Mehmet Ali Korkmaz Yazı İşleri Masası'nda

Mehmet Ali Korkmaz Yazı İşleri Masası'nda

İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz, Merhaba Gazetesi’nin Yazı İşleri Masası’na konuk oldu.

Yazı İşleri Masası'nda konuşan İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz, “İttifak bu toplumla ayağa kalktı. Holding, bu toplumun şirketi. 2 günü birbirine eşit olmayan bir şirket modelini hayata geçirmek istiyorum” dedi

Anadolu sermayesinin en güçlü kurumlarından olan ve gıda, makine, inşaat, perakende, alışveriş merkezleri ve hayvancılık gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren İttifak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz, Merhaba Gazetesi’nin Yazı İşleri Masası’na konuk oldu. Korkmaz, Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rifat Tankut, Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken ve Yazı İşleri Müdürü Muhammet Gümüş, Sayfa Editörü İbrahim Başcı, İstihbarat Şefi Kerim Atıcı, Muhabir Halid Şen, Mehmet Akif Sütçü, Adem Demirel ile Berkhan Parlak'ın sorularını yanıtladı. Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Rifat Tankut, İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz'a Yazı İşleri Masası Toplantısı'na katıldığı için teşekkür etti.

Kerem İşkan: İttifak Holding ne zaman kuruldu ve bugün hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?

-İttifak Holding, bireysel başarıların kurumsal başarıya dönüşmesinin güzel bir örneğidir. On binlerce iştirakçi, binlerce tedarikçi ve çalışanın el birliğiyle oluşturduğu gelişmiş ve yerleşmiş kurumsal kültürü ile çağın gerektirdiği teknoloji ve bilgi birikimini yakalamış, finansal ve sektörel başarılarını sürekli hale getirmiştir. İttifak'ın saygın ve güvenilir markaları başta Türkiye'de olmak üzere dünyanın dört bir yanında pazar sahibidir. Holding'in temelleri idealist bir grup iş adamının sermayelerini hedefleri doğrultusunda birleştirmeleriyle atılmıştır. İlk şirketi 1988 yılında kurulan İttifak, 1993 yılında holdingleşmiş, 1994 yılında 'sermayesinin yüzde 100'ü halk ortaklığına açık bir halk şirketi olmak' hedefiyle Sermaye Piyasası Kurulu'nun kayıtlarına girmiştir. Zamanla binlerce ortağının desteğiyle çalışma alanlarını genişletmiş ve çeşitlendirmiştir. Gıda, makine, inşaat, perakende, alışveriş merkezleri, hayvancılık gibi farklı sektörlerde faaliyet göstermektedir. İttifak Holding yatırım yaptığı alanlarda yeni teknoloji geliştirebilen bilgi birikimi ile global düzeyde kalite, verimlilik ve saygınlıkla birlikte anılmaktadır.

PİYASA BELİRSİZLİKTEN HOŞLANMAZ

Kerem İşkan: 30 Mart Seçimleri'nden önce piyasada bir belirsizlik vardı. İş dünyası kaygılıydı. Seçimlerden sonra piyasa nasıl bir şekil aldı? Kaygılar sona erdi mi?

-Piyasalar belirsizlikten hoşlanmaz. Piyasa, her zaman güven ortamına ihtiyaç duyar. Sadece ekonomi değil, insanlar da güven ister. Seçimlerden önce ciddi bir belirsizlik vardı. İddialı eylemler  ve söylemler vardı. Seçimler piyasayı rahatlattı. Türkiye'nin uluslararası kredilendirmedeki sigorta primi yükseldi. İçeride beklenen daraltma eylemleri olmadı. Dışarıdaki ekonomik değişmelerin içeriye etkisinin olacağını bekliyorduk. Son seçimler bir genel seçim havasında geçti. Seçimlerden hemen sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi gündeme geldi. Türkiye'de ilk kez Cumhurbaşkanı halk oyuyla seçilecek. Bu seçimlerin piyasayı nasıl etkileyeceği de önümüzdeki süreçte belli olacak.  
Kerem İşkan: Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra emlak piyasasında yüzde 30'luk bir büyümenin olacağı ifade ediliyor. Sizce böyle hızlı bir büyüme yaşanır mı?   

-Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Türkiye her alanda büyük bir sıçrama yapar. Ekonomistler de bizimle aynı kanaatte. Türkiye'nin önü tutulamaz. Biz de böyle bir büyüme isteriz. Türkiye'nin sıçrama yapma potansiyeli var. Tabi bu da istikrara bağlı. Seçimlerin sonuçları ekonomiyle birebir bağlantılı.

BİNLERCE KİŞİ İSTİHDAM EDİYOR


İbrahim Büyükeken: İttifak Holding birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Holding, önümüzdeki süreçte sadece bir sektörde mi yoğunlaşacak, holdingin amiral gemisi olacak mı?  Yoksa bütün sektörlerde varlığını sürdürecek mi?

-Bir sektörde yoğunlaşma gibi bir hedefimiz yok. Farklı sektörlerde faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Her sektör diğerini besleyecek. Yeni sektörlere de girebiliriz. Adese'ler kendi kulvarında, Seha Yapı kendi alanında büyümesini sürdürüyor. İmaş Makine şirketimiz önümüzdeki yıl yeni yerine taşınacak. Bunları büyütme arzusundayız. Sürekli AR-GE yapıyoruz.

İbrahim Büyükeken: Konya'nın ihracatına İttifak'ın önemli bir katkısı var. Holding'in ihracat rakamları ne durumda?

-İhracatımız 45 milyon dolara dayandı. Her geçen gün ihracat rakamlarımız büyüyor. Şirketlerimiz kapasitesini artırıyor. Selva Gıda, son 2 yılda kapasitesini yüzde 75 artırdı. İmaş Makine Sanayi A.Ş. sektöründe atak yapacak. Şirket, cirosunun yüzde 90'ını yurt dışından sağlıyor. Önümüzdeki yıl şirketlerimiz daha da büyüyecek. Seha Yapı 2013 yılında dışa açıldı. Açılım yaptı. Seha'nın şu an Irak'ta 300 milyar liralık bir şantiyesi var. Yeni sorumluluklar üstleniyor. Kaynağından üretim yapmak da istiyoruz.       

Muhammet Gümüş: Geçtiğimiz hafta Selva Gıda'nın tesislerini gezdik. Selva Gıda yeni ürünlerini, Seha Yapı da yeni projelerini yeterince tanıtıyor mu? Holding tanıtıma ne kadar bütçe ayırıyor?    

-İttifak bu toplumla ayağa kalktı. Uzun bir geçmişimiz var. Holding bu toplumun şirketi. Reklam bizim için bir ihtiyaç. Tanıtım sürecek. Yeni çalışmalar anlatılmalı. Seha Yapı'nın Kozağaç projesi çok önemli. Konya'da bir ilk olacak. Selva Gıda'nın da yine şehirde ilk olacak projeleri var. Alanında uzman olan arkadaşlarımızın bir programı var. Herkes kendi kulvarında çalışmalarını anlatıyor. Reklam üretimin ayrılmaz bir parçası. Konya'nın toplam reklam bütçesine hatırı sayılır bir katkı sağlıyoruz.

28 ŞUBAT ZOR VE RİSKLİ BİR SÜREÇTİ

İbrahim Başcı: 1988 yılında kurulan İttifak, 1993 yılında holdingleşti. İttifak ile birlikte kurulan çok  sayıda holding, özellikle 28 Şubat sürecinde battı. İttifak ise bu dönemde büyümesini sürdürdü. Bu başarıyı neye bağlıyorsunuz?

-28 Şubat zor ve riskli bir süreçti bizim açımızdan. Diğer şirketlerin ne yaptığına bakmadık. Biz kendi işimize odaklandık. 'Bu minare devrilecek. Minare kalanların üzerine devrilecek. Karar almalıyız' dedik. 5-6 ana başlık altında kararlar aldık. Yıllarca isteklerimize cevap verilmedi. İşimize odaklandık. Büyümemizi sürdürdük.  

İbrahim Başcı: İttifak Holding bünyesinde bulanan şirketlerde kaç kişi istihdam ediliyor?    

