Medya Etik Konseyi: Yayın Yasağı, Basını Susturmaya Yöneliktir

Medya Etik Konseyi: Yayın Yasağı, Basını Susturmaya Yöneliktir

Medya Etik Konseyi (MEK) Başkanı Halit Esendir, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili Meclis’te kurulan komisyon haberlerine getirilen yayın yasağını eleştirdi. Yasağın 4 eski bakanın komisyonda ifade vermeden bir gün önce getirilmesini...

Medya Etik Konseyi (MEK) Başkanı Halit Esendir, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili Meclis’te kurulan komisyon haberlerine getirilen yayın yasağını eleştirdi. Yasağın 4 eski bakanın komisyonda ifade vermeden bir gün önce getirilmesini manidar bulan Esendir, “Yasak, kamuoyunun bilgilenme hakkını kısıtlamaya ve basını susturmaya yöneliktir.” dedi

MEK Başkanı Halit Esendir, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasıyla ilgili Meclis’te kurulan komisyon haberlerine getirilen yayın yasağını yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Esendir, “Ankara 7. Sulh Ceza Mahkemesi dört eski bakan hakkında kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu’nun talebi üzerine yayın yasağı kararı almıştır. 17 Aralık yolsuzluk skandalına karışan dört eski bakan komisyonda ifade vermeden bir gün önce getirilen yasak, kamuoyunun bilgilenme hakkını kısıtlamaya ve basını susturmaya yöneliktir.” dedi.

Kararın anayasaya aykırı olduğunu belirten Esendir, “Alınan kararın Anayasa’nın basına tanıdığı "Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır" şeklindeki maddesine açıkça aykırı olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Avrupa Birliği’nin en temel kriterlerinden biri ifade hürriyetidir.” diyen Esendir şunları dile getirdi: Türkiye uluslararası sözleşmelerde yer alan basın hürriyeti ve ifade özgürlüğünü yerine getireceğine dair maddelere imza atmıştır. Getirilen yasak, uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu gibi, ülkemizdeki özgürlükleri de geriye götürücü bir karardır. Hükümet bu tarz uygulamalar, kısıtlamalar ve yasaklar getireceğine özgürlüklerin önünü açmalıdır.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.