Mekke'de Evler, 'Güneş Girmesin' Diye Küçük Pencereli Yapılıyor (Özel)

Mekke'de Evler, 'Güneş Girmesin' Diye Küçük Pencereli Yapılıyor (Özel)

Yazın sıcaklıkların 50 dereceleri bulduğu Suudi Arabistan'da evlerin pencerelerinin küçük olması, hacca gelen herkesin dikkatini çekiyor. Kavurucu güneş sebebiyle genelde evlerde pencereler küçük olarak inşa ediliyor. Her zaman kalın perdeyle...

Yazın sıcaklıkların 50 dereceleri bulduğu Suudi Arabistan'da evlerin pencerelerinin küçük olması, hacca gelen herkesin dikkatini çekiyor. Kavurucu güneş sebebiyle genelde evlerde pencereler küçük olarak inşa ediliyor. Her zaman kalın perdeyle ya da pancurla kapalı durumdaki pencereler sebebiyle evlerde yaşayan olup olmadığı anlaşılamıyor. Pencerelerin kapalı olması sebebiyle de gündüzleri bile evlerin içinde ışıklar açık tutuluyor.

Mekke'de yaşayan Mehmet Altan, evlerin Suudi Arabistan'ın mevsim şartlarına göre şekillendiğini anlattı. Evlere güneş girmemesi için pencerelere renkli ya da buzlu cam da takıldığını belirten Altan, “Ayrıca gündüzleri perdeler açılmaz. Çünkü klimaların tesirini kırıyor. Klimaların 24 saat çalıştığı aylar oluyor.” dedi. Her odada klima bulunduğunu ifade eden Altan, elektrik faturalarının Türk parasıyla aylık yaklaşık 100 ila 150 lira civarında geldiğini kaydetti.

Mekke'de çok büyük pencereli evlerin tercih edilmediğini dile getiren Altan, evlerde genellikle balkonun da olmadığını ifade etti. Dışarısı sıcak olduğu için balkona çıkılamayacağını vurgulayan Altan, “Balkon kullanılmaz burada. O yüzden de pek balkon yapılmaz.” açıklamasında bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.