-Holding bünyesinde faaliyet gösteren firmalarda 5 bin kişiyi direk istihdam ediyoruz. Dolaylı istihdamlarımız da var. İnşaat şirketimizde ve Kulu Site Alışveriş Merkezi'nde yüzlerce kişi çalışıyor. Dolaylı istihdamlarla birlikte istihdam ettiklerimizin sayısı artıyor.    
BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ

Kerim Atıcı: Konyalı işadamları sürekli markalaşmaya vurgu yapıyor? Konya markalaşmada ne durumda? Sahip olduğumuz maddi ve manevi zenginlikler yeterince anlatılıyor mu?  

-Bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Konya ve Türkiye markalaşmada biraz geri kaldı. Değerlerimizin pazarlamasını yapamıyoruz. Markalaşmada marketing bakış açısına ihtiyacımız var. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın da içinde olduğu bir heyetle Amerika'ya gittik. Japonlar, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika'ya bir kiraz ağacı hediye etmiş. Bu ağaç yılda sadece 5-6 gün çiçek açıyor. Biz de tam o dönemde Amerika'ya gittik. Geziye katılanların çoğu o ağacı seyretmeye gitti. Binlerce insan oradaydı. Bir arkadaşa, 'Türkiye'deki ağaçlar yılda kaç gün çiçek açar, biliyor musunuz?' dedim. Ama adamlar bir ağaç çiçeğini bile pazarlıyorlar ve bundan gelir elde ediyorlar. Gelişmiş ülkeler her şeyi çok iyi pazarlıyor. Sille'yi ve Çatalhüyük'ü ne kadar tanıtıyoruz veya pazarlıyoruz. Kendimiz değerlerimize ilgi göstermiyoruz. Sille'de bir iki cafe ve bir butik otel var. Mağaralara el atılmamış. Üretim değeriniz güçlü markalarla olur. Markalaşma bir bütün. Konya'nın kültürel, sosyal ve ekonomik değerlerini bir bütün olarak geliştirmek durumundayız. Bu değerlere sahip çıkmalıyız. Herkes sorumluluk almalı. Bizler bütünün parçalarıyız. Holding olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Pazarda bir Konya ürünü gördüğümde mutlu oluyorum. Markalaşma çok önemli. Hepimiz bir takımın oyuncusuyuz.

Kerim Atıcı: Holding olarak 2009 yılında İstanbul Menkul Kiymetler Borsası'na
girdiniz. Borsanın holdinge ne gibi katkısı oldu?


Borsanın avantajları ve dezavantajları da var. Borsada 2 şirketi olan tek Konya firmasıyız. Ortaklarımıza ciddi bir hareket serbestisi getirdi. İsteyen istediği anda hisse alabiliyor veya satabiliyor. Borsada pek ikili ilişki yok. Herşey açık. Yapacağımız her çalışmayı deklare etmek durumundayız. Rakipleriniz ise bu çalışmalardan haberdar oluyor. İttifak olarak 'yüzde 1'diye bir kuralımız vardı ve bu kural 28 Şubat sürecinde kaldırıldı. Ölçek büyüttük. Türkiyelileşme sürecini başlattı. Artık kendinizi anlatmaya gerek kalmadı. Herkes bir tıkla sizinle ilgili herşeyden haberdar oluyor. Konya piyasasının kalıpları içerisinde değiliz. Uluslararası bir pazarın içindeyiz. Her geçen gün büyümek için gayret sarfediyoruz.

SEHA IRAK'TA FAALİYET GÖSTERİYOR

Halid Şen: Konya'nın yatırımlar noktasında avantajları ve dezavantajları neler? İttifak Holding ile ilgili hedefleriniz neler?

