Memurlar ateşin ortasına atıldı!

Memurlar ateşin ortasına atıldı!

2020 yılının ilk maaş bordrosunu yakarak verilen zammı eleştiren Türkiye Kamu-Sen Konya İl Temsilciliği, enflasyona göre memur maaşlarına düşük bir zam yapıldığını savundu, memurların ekonomik ateşin ortasına atıldığını vurguladı

Türkiye Kamu-Sen Konya Temsilciliği, 2020 yılı için geçerli olan memur maaş zamlarını protesto etti. Konya Vergi Dairesi önünde gerçekleştirilen protestoda 2020 yılının ilk maaş bordroları yakılarak, memura yapılan maaş zamlarının enflasyonun gerisinde olduğu belirtilerek tepki gösterildi. Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların başkanlarının ve üyelerinin katıldığı protestoda konuşan Türkiye Kamu-Sen Konya Temsilcisi Veli Doğrul, yapılan zamla 3 milyon kamu görevlisinin ve 2 milyon emeklinin geçim çilesinin başladığına dikkat çekti. “Memurlar ortalama 160 TL, emekliler ise 100 TL zamla 6 ay boyunca idare etmek zorunda kalacaklardır” diyen Doğrul, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı enflasyon rakamlarını örnek vererek bu zam oranlarının kabul edilemez olduğunu söyledi. TÜİK’in resmi rakamlarına göre geçtiğimiz yıl gıda fiyatları ortalama yüzde 10,9; mutfak tüpüme yüzde 17,6, doğalgaza yüzde 22, elektriğe yüzde 18,3 zam yapılırken, memur maaşlarına yüzde 4 zam yapıldığını hatırlatan Doğrul, şöyle devam etti, “Ekonomi iyi yolda, istikrar sürüyor, enflasyon düşüyor masalı, çarşı pazardaki gerçek fiyatlarla kâbusa dönüşmüştür. Yetkililer hedef enflasyonu bilinçli olarak düşük göstererek memurlarımızı düşük ücret artışına mahkûm ederken, milletimizi zorunlu harcamalarında dahi enflasyon canavarına teslim etmektedir. İktidar 2019’daki ilk enflasyon hedefine göre maaşlara toplam yüzde 9,2 zam yapmıştır. 2019 yılında gerçekleşen resmi enflasyon ise yüzde 11,84 olmuştur. Sebze, meyve el yakmaktadır. İlaca yüzde 46, giyime yüzde 33, gazeteye yüzde 28, dergiye yüzde 51 zam gelmiş memurun, emeklinin beli iyiden iyiye bükülmüştür. Ekmeğimiz bile yüzde 13,5 zamlanmıştır. Buna rağmen memurlara 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 için ise yüzde 3+3 zam yapılması öngörülmüş, adeta ekonomi ile maaş zamlarının ilişkisi tamamen kesilmiştir. TÜİK’in bu rakamları aldığı yerleri doğrusu merak ediyoruz. Eğer TÜİK’in rakamları gerçekse TÜİK bir market açsın, hepimiz oradan alışveriş yapalım, bizim de enflasyonumuz TÜİK’in enflasyonu ile eşitlensin. Yeniden değerleme oranları yüzde 22,58 olarak belirlenirken memur maaşlarına yüzde 4+4 zam yapmak hangi vicdanla, hangi adalet anlayışıyla bağdaşır? Gerçekler ortadayken çocuk parası, aile yardımı, doğum, ölüm yardımları, ek ödemeler, ek dersler, fazla mesai ücretleri ve tazminatlara da ayrıca bir artış yapılmamıştır.”

MEMURLAR İÇİN PAKET HAZIRLANSIN

Verilen sözlerin tutulmadığını belirten Doğrul, Türkiye Kamu-Sen olarak memurların haklarını savunmayı sürdüreceklerini söyledi. Acil çözüm bekleyen sorunlar için bir paket hazırlanması çağrısında bulunan Doğrul, şunları kaydetti, “Bugün memurlarımız maaşlarını aldılar ve acı gerçekle yüzleştiler. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak sürekli gerçekleri dile getiriyor, maaş zamlarının yetersiz olduğunu, verilen sözlerin tutulmadığını ifade ediyor, acil çözüm bekleyen sorunlar için bir memur paketi hazırlanmasını istiyoruz.”

TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ

Yetkili sendikaya da eleştiriler getiren Doğrul, memurların hakları noktasında yetkili sendikanın sessiz kaldığını savundu. Konuyla ilgili Doğrul şunları söyledi, “Malum konfederasyon ise durumdan hoşnut olacak ki, eriyen maaşlara, unutulan 3600 ek gösterge vaadine, yardımcı hizmetlilere, haksızlıkların kaynağı mülakata, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine, gelir vergisi mağduriyetine, bayram ikramiyesine ve emekli maaşlarına dair tek bir kelime etmiyor. Bugün, memurlar maaşlarını aldılar. Yani takke düştü, kel göründü. Türkiye Kamu-Sen dün de meydanlardaydı; bugün de meydanlarda.Dün ne dediyse, bugün de aynısını söylüyor.” Açıklamanın ardından maaş bordroları yakılarak, zamma tepki gösterildi.

MESUT TURAN

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.