Adem Turan

Adem Turan

Mayıs ayı bahar ayların başlangıcıdır

Mayıs ayı bahar ayların başlangıcıdır

1 Mayıs’la başlar bahar mevsimi. İşçi Bayramı olması da başka bir anlam ve muhteviyat taşımaktadır. Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886' dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı.

1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde 5 binden fazla grev ilan edildi. Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan 4' ü idam, 4' ü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı'nın 1889 Paris Kongresi'nde II. Enternasyonalin 1. kongresi, işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün işçilerin ortak bayramı ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs bahar bayramı '' olarak belirlendi.

Türkiye’de ise 1 Mayıs 1923 yılında ilk defa resmi olarak kutlanmaya başlandı.

Darbeler ve olağanüstü şartlara göre, kimi zaman yasaklanan kutlamalar, DİSK’in 1 mayıs 1976 yılında düzenlediği törende geniş kitlelere ulaşıldı. Ancak tam bir yıl sonra 1977 ‘de yine Taksim Meydanı’nda yapılan gösterilerde, katılımcıların üzerlerine ateş açılması sonucu 34 kişi hayatını kaybetti.

Milli Güvenlik Konseyi'nce 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 28 yıllık aradan sonra Nisan 2009' da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.

Diğer bir bahar bayramı olan Hıdırellez günü kutlamalarıdır.

Hıdırellez günü, Miladi takvimine göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs'ta başlayıp 4 Kasım'a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım'dan 5 Mayıs'a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir. Bu yıl Hıdırellez 2019 olarak, 5 Mayıs Pazar günü kutlanılacaktır.
Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır. Bolluk ve bereketli bir bahar mevsimini geçirmek ümidiyle.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR