Memurun iş güvencesi 'kalkmıyor'

Memurun iş güvencesi 'kalkmıyor'

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun kamuda iş güvencesinin 'tapulu mal gibi olmasını' doğru bulmadığını belirtmesinin ardından Bakanlık, "Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı" ile ilgili açıklama yayınladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, "Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı"yla kamu personelinin çalışma güvencesinin daha da güçlendirildiği, devlet memurlarının görevlerine son verilmesinin söz konusu olmadığını belirtildi.

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamuda güvencenin "tapulu mal gibi olmasını" doğru bulmadığını belirterek, referandumdan sonra kamu personel reformunu yaşama geçireceklerini söylemiş, bu ifadeler "Memurun iş güvencesi kalkıyor" tartışmaları doğurmuştu. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanan "Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağı"na ilişkin kamuoyunda oluşması muhtemel yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesinin faydalı olacağı ifade edildi.

Hazırlanan başarı değerlendirme sistemiyle kamu personelinin çalışma güvencesinin daha da güçlendirildiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Memurun kaderi amirin iki dudağı arasında değil"

"Sistem tamamen açık ve şeffaftır. Amirlerce verilecek puanlar izleme formuna dayanacaktır ve gerekçeli olacaktır. Planlama, geri bildirim ve değerleme aşamaları katılımcı bir şekilde gerçekleştirilecektir. Astlar, en yakın üstleri tarafından değerlendirildiği gibi, üstler de en yakın astları tarafından değerlendirilecektir. İş arkadaşları ve hizmetten yararlananlar da belirli ölçülerde değerlendirme sistemine dahil edilmiştir. Dolayısıyla öngörülen sistemde kamu görevlilerinin kaderi sadece amirlerin iki dudağı arasında değildir."

Taslakta, düşük başarı gösteren personelin, öncelikle gelişim planları çerçevesinde hizmet içi eğitime tabi tutulacağı, böylece başarısız personelin tespit edilen eksikliklerinin eğitimle tamamlanacağına dikkat çekildi.

Buna rağmen başarısız olmaya devam eden personelin ise başarılı olabileceği başka bir görevde veya görev yerinde değerlendirileceği, bu durumun hem ilgili personelin lehine hem de kamu yararının gereği olduğu aktarıldı.

"Görevlerine son verilmesi söz konusu değil"

"Devlet memurlarının görevlerine son verilmesi ise söz konusu değildir. Başarılı personelin bu durumu, görevde yükselmelerinde, görevleriyle ilgili kişisel gelişim imkanlarının desteklenmesinde, yurt dışı görevlendirmelerde, insan kaynakları planlamasının diğer alanlarında değerlendirilecektir. Ayrıca, devlet memurlarına yönelik herhangi bir performans ödemesi öngörülmemektedir."  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.