Adem Turan

Adem Turan

Mart ayında güven endeksi yükseldi…

Mart ayında güven endeksi yükseldi…

Ekonomik güven endeksi Şubat ayında 79.4 düzeyinden Mart ayında yüzde 3.1 artışla 81.9’ a yükseldi.

Ekonomik güven endeksi ne anlama geldiğini hatırlamak istersek, kısaca şöyle diyebiliriz.

Güven endeksi 100’ün üzerinde olursa, genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’ün aşağısında olursa kötümserliği ifade eder.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamalarına göre Mart ayında Tüketici güven endeksi 59.4 Reel kesim güven endeksi ise 99.3’e, hizmet sektörü güven endeksi ise 81.6’ya, inşaat sektörü güven endeksi 54.1’e, perakende ticaret güven endeksi ise 90.7’ye geriledi.

Ekonomik güven endeksi; Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklentileri ve gidişatı özetleyen bir birleşik endekstir. Hizmet, perakende ticaret, imalat sanayi ve inşaat sektörleri güven endekslerinin ağırlandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

Netice itibariyle bu endekslerden çıkan sonuç ekonominin ne durumda olduğunu özetliyor. Tabi ki bunun 20’ye yakın alt kategorileri vardır.

Mahalli seçimlerin arifesine ulaştığımız bu günlerde, bir yandan kimlerin başkan seçileceğini merak ederken, ekonomiyi de unutmamak lazım.

Döviz fiyatlarının zik zak çizdiği şu günlerde, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, "Merkez Bankası, rezervlerini güçlendirme politikasına kararlılıkla devam etmektedir. Son bir hafta içinde toplam rezervimiz 4,3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. Net rezervlerimiz son bir haftada 2,4 milyar dolar artışla yaklaşık 28,6 milyar dolar oldu. Rezervlerde dönemsel etkenlerle dalgalanmalar gözlense de orta vadede istikrarlı bir artış trendi söz konusudur" açıklamasında bulundu.

Seçimler bitse de geçim derdi bitmiyor. Gerek hükümeti gerekse seçilecek belediye başkanlarını bekleyen en önemli sorun olarak, biriken borçlar gözüküyor.

Pazar günü yapılacak olan mahalli seçimlerin, ülkemize, şehrimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR