Medya desteği şart

Medya desteği şart

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Statü Daire Başkanı Sevim Can, "Kadına yönelik şiddette algı oluşturmak için medya önemli bir güç. Medyayı sorumluluk çerçevesinde kullanarak şiddetin önüne geçmeliyiz" dedi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nce başlatılan Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi medya toplantısının ilki Konya'da gerçekleştirildi. Dedeman Otel'de gerçekleştirilen programa, çok sayıda basın çalışanı katıldı. Kadına yönelik şiddet derinlemesine konuşularak, basın çalışanlarından fikirler alındı. Kampanya tanıtım filmi gösterimi ile başladı. Ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Statü Daire Başkanı Sevim Can kadına yönelik gerçekleştirilen her türlü şiddetle ilgili önemli açıklamalarda bulundu..Can, yaptıkları çalışmaların yanı sıra, kadının toplum içerisinde her alanda korunmasının ve desteklenmesinin gerekliliği üzerinde durdu. Medya mensupları ile kamu ve özel sektörün sorumluluklarına dikkat çeken Can, “2013 yılında başlayan çalışma 2016 yılının sonuna doğru bitecek. Kadına yönelik şiddette algı oluşturmak için medya önemli bir güçtür. Medya bireylerin ve toplumların davranışlarının şekillenmesinde öncelikli rol oynamaktadır. Medyayı sorumluluk çerçevesinde kullanarak şiddetin önüne geçmek öncelikli amacımızdır. Yürütülen çalışma 26 ili kapsıyor. Çanakkale'den Van'a kadar geniş bir alan üzerinde yürütülen proje ile kadının insan hakları konusundaki çalışmaları destekleniyor. Şiddete karışı hizmet veren sistemi kurmaya yardımcı olacak çalışma ile sistem yaygınlaştırılmak isteniyor” dedi. Can'ın konuşmasının ardından Projenin künyesi ile ilgili bilgiler verildi. Kadına yönelik gerçekleştirilen şiddet ve biçimlerinin slayt gösterisi yapıldı. Slaytta, kadınların yüzde 11'inin fiziksel, yüzde 43'ünün duygusal şiddet gördüğü belirtildi. Yine kadınların hayatının belli bir döneminde yüzde 36'sının fiziksel, yüzde 12'sinin cinsel, yüzde 30'unun ise ekonomik şiddetle karşı karşıya kaldığı anlatıldı.

13-3.20160207121021.jpg

KONYA YEREL BASINININ KAPASİTESİ YÜKSEK

 Programda son olarak konuşan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun ise kadına yönelik şiddet konusunda farkındalığın artırılmasının gerekliliğini dile getirdi. Burada en büyük sorumluluğun medya kuruluşlarına düştüğünü vurgulayan Altun, “İletişim stratejisi ve kampanyaları yapılıyor. Medyanın bu gibi çalışmalarda desteğine önemli derecede ihtiyaç duyuluyor. Şiddeti ortadan kaldırmak mümkün olmayacaktır. Ama en azından yapılan çalışmalar, dile getirilen kadın hakları ile bu şiddet minimum düzeye indirilebilir. Bu sorun ne yazık ki toplumsal olarak ilerlememize engel oluyor. Bizi seviye olarak çok gerilere atıyor. Temel sorun, haber yapılırken kullanılan dil. Çünkü medya küresel olarak geniş bir alana yayılmıştır. Her kesime rahatlık ile kendini ifade edebilir. Medya, insanların algı ve tutumunun değişmesinde de önemli bir unsur rol üstlenmekte. Ama bu konuda özellikle Konya'da yerel basın olarak önemli sıçramalar görülüyor. Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi bu sıçramaya değer katıyor. Yerel kuruluşların kapasitesi epeyce fazla. Biz bu yol yeterli mi diye düşünmeliyiz. Çalışmalarımızı bu yönde yapmalıyız. Kadına yönelik şiddet kendine kitle iletişim araçlarında ne kadar yer bulabiliyor bunları sorgulamalıyız” şeklinde konuştu.

13-1.jpg

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.