Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

McKinsey şirketi

McKinsey şirketi

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomiyi düzlüğe çıkarmak, işsizliği tek haneli rakama yükseltmek, kişi başına düşen gelir seviyesini yükseltmek ve cari açığı düşürmek, için üç yıllık (2019 – 2021) (OVP) Orta Vadeli Program hazırlamıştır. Bunun için Bakanlığın bünyesinde her bakanlıktan bir temsilci olmak üzere “Maliyet ve Dönüşüm Ofisi” kurulmuştur. Hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah Bakanlığımız başarılı olur. Bizim temennimiz budur.

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak, bu hazırlanan üç yıllık yeni program için uluslararası yönetim şirketi McKinsey ile çalışacaklarını açıkladı.

Muhalefet Partileri “mal bulmuş mağribi gibi” meseleye balıklamasına atıldılar. Mesela İYİ Parti Milletvekili ve eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, McKinsey şirketini IMF’ye benzetti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, McKinsey firması ile anlaşmayı, bir iş yerine kayyum atamaya benzetti ve şöyle dedi: “McKinsey firması Türkiye Cumhuriyeti hazinesine kayyum olarak atanmıştır!”

Evrensel Gazetesi Yazarı Bülent Falakoğlu, ise 29.09.2018 tarihli “Ekonomi, sermayenin kriz avcısına emanet” isimli yazısında McKinsey firması hakkında mealen şöyle diyor: Bu şirket hakkında Dünya Bankası olumlu görüş beyan etmemiştir, “kovun” beyanatı vermiştir.

Söz konusu yazar, Dünya Bankası’nın neden böyle söylediği hakkında bir cümlede olsa yazmamıştır. Bu yazar sözünü şöyle sürdürüyor: McKinsey firması, Pamukbank’ın zararının Halk Bankası’nın ödenmesi fikrini ortaya atmıştır.

 Sayın Bülent Falakoğlu, Bankalar, devlet güvencesi altındadır. Bu sebeple vatandaşın zararını devletin ödemesi tabidir. Ayrıca devletin, Pamukbank’ı kimler zarara uğratmışsa soruşturma açması ve gereğini yapması gerekir.

McKinsey şirketi şöyle tarif edilmektedir: Dünyaca ünlü işletmelere, kamu kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara hizmet veren global bir yönetim danışmanlığı firmasıdır. 

 Medyadan öğrendiğimize göre bu glabol firma tüm dünyaya hizmet veriyor. Yaklaşık % 40'ı Avrupa’da, % 35'i Amerika’da, % 15’i Asya Pasifik'te ve % 10’u ise Orta Doğu ve Afrika’da yer alıyor. Özel ve kamu kuruluşlarından ve sosyal kuruluşlardan oluşan geniş kapsamlı bir müşteri yelpazesine hizmet veriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, adı geçen şirketle çalışabilir, danışman olarak değerlendirebilir, onun hazırladığı rapordan yararlanabilir. “Akıllı insan başkasının aklından da yararlanan insandır.”

Bu sebeple muhalefetin, “Bir bardak suda fırtına koparmasına gerek yok. Sakın yanlış anlamayın, bu iş önemsiz demiyorum. Bu şirketin IMF’ye benzetilmesi doğru değildir. IMF, anlaştığı ülkeye belirli şartlarda kredi verir, bunun karşılığında icraatta söz sahibi olur. Bu şirket ise sadece danışmanlık görevi yürütmektedir. Bu şirketi kayyuma benzetmek de doğru değildir. Çünkü kayyum, atandığı şirketin veya bir kurumun bütün işlerini üzerine alır ve icraatından bir üst makama karşı sorumlu olur.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’ın ve bazı iktisatçıların açıklamalarından anlıyoruz ki, bu şirket sadece danışman olarak değerlendirilecek, icraatta söz sahibi değil, bir yetkisi yok, hazırladığı raporları Türkiye isterse uygulayacak isterse uygulamayacaktır. Bu şirket, uluslararası şirketlerle Türkiye arasında bir köprü vazifesi yapacaktır.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak’a sesleniyorum: Bu şirketin raporları Türkiye için pek yararlı olacağını sanmıyorum. Çünkü bu şirketin yazacağı raporlar, kapitalist ekonomi sistemi çerçevesinde olacaktır. Yani kapitalistlerin ve sermaye sahiplerinin daha çok kazanması yönünde olacaktır. Düzen böyle işlemiyor mu?

Sayın Berat Albayrak, ekonomide nihaî sonuç almak istiyorsanız, önceki yazılarımda ifade ettiğim gibi Katılım Bankacılık Sistemi’ni bir an evvel güçlendirin, bu gibi şirketlerin aklından da raporlarından da faydalanın. Katılım Bankacılık Sistemi’ni güçlendirir hayata geçirirseniz, kapitalist düzenin çanına ot tıkamış olursunuz ve böylece Türkiye’de adaletsiz gelir dağılımının önüne geçmiş olursunuz, bu bağlamda dünyada adaletsiz gelir dağılımının önüne de geçerek mazlum Müslim ve gayrimüslim ülkelerin duasını almış olursunuz.

Bilmem anlatabildim mi Sayın Berat Albayrak, bir taraftan bu işle de meşgul olursanız çok güzel olur, kanaatindeyim. Hoşça kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR