Meclis Genel Kurulu'nda Türkmen Tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda Türkmen Tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 123. birleşimi yoklama ile saat 15.00'te açıldı. Birleşimi, TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. HDP Grubu'nun, Suriye'deki iç savaşa Türkiye'den katılımlar konusundaki araştırma...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 123. birleşimi yoklama ile saat 15.00'te açıldı. Birleşimi, TBMM Başkanvekili Şükran Güldal Mumcu yönetiyor. HDP Grubu'nun, Suriye'deki iç savaşa Türkiye'den katılımlar konusundaki araştırma önergesinin bugün gündeme alınması önerisi, AK Parti'nin oylarıyla kabul edilmedi. Görüşmelerde Türkmenlere yardım yapılmamasıyla ilgili tartışma çıktı.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, İsrail'in Gazze saldırısı sebebiyle yas ilan edildiğini belirterek, "Gazze'de her gün insanlarımız katlediliyor, Telafer'de her gün insanlarımız öldürülüyor, Türkmen çocukları aç susuz 50 derce sıcakta katlediliyor ama bununla ilgili bir güne bir gün bir arkadaşımızın burada gelip bir Türkmeneli atkısı takmadığını da üzülerek gördüğümü ifade etmek istiyorum." dedi.

AK Parti iktidarının, ölen Müslümanların arasında bile ayrım yaptığını söyleyen Oğan, şöyle devam etti: "Gazze'de ölen bizim insanımız ama Türkmeneli'nde ölen de bizim insanımız, Rojava'da ölen de bizim insanımızdır değerli arkadaşlar. Biz bir tarafta ölenin çığlığını duyamazsak, biz bir tarafta tecavüz edilen çocukların sesini duyamazsak, biz bir tarafta her gün kaçırılan, çarmıha gerilen Türkmen kadınlarının sesini duymayıp sadece Gazze'nin sesini duyarsak. Bunu burada ifade etmek bile inanın çok kolay değil, zor, çünkü ölüler arasında bir kıyaslama yapmak doğru değil, acılar arasında bir kıyaslama ve bir yarışma yapmak doğru değil ama sizin, sadece tek bir tarafa bakıp öbür tarafa sessiz kalmanızı da anlamak mümkün değil, bunu da dile getirmek mecburiyetindeyiz. AKP iktidarının bu sorunun cevabını vermesi lazım. Biz niye Türkmenleri Türkiye'ye kabul edemiyoruz? Orada yaşanan Türkmen katliamına niye kaygısızız? Kızılayımız, AFAD'ımız ne işe yarıyor? Bugün o Türkmen'e orada su götüremiyorsak, bugün oradaki Türkmen çocuklarına ilaç götüremiyorsak yazıklar olsun bize, yazıklar olsun hepimize! Orada Türkmenler kan ağlıyor ama sizin kılınız kıpırdamıyor. Orada Türkmenler aç açıkta, kadınları tecavüze uğruyor. AKP'nin kadın milletvekillerine sesleniyorum; bir eylem de bunun için niye yapmıyorsunuz, Türkmen kadınlarına tecavüz edilirken bir eylem de Türkmen kadınları için niye yapmıyorsunuz? Niye onlar söz konusu olunca sesiniz çıkmıyor da başka yerler söz konusu olunca haklı olarak sesiniz çıkıyor? Çıkmalıdır, o konuda desteğimiz size tamdır ama Türkmen olunca niye kör, sağır ve duymazsınız, niye Türkmenlere karşı bu kadar duyarsızsınız?"

"Siz bostan korkuluğu musunuz! İktidarsınız siz, iktidar; yapacaksınız!" diyen Oğan'ın açıklamaları tartışma çıkardı. AK Parti'li vekiller Oğan'a tepki gösterdi. Ülkenin vergisinin sağa sola çarçur edildiğini belirten Oğan, "Türkmen olunca bu devletin imkânları niye harcanmıyor?" diye sordu. Sınırın Türkmen'e açılmasını isteyen Oğan, "Türk'ten bu kadar mı rahatsızsınız, Türkmen'den bu kadar mı rahatsızlık duyuyorsunuz? Orada ölen çocuklarda sizin de sorumluluğunuz var, orada ölen çocuklarda sizin de sorumluluğunuz var. Orada kadınlara tecavüz ediliyor ama buradan çıkıp kınamıyorsunuz bile. Zaten, iktidarınız kınama makamına dönüşmüş, ancak kınıyorsunuz. Gazze'deki katliamı kınıyor ama ticaret yapmaya da devam ediyorsunuz. Başbakan yardımcısı çıkıp; 'Ticaret yapmak zorundayız, yoksa oradan Filistin'e gitmez.' diyor. Böyle bir şey yok arkadaşlar, kimseyi kandırmayın. Bu artan ticaretinizi Gazze'yle değil, İsrail'le artan ticaretinizi bu şekilde insanları kandırarak, kimseyi kandıramazsınız, söyleyemezsiniz. Orada Türkmen insanlarımız ölüyor arkadaşlar. Biz Türkiye olarak onları buraya almak zorundayız. Buraya gelen 1,5 milyon Suriyeli vatandaşımızı, Müslümanı buraya kabul ediyorsak ki etmeliyiz, oradaki Türkmen'i de kabul etmeliyiz. Niye çifte standart? Niye iktidarınız Türk'e karşı bu kadar düşman? Niye Türk'e karşı bu kadar yadsınız? Niye Türk olunca burada sesiniz soluğunuz çıkmıyor arkadaşlar?" şeklinde konuştu.

"Kaç tane Türkmen Türkiye'ye kabul edildi?" diye soran Oğan, "Hükûmetinizden varsa burada soruyorum, çıkıp burada deyin ki 1,5 milyon Arap, Suriyeliyi buraya getirdik, 5 bin tane de Türkmen'i getirdik deyin; diyemiyorsunuz. Çünkü Türkmen'den pasaport istiyorsunuz, Türkmen'i buraya sokmuyorsunuz çünkü. Türkmenlerin katledilmesinde sizin besleyip büyüttüğünüz IŞİD terör örgütü ve dolayısıyla sizin katkınız, sizin parmağınız var." ifadelerini kullandı.

"Orada Türkmen kardeşlerimiz katledilirken 'Burada bir günlük yas ilan ettik.' deyin." diyen Oğan'a, AK Parti'liler tepki gösterdi. Hükümet adına iddialara cevap veren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise "Türkiye, Birleşmiş Milletler terör listesinde yer alan El Kaide, El Nusra ve IŞİD'i kendi mevzuatı bakımından terör örgütleri listesine almıştır. Yardım konusuna gelince bugüne kadar Irak Türkmenlerine sadece Kızılay üzerinden giden yardım, son 15 gün içinde 47 TIR, yarın 20 TIR Gaziantep'ten Telafer'e gidiyor. Toplam planlanan TIR sayısı 176. AFAD'ın yaptığı yardımları da AFAD'ın internet sitesinden öğrenebilirsiniz." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.