Mazlumder: Akp’li Başkanın Nefret Dolu İfadeleri Suç Teşkil Edecek Mahiyette

Mazlumder: Akp’li Başkanın Nefret Dolu İfadeleri Suç Teşkil Edecek Mahiyette

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Sakarya Şubesi, AK Partili Hendek Belediye Başkanı Ali İnci'nin Hizmet Hareketi'ne gönül verenleri ilçede yaşatmayacağına dair söylediği nefret dolu açıklamaların, toplum...

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Sakarya Şubesi, AK Partili Hendek Belediye Başkanı Ali İnci'nin Hizmet Hareketi'ne gönül verenleri ilçede yaşatmayacağına dair söylediği nefret dolu açıklamaların, toplum içinde istenmeyen fiili sonuçlar doğurabilecek ve suç teşkil edecek mahiyette olduğunu belirtti.

Mazlumder Sakarya Şubesi, internet sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, 17 Aralık ve sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili yaptıkları basın açıklamalarında ceza hukuku açısından suçluluğu sabit oluncaya kadar herkesin masum olduğu ilkesini hatırlattıklarını ve 'paralel devlet' tartışması etrafında yapılan yayın ve açıklamalarda bu ilkenin karşılıklı olarak ihlal edilmesini doğru bulmadıklarını ifade ettikleri hatırlatıldı. Yargı ve emniyet içerisindeki kamu görevlileri tarafından kaynağını hukuktan almayan bir takım yetkiler kullanılıyor ise sorumlular hakkında adli ve idari soruşturmaların yapılmasının gerekli olduğunun vurgulandığı açıklamada, "İddialarla ilgili somut delillerin ortaya koyulması; şeffaf, hızlı ve adil bir yargılama ile sonuca gidilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Yine bu süreçte, çeşitli subjektif yargılar ile bu operasyonla ilişkilendirilen toplumsal bir grubu topyekun olarak suçlayıcı ve hedef haline getiren söylemlerin ve uygulamaların doğru olmayacağı aşikardır." denildi.

Basına yansıyan ve henüz tekzip edilemeyen bazı haberlerde; Hendek Belediyesi Başkanı Ali İnci'nin "Hendek'te tek bir paralelci bile barınamayacak. Burada kalmaları, yaşamaları ve ticaret yapmaları mümkün değil. Biz sözümüzün eriyiz ve gereğini yaparız. İlk olarak kendimize ve belediyelere ait olan yurtları boşalttırdık. Bu gruptan ve örgütten olanları vatandaşlar da evine sokmayacak. Hiç kusura bakmasınlar, biz mertçe ve delikanlıca seçim öncesi ne dediysek onu yapıyoruz. Zaten Başbakanımız bütün belediye başkanlarına gereğinin yapılması talimatını vermişti. Ben de Başbakanımızın izinden gidiyorum ve kendisi balyozla vuruyorsa ben de demirle vuruyorum. Vurmaya da devam edeceğim." şeklinde ifadeler kullanıldığı belirtildi.

"İFADELER TOPLUM İÇİNDE İSTENMEYEN FİİLİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Açıklamada, bu tür bir demecin çeşitli açılardan yeni sorunları beraberinde getirdiği anlatıldı. Bir hukuk devletinde öğrenci yurtlarının nasıl açılıp kapanacağı, yöneticilerin şahsi görüşlerine göre değil objektif kurallara göre belirlendiği dile getirilerek, şu görüşlere yer verildi: "Yurt kurumu ya da 'paralelci' olduğu iddia edilen kişiler bakımından bir suç ya da suçlu varsa bunların nasıl soruşturulacağı ya da haklarında nasıl işlem yapılacağı yasalarla bellidir. Dolayısıyla soyut bir 'paralelci' iddiasıyla yurt kapatılmasının yanlış olduğu açıktır. Diğer yandan haklarında herhangi bir suç isnat edilmeden, sadece bir cemaate mensubiyeti üzerinden 'paralelci' olduğu iddiasıyla herkesin hedef gösterilmesi doğru değildir. Ayrıca söz konusu kişilerin nerede kalacakları, nasıl yaşayacakları ve ticaret yapacakları da yerel yöneticilerin tasarrufunda olan bir konu değildir. Yine 'paralelci' olduğu iddia edilen kişileri 'vatandaşların evlerine sokmayacakları', 'yaşamalarını ve ticaretini engelleyecekleri' ve kendisinin de bu kişilere 'vurmaya devam edeceği' yönündeki ifadeler, toplum içinde istenmeyen fiili sonuçlar doğurabilecek ve suç teşkil edecek mahiyettedir. Tüm bunlar masumiyet karinesi gibi temel bir ilkenin çiğnenmesi anlamına da gelmektedir. Bu sebeple Hendek Belediye Başkanı Ali İnci tarafından yapılan açıklamaları doğru bulmadığımızı ifade ediyor; tüm yöneticileri temel insan hakları ile hukuk kurallarını ihlal edecek her türlü söz ve fiilden uzak durmaya davet ediyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.