-Konya'da ve diğer illerde yatırımlarımız devam ediyor. Projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Kısmet olursa hayvancılık çalışmalarımızı bir noktaya taşımak gibi bir hedefimiz var. Proje onay bekliyor. Yatırımları ülke dışına taşıma gibi bir düşüncemiz de var.  Yatırımlarımızın çoğu Konya'da. Her ilin avantaj ve dezavantajları var. Bugün Konya'nın bir hızlı treni var. Taşma bizim için bir sorun. Bu sorunları da aşacağız. Seha Yapı kabuğun kırdı ve dışa açıldı. Dün Irak denildiğinde insanlar korkuyordu. Bugün ise orada milyonluk yatırımlar yapıyoruz. Orada Konya'nın tanıtımını yapıyoruz. Irak'ta varız. 300 konutluk bir projeyi yürütüyoruz. Son yıllarda AR-GE çalışmalarına büyük önem verdik. Her şirkette yaptığımız bu çalışmalar, İttifak'ı gelecekte görmek istediğimiz yere taşıyacak. 2 günü birbirine eşit olmayan bir İttifak modelini hayata geçirmek istiyorum. Bu anlayış bize emredildi. Bunu  icraata dökmek istiyoruz. En'leri yakalamak istiyoruz. Seha Yapı'nın son satışa çıkardığı konutlar kendi enerjisini kendisi üretecek. Bu bir yenilik. Firmamız bu hamlesini yaptı. Yeni hamleler de gelecek. İmaş Makine şirketimizin de bir çalışması var. Selva'nın yaptığı çalışmalar da örnek oldu. Yeniliklerle bir taşla iki kuş vururuz. İttifak'ı inovasyon ile anılan bir şirket yapmak istiyorum.

Mehmet Akif Sütçü: Gelişmiş ülkelerin şirketleri katma değeri yüksek ürünlere
yöneliyor. Şirket olarak sizin de böyle bir hedefiniz var mı?


-AR-GE faaliyetlerimizin hedefi katma değeri yüksek ürünler üretmek. Ayrıcalığınız olmalı. Ayrıca Konya'da bir ticaret mahkemesinin olmaması bir eksiklik. AR-GE'nin hedefi işleri kolaylaştırmak. Bu çalışmalar, ürünün maliyetini değil, kalitesini artırıyor. Herkes kendi işine odaklanmalı. Uzmanlaşma önemli. Başarının sırrı odaklanmada. Odaklanmanın olmadığı yerde başarı olmaz.    

ZAMANDAN VE MALİYETTEN TASARRUF

Adem Demirel: Lojistik Köy Projesi'nin ihracata ve Konya ekonomisine ne gibi
katkısı olacak?
 

Lojistik Köy Projesi'ni yapanlardan aldığım bilgilere göre, herhangi bir ürünü denizyoluyla 1, demiryoluyla 3, karayoluyla 9, havayolu ile ise yaklaşık 27 dolara taşıyorsunuz. Bu fiyatlandırma ürünün değerine ve ağırlığına göre deşiyor. Demiryolunun önemi büyük. Taşımacılığı firmalar kendisi yapıyor. Bu da maliyetleri artırıyor. Nakliye bir bütün. Bu projeyle herkes kazanacak. Uluslararası pazarda buğday 80 dolardı. Biz bu buğdayı sadece limanlardan Konya'ya 20 dolara taşıyorduk. Zamandan ve maliyetten tasarruf edeceğiz. Trene bindirdiğimiz bir ürünün şu an nerede olduğunu ve ne zaman limana ulaşacağını bilmiyoruz. Cari açığa enerji neden oluyor. Konya da Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden.       

Berkhan Parlak: Konut sektörü hızla büyüyor. Sektördeki rekabette kızışıyor.
Sizce bu büyüme sağlıklı mı?


Arz ve talep herşeyi şekillendiriyor. 10 önce TOKİ yoktu. Ancak 10 yıl içinde sadece TOKİ Konya'da binlerce konut inşa etti. Bunların tamamı satıldı. Seha Yapı ise nitelikte farklı olmak istiyor. Enerjiye ve tasarıma önem veriyoruz. Seha, 1 yıldır yurt dışında faaliyet gösteriyor. Başka ülkelere de yönelmek istiyoruz. Şehirde konut ihtiyacı var. Aile yapısı değişti. Artık yeni evlenenlerin çok az bir kısmı anne ve babasının yanında kalıyor. Yeni evliler ayrı evlere çıkıyor. Konutlar beni heyecanlandırıyor. Konutlarımız kendi enerjisini üretecek. Dışa bağımlılığa son verecek. İslam bizden devrimci bir bakış açısı istiyor. Zamanınızı ve enerjinizi boşa harcıyorsanız bu da israftır.  

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.