlarıyız. İnşallah bundan sonra da birlik ve beraberliğimizin daim olmasını diliyorum. Rabbim düşmanlarımıza fırsat vermesin” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.