Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Meram Ziraat Odası ve eğitim seferberliği

Meram Ziraat Odası ve eğitim seferberliği

Ülkemizin geniş   tarımsal potansiyeli, ürün deseni  zenginliği, bir çok üründe dış satım imkânlarının olması, Dünyadaki nüfus artışı ve paralel olarak gıdaya olan ihtiyacın sürekli olarak artması, insan sağlığı, hayvan refahı, sürdürülebilirlik, gıda güvenilirliği konularını her geçen gün artarak daha önemli hale getirmektedir.

**

İhraç edilebilmesi için tarımsal ürünlerin,uluslar arası, istenen kalite kriterlerine sahip olmasını gerektirmektedir. Küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla yapılacak her bir faaliyet, gıda güvencesine doğrudan etki edecek bir faktördür. Tarım teknolojileri her gün gelişmekte ve teknoloji uygulamaları,kişiler ve  çevrenin de etkisi ile daha da  karmaşık hale gelmektedir.

**

Çiftçilere verilecek olan eğitimlerle teknolojide yaşanan yeniliklerin kolayca uygulanması sağlanacaktır. Genç çiftçi adayları alacakları eğitimlerle bulunduğu ortamda tarımsal uygulamalarda kullanacağı alet ekipman,gübre,sulama sistemleri ve ilaçlama da çevrenin etkisinde kalmayıp,eğitimler neticesinde bilinçli bir şekilde teknolojiyi takip edecek, teknolojik karmaşıklıktan kurtulacaktır.

**

KTD  tarım akademisinin merkez Meram Ziraat Odası'nın üyelerine vermiş olduğu eğitim Konya'da gerçekten ses getirdi. Eğitimli çiftçi bilinçli tarım demektir. Bilinçli tarım ise kaliteli verim, sağlıklı nesiller demektir.

**

Ülkemizde, kamu kurumları ,özel sektör ve birçok kuruluşta, işsizliğin azaltılması çalışan sayısının artırılması için adeta seferberlik ilan edildi. Meram Ziraat Odası da bu etkinliğe 2018 yılının sonuna kadar yaklaşık olarak 20 adet ziraat mühendisi ve veteriner hekime destek vermek suretiyle bu kampanyada bende varım diyerek, hem üyelerinin eğitimini sağlamış olmanın haklı grurunu yaşamanın yanında birçok mühendisede iş kapısı açmanın  mutluluğunu yaşamaktadır.

**

KTD tarımsal akademinin yürüttüğü bu eğitim seferberliği ses getirmenin yanında, şunu da gündeme getirdi.Ülkemizde en büyük eksikliğin eğitimle giderilebileceği ve Birçok kamu ve özel kuruluşların eğitim alanında etkisiz ve yetersiz  kaldığı aşikardır.Eğitimlerin  sağlayacağı büyük katkılarla  çiftçilerin görüş ve düşünceleri,  teknolojik gelişmelere, paralel bir şekilde değişecek, neyin nerede nasıl kullanılacağı noktasında  görsel, bilimsel, deneysel, bilakis  uygulamalarla,   ispatını anlayıp güncel  hayata uygulaması hız kazanacaktır.

**

Ülkemizde yapılan eğitimler, maalesef show niteliğinde olup  5 yıldızlı otellerde, kaplıcalarda, parası olan ileri gelen çiftçilerin hem tatil yapıp hem de nasıl bir eğitim oluyorsa,bu şekilde eğitim yapılması mantığa aykırıdır. Parası olan ileri gelen çiftçi bir nevi zaten işini yürütüyor.

**

Eğitim 5 yıldızlı otellerde değil, yerinde, çiftçinin ayağına giderek ,bulunduğu ortamda uygulama yaparak neyin nerede nasıl kullanılması gerektiğini anlatarak mümkün olacaktır.

**

Başarı, mühendislerin çiftçi ile hemhal olmas,ı aynı kaptan yemek yemesi, Çiftçinin mühendisi kendinden birisi olarak görmesi ile mümkün olacaktır. Bu  eğitimlerle,çiftçi bilmediğini öğrenmiş, bilgiye ulaşmanın o kadarda zor olmadığını görmüş olması tarım adına kazançtır.Bu tür etkinliklere diğer ziraat odalarının ve birliklerin katılması   Türk tarımının ilerlemesine sebep olacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Abdullah Kaya Arşivi
SON YAZILAR