Mart’ta çalışan açık verdi

Mart’ta çalışan açık verdi

Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat, " Enflasyonun üzerinde gerçekleşen gıda fiyatlarının etkisiyle çalışanların bütçesindeki açık devam etti" dedi

 
Türk-İş Konya İl temsilcisi Necati Kökat, yoksulluk sınırı ile ilgili yaptığı açıklamada, “Mart 2015 ayı değerlendirmelerine göre dört kişilik ailenin açlık sınırı bin 301, yoksulluk sınırı 4 bin 238 lira. Mutfak Enflasyonu aylık yüzde 0,49 oranında geriledi. Yıllık ortalama artış ise yüzde 14.75 oranında oldu. Bir kişinin geçim maliyeti ise bin 587 lira, olarak hesaplandı” dedi.
 
"Hesaplanan enflasyonun üzerinde gerçekleşen gıda fiyatlarının etkisiyle çalışanların bütçesindeki açık devam etti" diyen Türk-İş Konya İl Temsilcilisi Necati Kökat “Asgari ücretin 949 TL olduğu günümüzde, bir çalışan için hesaplanan bin 587 lira geçim maliyeti yoksulluğun boyutunu ortaya koydu. Türk-İş’in yirmi sekiz yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırması, çalışanların geçim koşulları ile temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğini ve bu gelişmelerin aile bütçesine yansımasını ortaya koymaktadır.Türk-İş araştırmasına göre 2015 Mart ayı itibariyle;  dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı bin 301,14 TL,  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise 4 bin 238,23 TL olarak hesaplandı. Türk-İş verileri temel alındığında 2015 Mart ayı itibariyle 'mutfak enflasyonu'ndaki değişim şöyle olmuştur:  Dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,49 oranında geriledi. Yılın ilk çeyreği itibariyle artış oranı yüzde 5,85’dir.  Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,24 oldu.  Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,75 olarak hesaplandı" diye konuştu.
HABER MERKEZİ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.