Meclis Genel Kurulu'nda Küfür Tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda Küfür Tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, kamuoyuna yansıyan ses kayıtlarında bazı işadamlarının millete yönelik küfürlü ifadeleri tartışma konusu oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, kamuoyuna yansıyan ses kayıtlarında bazı işadamlarının millete yönelik küfürlü ifadeleri tartışma konusu oldu.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İstanbul'daki operasyonla ilgili bazı ses kayıtlarının dinlettirildiğini ve arkasından da Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu telefon tutanaklarını bir kitap hâline getirerek yani basılı hâle getirerek Meclise getirdiğini ifade etti.

Bunun 51'inci ve 52'nci sayfalarında hepinizi hayretlere düşürecek ibareler olduğunu dile getiren Tan, şöyle devam etti: "Kim bu konuşmayı yapanlar? MAKYOL'un Başkanı yani şirketin yetkilisi, büyük hissedarı, temsilcisi -kayıtlarda olduğu için isim vererek söylüyorum, iyi anlaşılsın diye- Adnan Çebi, arkasından Mehmet Cengiz ve Hayrettin Özaltın. Mehmet Cengiz'in yine bu kayıtlarda 'Milletin…' bilmem neyine ne: '…yapayım' tabirini -yani affınıza sığınarak böyle nokta nokta geçiyorum- hepiniz duymuştunuz ama şimdi bu 51'inci sayfanın sonuyla 52'nci sayfanın başında, Mehmet Cengiz ile Hayrettin Özaltın'ın diyaloğunda şöyle bir cümle: 'Onların hepsinin…' nokta nokta nokta: '…annelerini', 'En iyi Kürt ölü Kürttür.', 'Hepsinin…' yine nokta nokta noktalarına bilmem ne:'…edeyim.' Öbürü de cevap veriyor, Mehmet Cengiz de cevap veriyor: 'Aynen, aynen…' Kürtler için, nokta nokta nokta: '…çocukları.'"

BDP sıralarından Sırrı Sakık, İdris Baluken ve Bengi Yıldız, "Aynen iade ediyoruz." dediler.

Tan, "Bunlar Hasankeyf Ilısu Barajı'nı aldılar, 1 milyar 100 milyon euro. Bu iş bitene kadar konuşacağım burada, ellinci seferdir konuşuyorum. 4 tane köprü aldılar Hasankeyf'in üzerinde, dün de anlattım size teferruatıyla. Nerede, Mehdi Eker nerede, Binali Yıldırım nerede, Mehmet Şimşek nerede, paraları veren Hasankeyf Milletvekili? Yok kimse.
Bütün Kürtlerin anasına avradına söven bu adamlara, yetmedi, Mesut Barzani ile Neçirvan Barzani de bunlara, Mehmet Cengiz'e Erbil Havaalanı'nı verdiler, 420 milyon dolar. Duhok Havaalanı'nı verdiler, 420 milyon dolar. Erbil-Kerkük duble yolunu verdiler, 100 milyon dolar. Çıktı bir CHP milletvekili Barzani'ye hakaret etti. Söz istedim, Meclis Başkan Vekili dedi ki: 'Hangi sıfatınla istiyorsun?' 'Benim amca oğlumdur, cevap vereceğim.' dedim. Sayın Barzani'ye de buradan sesleniyorum: Senin burada izzetini, ikbalini yine kardeşlerin savunuyor, 1 milyar dolar ihaleyi de bütün milletin anasına avradına küfredenlere veriyorsunuz. Değerli arkadaşlar, bunları böyle konuşamazsak burada, hiçbir yere varamayız. AK Parti'li kardeşlerim, bakın kimlerle iş tutuyorsunuz. Bunlar Başbakanın uçağından iniyor, Başbakanın uçağında bir tek sanayici kalmadı. TUSKON'un Başkanı benim sınıf arkadaşım, okul arkadaşım ve akrabam ayriyeten, göremiyorum. Bir tane Antepli KOBİ'ci, Denizlili, Konyalı, Bursalı; üreten ve mal satan, Afrika'ya, Çad'a, Gine'ye, Yemen'e satan göremiyorum, müteahhitler iniyor, bunlar iniyorlar, bakın kimlere iş veriyorsunuz. Bunlar, savcılık kararıyla resmî tutanaklarla tespit edilen konuşmalar. Bir kelime eksik, fazla varsa işte, Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlar kitapçık hâline getirdiler bastırdılar, ellerinde var, bir tanede bize verdiler, savcıda da var, hâkimde de var, siz ne yaptınız?" şeklinde konuştu.

AK Parti'li Salih Kapusuz, "Servis yapıyorlar." karşılığını verdi. Tan ise "E, tamam, servis yapıyorlar. Yalan mı bunlar, yalan mı? Doğru mu Sayın Kapusuz?" karşılığını verdi. Tan, "Yani, bütün Türklerin, Kürtlerin anasına, avradına küfredenlere 1 milyarlık ihaleyi siz de, Barzani de ayrı ayrı verdiniz." dedi.

Bu konuşma, biranda Meclis Genel Kurulu'nda tartışmaları başlattı. AK Parti'li Kapusuz, "Bırak canım sen öyle şeyi." deyince Tan da "Neyi bırakayım, gel cevap ver bana! Ya, utanın biraz ya! Utanın ya!" karşılığını verdi. Bu sırada AK Parti sıralarından tepkiler yükseldi.

Kapusuz, "Sen utan be!" diye konuştu. Tan ise "Deyin ki 'Yanlış yaptık. Bu şerefsizlerle yol yürüdük, yanlış yaptık.' deyin. Susun biraz, utanın!" karşılığını verdi. Tan, AK Parti'ten yapılan sözlü sataşmalarla ilgili kürsüye gelip cevap vermelerini istedi.

Tan, "Bütün bir milletin anasına küfretmiş, hâlâ savunuyorsun!" dedi. Bunun üzerine birleşime beş dakika ara verildi. Arada da Kapusuz ile Tan arasında sözlü sataşma devam etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.